Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnskottet avstår SM – uttagen till junior-EM: ”Helt rätt”

Publicerad:
Alexander Oliver, med nummerlapp 7, får åka till junior-EM i Jerusalem.
Alexander Oliver, med nummerlapp 7, får åka till junior-EM i Jerusalem. Foto: FREDRIK KARLSSON

Henrik Larsson är storfavorit till dubbla SM-guld på 100 samt 200 meter.

Bakom Larsson finns flera götister och värmlänningar som har god medaljchans – något SM blir det dock inte för Alexander Oliver.

– Många åker dit med ambitionen att ta medalj, säger klubbchefen Johan Engberg.

IF Göta åker till SM i Söderhamn med en rejäl trupp. Drygt 25 aktiva kommer till start och flera av dem får ses med god medaljchans.

Hur många medaljer Karlstadklubben lämnar SM med vågar dock inte klubbchefen sia om.

– Det är en stor trupp som ligger i nivå med vad vi haft de senaste åren, jättekul att vi är så många återigen. Det finns verkligen förutsättningar för bra resultat och medaljer, men det är tuff konkurrens även om jag vet att många åker dit med ambitionen att ta medalj, säger Engberg.

Henrik Larsson är anmäld till både 100 och 200 meter där fokus ligger på 200 meter då han enligt internationella rankingsystemet redan ligger bra till på 100 meter.

Kometkarriär

Ytterligare en Götasprinter var anmäld på 200 meter, Alexander Oliver, 18. Som upptäcktes i samband med en fotbollsmatch och övergav bollen för att bli en av Sveriges snabbaste juniorer.

Efter förra helgens succé på Nordiska juniorlandskamp där han satte personligt rekord med 21.46 och slutade två är Oliver uttagen till junior-EM.

Mästerskapet avgörs i Jerusalem 7-10 augusti. Men i och med uttagningen till junior-EM väljer Oliver att stå över SM.

– Jag tycker att han prioriterar helt rätt, det blir det första stora internationella mästerskapet för honom. Imponerade med tanke på att han inte hållit på så länge med friidrott.

Oliver har den här säsongen varit starkare på 200 meter än 100 meter och Engberg har en teori om varför.

– Det tar längre tid att bygga upp en bra start och löpning i full fart kan han sedan länge. Men jag tror att han med lite tid kommer kunna springa fort på 100 meter också.

Medaljchanser

I spjut har Göta Jakob Ericsson, Filip Sundin och Carolin Näslund till start, där Engberg inte ser medalj som någon omöjlighet.

Kanske främst för Sverigefyran Ericsson och Näslund som dock haft en strulig säsong med 2021 vann SM-guld.

– Det vore kul om det lossnade för Carolina, hon har gjort en bra träningsperiod men inte fått det att stämma tekniskt. Jacob har chans i spjut och det ska bli spännande att se junioren Filip Sundin som kombinerar spjutkastning med skidåkning. Han går på skidgymnasiet i Orsa fortfarande, säger Engberg.

Kan Carolin Näslund studsa tillbaka på SM?
Kan Carolin Näslund studsa tillbaka på SM? Foto: FREDRIK KARLSSON

Värmlänningar på SM

Damer, IF Göta: Irene Ekelund, 100 meter, Lovisa Ellström, 400 meter och 800 meter, Lova Perman, 800 meter, Olivia Weslien, 1 500 meter och 5 000 meter, Anna Back Nilsson, 100 häck, Hanna Karlsson, 400 häck, Lathifa, Afrah, 400 häck, Kaiza Karlén, längdhopp, Emilia Kjellberg, längdhopp, Emilia Malmehed, kula, Erica Larsson, diskus, Sara Forsell, slägga, Alexandra Nilsson, slägga, Emma Palmgren, slägga, Carolin Näslund, spjut.

Säffle FIK: Emelie Olsson, spjut, Amanda Olsson, spjut. Ransäter AIF: Edvina Norberg, diskus. Torsby LK: Lovisa Modig, 5 000 och 10 000 meter.

Herrar, IF Göta: Henrik Larsson, 100 meter och 200 meter, Arvid Ryberg, höjdhopp, Rikard Throgen-Hedin, stav och diskus, Karl-William Einarsson, längd, Oliver Ellström, längd, Melker Gustavsson, längd, Jakob Ericsson, spjut, Filip Sundin, spjut, Emil Nilsson, tiokamp. Kils AIK: Melwin Lycke Holm, höjdhopp. Karlskoga: Nils Huhtakangas, 3 000 meter hinder,

Artikeltaggar

Carolin NäslundFriidrottHenrik LarssonIF GötaJohan EngbergKils AIKSäffle FIK

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.