Hoppa till huvudinnehållet

Oklart om tandklinik är tillåtet i ”bästa restaurangläget”: ”Undrar var det gick fel”

Publicerad:
Via Appias gamla lokaler ska nu bli en tandklinik istället, vilket inte roar alla.
Via Appias gamla lokaler ska nu bli en tandklinik istället, vilket inte roar alla. Foto: Tommy Andersson

I drygt en handfull år har ett av Karlstads kanske bästa restauranglägen stått tomt och snart ska en tandklinik flytta in i Via Appias tidigare lokaler.

Men det är oklart om det verkligen får vara någonting annat än en restaurang just där. Enligt detaljplanen ska det vara en lokal som allmänheten har tillgång till.

Det exklusiva läget, strax intill Residensparken och bara ett mediokert stenkast från Klarälven, är som gjort för en restaurang. Inte minst med tanke på uteserveringen vid toppkupolen som bjuder på en av Karlstads bästa utsikter, med blick över den svängande älvfåran och med Karlstad teater och Sockerslottet som fond.

Har stått tomt

Men det har nu gått många år sedan några restaurangbesökare fick njuta av den vyn, för sedan Nya Via Appia gick i konkurs 2018 har det inte varit någon servering i lokalerna. Istället har det tillfälligt hyrts ut kajaker i bottenvåningen under några somrar, men i övrigt har det stått tomt.

Att lokalerna nu trots allt verkar få permanenta hyresgäster i form av tandkliniken Aqua Dental, vilket VF berättade om häromdagen, välkomnas säkerligen av fastighetsägaren, men frågan är om det stämmer överens med den gällande detaljplanen.

Kupolen högst upp i Via Appia-hörnet var ett tag en populär uteservering med fantastisk utsikt.
Kupolen högst upp i Via Appia-hörnet var ett tag en populär uteservering med fantastisk utsikt. Foto: Tommy Andersson

I detaljplanen från 2003 slår nämligen Karlstads kommun fast att det ska vara någon form av servering på platsen. I den gällande plankartan så sticker Via Appia-hörnet som en plats tänkt för centrumändamål och i planbeskrivningen ställs också krav på att dessa centrumändamål ska vara samlingslokaler, utställningslokaler, butiker eller service och att ”café, restaurang eller dylikt skall finnas”.

Detta för att ”allmänheten ska kunna få tillgång till utsikten mot Klarälven, parken och teatern”

Ingen bygglovsansökan

Om Via Appia-hörnet kan användas för någonting annat än restauranger är en sak för stadsbyggnadsförvaltningen att avgöra. Handlar det om ett väsentligt avsteg från detaljplanen så behövs det i sådana fall ett bygglov.

Och någon ansökan om bygglov har inte kommit in från fastighetsägaren.

– Nej, vi har inte fått in någonting gällande den planen, konstaterar Amelie Hellberg på bygglovsenheten.

Men handlar det om ett avsteg från planen om det blir någon annan verksamhet än restaurangverksamhet i det där hörnet?

– Det kan jag inte svara på, utan det är någonting som vi i sådana fall måste pröva. Får vi in ett ärende så kan vi pröva om det uppfyller kraven eller inte.

Och något sådant ärende har ni inte fått in?

– Nej.

”Ska vara en restaurang”

En som har reagerat på nyheten att den gamla Via Appia-lokalen ska bli en tandvårdsklinik är Peter Sörensen, talesperson för Karlstadpartiet Livskvalitet. Och han är inte positiv.

– Med all respekt för den näringsidkare som ska in där, men det där är ett läge där det ska vara en restaurang. Det kan alla se på hur det är utformat arkitektoniskt, med fasaden, de höga fönstren, entrén och kupolen högst upp. Det är ett fantastiskt läge, med Karlstads kanske bästa utsikt, och då kan man inte ha en dentalklink där. Man dödar helt den är delen av staden, säger han.

Peter Sörensen, talesperson för Karlstadpartiet Livskvalitet, tycker att Karlstad behöver bli bättre på att värna sina premiumlägen.
Peter Sörensen, talesperson för Karlstadpartiet Livskvalitet, tycker att Karlstad behöver bli bättre på att värna sina premiumlägen. Foto: Tommy Andersson

”Varför följs det inte”

Peter Sörensen har inte själv letat i handlingar för att se vad detaljplanen säger, men när han får höra att den planerade verksamheten kan strida mot det som står i planen så blir han fundersam.

– Då är det ju någon som har tänkt rätt när de gjorde planen, men varför följs det inte i så fall? Jag undrar ju var det gick fel i det här, säger Peter Sörensen, som anser att Karlstad måste värna sina främsta lägen.

– Jag känner, både som Karlstadsbo och som politiker, en oro över Karlstads attraktivitet. Det handlar om hur staden upplevs och då måste vi värna de här attraktiva platserna så att vi inte förstör långsiktigt hur staden gestaltas och upplevs. Det här måste vi ha en levande diskussion om och vi behöver ha en långsiktig idé och vision, säger han.

Värmlands Folkblad har sökt företrädare från fastighetsägaren, dock utan framgång

De flyttar in i Via Appias gamla lokaler: ”Kommer kunna anställa fler”

Artikeltaggar

Aqua DentalBostad och byggenBygglovDetaljplanerKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetKlarälvenPeter SörensenRestaurangerSockerslottetUteserveringar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.