Hoppa till huvudinnehållet

Orgelbekymmer stoppar konserter i domkyrkan: ”Troligen gamla kablar”

Publicerad:
Orgeln i Karlstad domkyrka har fått bekymmer med klangen efter ett troligt elfel.
Orgeln i Karlstad domkyrka har fått bekymmer med klangen efter ett troligt elfel. Foto: Tommy Andersson

Karlstad domkyrkas stora orgel har fått tekniska bekymmer. Det gör att flera konserter nu tvingas ställas in.

– Tråkigt, men vi siktar på att kunna ge konserterna när felen är åtgärdade, säger domkyrkoorganisten Jörgen Martinson.

I dag skulle den första av fyra större orgelkonserter hållas i domkyrkan, men de har alltså nu skjutits på framtiden, vilket SVT Nyheter Värmland var först med att berätta.

Orsaken är att den stora orgeln inte riktigt fungerar som det är tänkt.

– Det är inte ett jättefel, men instrumentet går inte att använda till fullo och det påverkar de konserterna som vi hade planerat in, säger Jörgen Martinson.

Vad är det som har hänt med orgeln?

– Det blir väldigt mycket fackkunskap om jag ska gå in på det, men man kan väl säga att det är vissa tekniska hjälpmedel som just nu inte fungerar och det påverkar klangen. Det är ett elfel i botten kan man säga. Troligen är det gamla kablar där isoleringen ramlat bort, så att det blir kontakt där det inte ska bli kontakt.

Och det är ett fel som kanske inte är helt lätt att åthjälpa. En orgel av Karlstad domkyrkas storlek innehåller nämligen en hel del kablar.

– Ja, det är mängder av sådana här små tunna kablar i orgeln, så det gäller att hitta var det där felet är för någonstans.

Och det kan vara svårt att utreda?

– Ja, Grönlunds orgelbyggeri har varit här i några dagar, men sen gav de upp, så de skruvade ner allt och tog med det till firman istället. Och de finns i Luleå, så det lär ta ett tag innan vi får tillbaks grejerna. Sen får vi se när de kommer tillbaka om det var det som var felet.

Jag gissar att det inte finns så många firmor som pysslar med orglar nuförtiden va?

– Nej, det har gjort, men tyvärr blir de färre och färre. Det byggs inte så många orglar i landet längre.

Men går orgeln ändå att använda?

– Ja, det gör den, jag spelade på högmässan i dag, men då har jag kunnat anpassa repertoaren och då tror jag att det inte märkts alls. Men vi frågade de som skulle hålla i konserterna och de tyckte allihop att det var roligare att komma när allt fungerar igen, så då beslutade vi att skjuta upp dem tills det här är klart.

Artikeltaggar

ElfelJörgen MartinsonKarlstadKonserterMusikNöje/KulturSVT Nyheter Värmland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.