Hoppa till huvudinnehållet

Utredare förhörde gängkriminell – och inledde relation: ”Dina kramar är dom bästa, hihi”

Publicerad:
En kvinna, tidigare anställd dataanalytiker vid polisen, har dömts för dataintrång.
En kvinna, tidigare anställd dataanalytiker vid polisen, har dömts för dataintrång. Foto: Emma Lindell

En värmländsk kvinna, tidigare dataanalytiker vid polisen, dömdes i början av juli för dataintrång efter att ha gjort otillåtna slagningar på två män – som hon hade relationer med.

En av männen, en 28-åring, sitter på Kumlaanstalten – varifrån han har skött vapen- och narkotikaaffärer som kopplas till den kände brottslingen ”Kurdiska Räven”.

I mitten av oktober 2021 höll en kvinnlig utredare, civilanställd av polisregion Bergslagen som analytiker, förhör med en nu 28-årig man. Mannen misstänktes då vara inblandad i en stor vapenhärva som uppdagades i Karlstad och man anade att han hade förmedlat vapen och narkotika inifrån Kumlaanstalten.

Mannen satt vid tillfället av ett sjuårigt fängelsestraff efter att i augusti 2018 ha dömts för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott och hans brottslighet kan kopplas till den nationellt kände gängbrottslingen ”Kurdiska Räven”.

Efter förhören ska kvinnan och 28-åringen ha utvecklat en kärleksrelation, som uppdagades tack vare brevväxling mellan de två, först i slutet av 2022.

Det första kända brevet kvinnan skickade till 28-åringen är daterat till den 14 april 2022 – då rättegången mot mannen fortfarande pågick i den utredningen kvinnan var delaktig i. Först i maj 2022 dömdes han till ytterligare fyra år och åtta månaders fängelse, återigen för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Men hans och utredarens brevväxling fortsatte.

”Om du bara visste”

Breven, som levererades till mannen på anstalten med hjälp av en annan person de i breven kallar för ”H”, antyder både att kvinnan har besökt mannen på anstalten och att hon skickat bilder av sexuell karaktär till honom. De båda använder sig också av en minst sagt flirtig jargong.

I ett brev skriver 28-åringen:

”Vem hade kunnat tro det när vi lärde känna varann. Vi va som USA och Ryssland under Kalla kriget. Båda lika hala och fiska info. Eller ja, åtminstone tills du blev knäsvag för mig. Hahaha. Min söta psykopat.”

Foto: Polisen

Kvinnan skriver bland annat i sina brev:

”Baby! Skickar några bilder. Gillar du mina nya underkläder? Hade älskat att få visa dom för dig IRL.” och ”Vill krama dig! Dina kramar är dom bästa, hihi.”

I ett brev skriver hon också att hon sitter på jobbet.

”Hur många timmar av min arbetstid har jag lagt på dig? Om folk bara visste...”

Varpå 28-åringen svarar:

”Om de bara visste hur mycket av din arbetstid du la på mig när jag var ute.”

Kriminalvården larmade

Det var Kriminalvården som hade börjat ana oråd kring brevväxlingen mellan 28-åringen och kvinnan – som aldrig skrev under med sitt riktiga namn.

När de började misstänka att kvinnan var en polisanställd kontaktade de enheten för särskilda utredningar som började göra undersökningar kring henne. De upptäckte då bland annat att hon mellan slutet av maj och december 2022 vid tolv tillfällen hade gjort otillåtna slagningar på två personer: 28-åringen – och en annan kriminell man som hon umgicks med på ett hotell i Stockholm när polisens spanare ertappade henne på ett i december 2022.

I maj 2023 åtalades kvinnan för dataintrång och i början av juli dömdes hon till dagsböter för samma brott.

I förhör har kvinnan hävdat att mannen hon var med på hotellet sökte kontakt med henne efter att de kom i kontakt i egenskap av utredare respektive misstänkt.

– Jag uppfattade det som att han ville ha någon att prata med, säger hon i förhör.

Att hon och mannen har haft en sexuell relation förnekar hon, men hon medger att de har flirtat med varandra.

Relationen med 28-åringen vill hon inte överhuvudtaget kommentera i förhör.

– Det gynnar inte mig att svara på frågan.

I de första förhören förnekar hon att hon begått brott när hon har gjort slagningarna på männen och menar i stället att hon bara ville följa upp ärenden till vilka hon levererat något. Men i senare förhör ändrar hon sin inställning och erkänner brott. Hon säger då att hon har insett att hon åtminstone var likgiltig i förhållande till att hon var jävig då hon gjorde slagningarna.

Kvinnan har avslutat sin anställning vid Polismyndigheten.

Misstänks ha vapenhandlat inifrån Kumla – fem unga åtalas för grova brott

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättFängelseFörhörKarlstadKriminalvårdenKumlaanstaltenNarkotikabrottUSA

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.