Hoppa till huvudinnehållet

Dansandet är fortfarande inte fritt - gör klart jobbet

Publicerad:
Ge nu alla ett fritt och glädjefyllt dansande, så möts vi på dansgolvet, skriver William Barzgar, distriktsordförande i CUF Värmland och Viktor Hjelting, vice distriktsordförande i CUF Värmland.
Ge nu alla ett fritt och glädjefyllt dansande, så möts vi på dansgolvet, skriver William Barzgar, distriktsordförande i CUF Värmland och Viktor Hjelting, vice distriktsordförande i CUF Värmland. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När juli började så jublade många och dansade ut danstillståndet som plågat oss sedan 1956. Det borde ha varit en självklarhet att staten inte ska reglera folks dansande. Men trots det är dansandet fortfarande inte lika fritt som man hade önskat.

I samband med avskaffandet av danstillståndet infördes en ny anmälningsplikt, som innebär att när man vill anordna en offentlig danstillställning på en icke offentlig plats, till exempel restauranger eller krogar, behöver man anmäla detta till Polismyndigheten. Dans är mer än bara en aktivitet - det är ett uttryck för glädje, kreativitet och gemenskap. Det förenar människor och skapar positiva upplevelser. Att kräva en anmälan för offentliga danstillställningar är en onödig byråkratisk börda som sätter käppar i hjulet för danssamhället. Dansen ska vara fri och tillgänglig för alla, och inte vara förbehållen dem som har tid att navigera genom administrativa hinder. Även om det är lite enklare nu än det var med danstillståndet, så får vi ändå fortsatt en onödig byråkratisk process för den som vill anordna en danstillställning. Genom att avskaffa även anmälningsplikten ger vi dansen ännu mer möjlighet att blomstra och sprida glädje fritt.

Polismyndigheten har en viktig roll i att upprätthålla säkerhet och trygghet i samhället. En anledning till att regeringen vill behålla en anmälningsplikt är att ordnings- och säkerhetsrisker kan beaktas när Polismyndigheten får fortsatt kännedom om att danstillställningen ska äga rum. Men om vi ska vara ärliga med oss själva finns det mycket vettigare områden att lägga resurser på, än att hålla koll på var folk dansar. Polisen bör lägga sina resurser på att bekämpa brottslighet, förhindra och lösa allvarliga fall och skydda medborgarna. Genom att befria polisen från att övervaka dansrelaterade evenemang kan de fokusera på de verkliga problemen som verkligen behöver lösas nu. Dessutom säger justitieminister Gunnar Strömmer på en presskonferens den 9:e mars 2023: “Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans och det här är en efter­längtad frihets­reform". (Regeringskansliet, 2023-03-09). Han har rätt i att det inte är rimligt att staten ska reglera människors dans. Trots detta behöver fortfarande danstillställningar anmälas till polisen, vilket innebär en fortsatt inskränkning av friheten att kunna dansa utan att genomgå byråkratiska processer.

Dansen är en gemenskap och ett nöje som förtjänar att få blomstra fritt utan onödig byråkrati. Genom att avskaffa danstillståndet har regeringen tagit ett steg i rätt riktning, men det är fortfarande inte lika fritt att dansa som man hade önskat. Genom att även avskaffa anmälningsplikten för offentliga danstillställningar ger vi människor friheten att dansa fritt utan hinder. Ge nu alla ett fritt och glädjefyllt dansande, så möts vi på dansgolvet!

William Barzgar, distriktsordförande i CUF Värmland

Viktor Hjelting, vice distriktsordförande i CUF Värmland.

Artikeltaggar

CUFDansEvenemangKrogarNöje/KulturPolitikVärmlands län