Hoppa till huvudinnehållet

SM-guld för Larsson – och nytt svenskt rekord

Publicerad:
Henrik Larsson tog SM-guld på 100 meter även i år och slog nytt svenskt rekord redan i semifinalen.
Henrik Larsson tog SM-guld på 100 meter även i år och slog nytt svenskt rekord redan i semifinalen. Foto: JOHANNA WALLEN

På friidrotts-SM första dag var det dags för 100 meter att avgöras.

IF Götas Henrik Larsson tog även i år SM-guld på distansen och ett nytt svenskt rekord – men det i semifinalen.

– Ett kvitto på att man har kommit tillbaka i form efter känningen, säger han.

Under fredagen startade årets friidrotts-SM i Söderhamn.

En av de grenar som avgjordes under mästerskapets första dag var 100 meter för herrar där Henrik Larsson jagade ytterligare ett SM-guld.

Han tog sig till final utan större bekymmer efter att ha vunnit i både försöken och semifinalen.

Anmärkningsvärt var att han i semifinalen slog det svenska rekordet han själv innehar med tiden 10.13.

Nytt SM-guld

Väl i finalen stod 23-åringen emot trycket och tog SM-guld i år igen.

Det med tiden 10.20, en bit långsammare än det nyligen förbättrade svenska rekordet.

– Det känns väldigt skönt. Ett kvitto på att man har kommit tillbaka i form efter känningen. Nästan lite över förväntan och med tanke på att man inte är i absolut toppform så är det kul.

I den första semifinalen sprang Växjös Isak Hughes på 10.24, vilket var den femte snabbaste tiden i de svenska historieböckerna. Vilket eldade igång stjärnsprintern.

– De sprang väldigt snabbt i den semifinalen som var innan min så man blev lite triggad av det. Jag hade på förhand inte tänkt att maxa semin men nu orkade jag inte hålla mig så det fick bli så, säger Larsson med ett skratt.

Detta var den första tävlingen sedan han fick en känning på Bauhausgalan i början på juli. Vilket gjorde att det i finalen var viktigast med placeringen.

– Jag var ganska trött efter semin. Tack och lov inga känningar eller skador men lite stum i benen. Så man kan väl inte förvänta sig mer efter att ha max-presterat och sedan springa en timme efter det. Men i finalen är det placeringen som räknas, så för mig spelar det ingen roll att det blev snabbare i semin.

Känns det bra att prestera så här med ett VM som närmar sig?

– Ja, det känner jag verkligen. Även fast det gick bra idag med rekord så har inte uppladdningen de senaste månaderna varit perfekt. Så att nu få tre veckor till efter denna helg med lite träning så kommer det bli mycket bättre. Det har jag inga tvivel om.

”Det ger en boost”

Men ännu är inte tävlingshelgen över. Under lördagen ska han springa försök i 200 meter. Vidare där och final väntar på söndag.

Kvällens resultat ger en bra känsla.

– Det ger en boost. Superkul att man är i bra form vilket ger mer självförtroende. Och det är ju en viktig aspekt som gör att man kan springa fort, säger han och kommenterar möjligheten till ett nytt svenskt rekord på 200 meter:

– Det är förhoppningen verkligen. Jag hoppas kroppen känns redo då. Jag tror det blir bra att ta ett lugnare försökslopp och sedan köra på söndag sen.

Under fredagskvällen kom även Jakob Eriksson, IF Göta, fyra i herrarnas spjutfinal med ett kast som mätte upp till 68.87 meter. Sara Forssell och Emma Palmgren, båda IF Göta, kom fyra respektive sexa i damernas släggkastning där Palmgren gjorde personbästa. Samt att Lovisa Modig, Torsby LK, kom på fjärdeplats i damernas 10 000 meter.

Artikeltaggar

FriidrottFriidrotts-SMHenrik LarssonMedaljerRekordSöderhamn

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.