Hoppa till huvudinnehållet

Lycke Holm missnöjd med säsongen – men än finns tid: ”Siktar på guld”

Publicerad:
Melwin Lycke Holm gjorde ett starkt Karlstad GP och klarade nästan 2.20. Men två av säsongens viktigaste tävlingar står nu för dörren och där räknas enbart placeringar.
Melwin Lycke Holm gjorde ett starkt Karlstad GP och klarade nästan 2.20. Men två av säsongens viktigaste tävlingar står nu för dörren och där räknas enbart placeringar. Foto: Tommy Andersson

Melwin Lycke Holm har varit stabiliteten själv på höjder strax under 2.20.

Höjden har blivit till en mental spärr för löftet som helgen SM-tävling bestämt sig för att inte jaga höjder.

– På mästerskap är det bara vinna som gäller – jag siktar på guld, säger han.

Två hopp över 2.18, ett över 2.16 och två över 2.15 under årets utomhussäsong. Melwin Lycke Holm har vid flera tillfällen varit nära att ta sig över, 2.20, det han ser som en mental spärr.

På Karlstad GP för några veckor sedan tangerade han sitt personbästa 2.18 och gjorde ett av sina försök någonsin på 2.20.

Men ribban föll retfullt ner i madrassen.

– Stabiliteten har egentligen aldrig varit något problem för mig, den har jag alltid haft och kanske har det blivit ännu bättre den här säsongen. Sen har det blivit till en irritation för mig att jag varit så nära, säger Lycke Holm och lägger till:

– Än så länge är jag missnöjd med säsongen, jag har vunnit de tävlingar jag ska, men inte hoppat så högt jag vill. Det fanns också en dröm inför säsongen att kvala till VM, men då behöver jag hoppa 2.32, vilket känns kört.

Lycke Holm var på väg mot något stort vid Karlstad GP och gjorde ett av sina bästa försök någonsin på 2.20. Här jublar han efter att ha klarat 2.18.
Lycke Holm var på väg mot något stort vid Karlstad GP och gjorde ett av sina bästa försök någonsin på 2.20. Här jublar han efter att ha klarat 2.18. Foto: FREDRIK KARLSSON

Det finns fortfarande gott om tid att vända säsongen till något mer positivt för Lycke Holm. I helgen väntar SM i Söderhamn och chansen för Lycke Holm att knipa sitt tredje SM-guld.

Det första vann han 2020, som 15-åring. Det andra i fjol genom att hoppa 2.18 och jaga bort spöket som gäckade honom.

Kanske är det dags igen?

– Fokus för mig den här gången ligger på att vinna, det är vad som räknas på mästerskap. Höjder kan man jaga på andra tävlingar. Tanken är att åka dit och vinna, hoppar jag högt är det en bonus för mig.

På SM blir det enbart höjdhopp trots att han nyligen, på Nordiska juniorlandskampen vann guld och satte nytt personbästa i längdhopp med 7.51.

– Jag hade gärna hoppat längdhopp men längdhoppet är klockan 14.00 och höjdhoppet 17.00, det krockar och blir svårt att dubbla. Det är sällan jag hoppar längdhopp men får jag chansen på Finnkampen eller Nordenkampen som förra helgen, då är det kul. Men fokus ligger på höjdhoppet.

Nästa stora tävling efter SM är junior-EM i Jerusalem som avgörs 7-10 augusti. Även där hade han kunnat ställa upp i längdhoppet.

– Kvalgränsen var 7.40, så det hade jag fått, men höjdkvalet och längdkvalet krockar.

SM, junior-EM, junior-SM och Finnkampen, det är av allt att döma vad som återstår av säsongen för Lycke Holm.

– Det finns en observationstävling i Uppsala också, inför Finnkampen, som jag kanske tävlar på för att få chansen att även hoppa längdhopp då. Jag känner mig sugen på att dubbla där.

Hur känns formen inför avslutningen av säsongen?

– Svårt att säga, fysiskt är det nog samma nivå jag haft under säsongen. Det är väl tekniskt det strulat lite grann och även mentalt under de senaste veckorna, säger han.

Artikeltaggar

FriidrottKils AIKMelwin Lycke Holm

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.