Hoppa till huvudinnehållet

Fler i terapistolen under sommaren: ”Dåligt väder blir sista droppen”

Publicerad:
Reporter Isabelle Karlsson
Isabelle Karlsson
isabelle.karlsson@vf.se
Den legitimerade psykologen HG Storm märker ett ökat tryck under sommaren på sin klinik.
Den legitimerade psykologen HG Storm märker ett ökat tryck under sommaren på sin klinik. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kläder efter väder brukar man säga. Enligt psykologen HG Storm bör värmlänningarna även ha olika mentala strategier efter väder.

Det märker han på sin klinik där trycket har blivit högre under sommaren.

– Vädret som vi har haft får bägaren att rinna över för många, säger han.

Sommarens svajiga väder har gjort att många nu söker sig till terapistolen. Det förklarar HG Storm, legitimerad psykolog på den egna kliniken HG Storm, kan ha att göra med de höga förväntningarna som många har haft om en varm supersommar.

Förhoppningar som vädret inte har levt upp till.

– Det stressar ju sönder folk. Förväntningarna höjs i början av sommaren, och ju större förväntningarna är desto större besvikelse blir det, säger HG Storm.

”Irritation i familjer”

De som HG Storm har upplevt drabbats hårdast mentalt av vädret i sommar är familjer och par. Det handlar om besvikna individer som kanske behövt tänka om kring sina sommarplaner.

Något som i sin tur kan leda till splittringar i hushållen.

– Man tvingas umgås nära inpå varandra i hemmen när vädret begränsar möjligheterna att hitta på saker och vara utomhus. När människor dessutom är mer sköra blir sprickorna i ett sådant läge tydligare.

För barnfamiljer kan det oförutsägbara sommarlovsvädret också bli en klassfråga.

– Att göra saft och bullar och ta en tur till stranden är ju rätt så billigt, men om vädret inte tillåter sådana lättare utflykter behöver många se över alternativ som kanske kostar mer.

Ett mindre strandvänligt väder kan ställa till det ekonomiskt för många barnfamiljer.
Ett mindre strandvänligt väder kan ställa till det ekonomiskt för många barnfamiljer. Foto: Owe E Hermansson

Finns det en koppling mellan ”dåligt” väder och ökad psykisk ohälsa tror du?

– Den gamla skolan säger att vi behöver sol för att få må bra, medan andra inte håller med. Där tycker man olika, men utifrån vad jag kan se har antalet som söker samtal och hjälp ökat när vädret varit dåligt.

En teori som enligt psykologen bekräftas ytterligare om man ser tillbaka på den varma sommaren 2018.

Då hade han ovanligt få som hörde av sig till kliniken, till skillnad från i sommar då antalet som söker sig till HG Sorm är ovanligt stort.

Hur kan man förebygga dessa problem i sommartider?

– Jag brukar rekommendera att jobba med en plan A och en plan B. Först alltså en plan för vad du kan hitta på när allt går enligt plan, när vädret är så som man önskar. Därefter en plan B där du listar upp saker som du tycker är roliga, men som inte är beroende av vädret.

”Lista upp saker som du tycker är roliga, men som inte är beroende av vädret.”
HG Storm

”Jättefalskt i flödet”

Något som späder på känslan av besvikelse ytterligare kan vara sociala medier där många ställer sina liv i bättre dager.

En förskönad värld som inte stämmer överens med verkligheten menar HG Storm.

– Rent generellt är sociala medier en stress, man delar ju inte direkt med sig av de sämre delarna av vardagen där.

En falsk bild i sociala medier kan bidra till ökad psykisk ohälsa under sommaren.
En falsk bild i sociala medier kan bidra till ökad psykisk ohälsa under sommaren. Foto: Lise Åserud

Problematiken i det hela blir att det skapas rum för en illusion om att ”alla andra” har en bättre och roligare sommar förklarar psykologen. Det kan röra sig om att man inbillar sig att andra har fler vänner eller planer än en själv.

I själva verket är det många som inte har en så händelserik semester, och långt ifrån alla som har någon att spendera den med.

– Den är en jättefalsk bild som framställs. Ensamhet till exempel är ju en av de stora problemen vi har i samhället. Det finns många som lider av sin ensamhet, inte minst under sommaren.

Vad kan folk göra för att må bättre?

– Om man känner sig ensam kan man söka sig till sociala sammanhang. Ett annat tips, som gäller för alla som mår dåligt, är att försöka vara glad över det lilla. Till exempel att göra det mysigt runt omkring sig en regnig dag. Det kan vara svårt till en början men man får träna. Mår man riktigt dåligt bör man givetvis söka professionell hjälp.

Artikeltaggar

Psykisk ohälsaSociala medierSolStressVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.