Hoppa till huvudinnehållet

De lurade skogsföretagare på 1,7 miljoner kronor – nu döms de värmländska männen

Publicerad:
Två värmländska män döms till fängelse av Värmlands tingsrätt efter att ha lurat till sig miljonbelopp.
Två värmländska män döms till fängelse av Värmlands tingsrätt efter att ha lurat till sig miljonbelopp. Foto: Helena Karlsson/Arkiv

Tillsammans med sex andra män lurade de till sig nästan 1,7 miljoner kronor. Nu döms två värmländska män till fängelse i ett år och två månader respektive ett år och åtta månader.

De båda värmlänningarna som är i 20 respektive 30-årsåldern var delaktiga i ett grovt bedrägeri mot en skogsföretagare i början av året. Männen lurade skogsföretagaren på nästan 1,7 miljoner kronor genom att ringa till denne och uppge sig vara från Konsumentverket med syfte att varna för ett pågående bedrägeri mot bolaget.

Männen lurade sedan företagaren att föra över pengarna till ett konto som uppgavs tillhöra Nordea, men som egentligen ägdes av brottslingarna.

För pengarna köpte männen bland annat guldtackor.

Värmlands tingsrätt dömer 20-åringen till fängelse i ett år och två månader för grovt penningtvättsbrott. Även 30-åringen döms för grovt penningtvättsbrott, men även tolv andra förseelser. Hans fängelsestraff blir ett år och åtta månader långt.

Även en tredje man bosatt i Värmland döms. Han ska avtjäna samhällstjänst i 125 timmar för medhjälp till grovt penningtvättsbrott samt penningtvättsbrott.

De tre männen ska tillsammans med de andra fem dömda betala ett totalt skadestånd till företagaren på summan som denne bedrogs på.

Alla åtta män nekar till brott.

Överklagandet ska ha kommit in till Värmlands tingsrätt senast den 18 augusti 2023.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott, lag och rättFängelsePenningtvättsbrottVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.