Hoppa till huvudinnehållet

Gjorde VM-succé – nu på väg tillbaka efter operationer: ”Häftigt att se”

Publicerad:
Linn Persson lade sig på operationsbordet efter sin succésäsong med dubbla individuella medaljer på VM. Nu är hon på väg tillbaka igen.
Linn Persson lade sig på operationsbordet efter sin succésäsong med dubbla individuella medaljer på VM. Nu är hon på väg tillbaka igen. Foto: CARL SANDIN

Efter VM-succén borde hon, inser Linn Persson nu, ha lagt ner säsongen.

De sista världscuptävlingarna blev pina som slutade med operationer som kan påverka även kommande säsong.

– Förhoppningen är jag ska kunna komma tillbaka till samma nivå jag var på innan, säger hon.

Till slut kom den individuella fullträffen på ett mästerskap. Linn Persson imponerade stort under VM i tyska Oberhof med brons i sprint, silver efter en dramatisk kamp mot landslagskompisen Hanna Öberg i distanstävlingen.

Mästerskapet rundades av med ett brons i stafetten. Redan under VM brottades Persson med smärtor men var helt enkelt i för bra form för att vika ned sig.

– Kroppen kändes inte jättebra, men det gick inte att stå över en jaktstart när du är trea, då ska det mycket till. Formen var dessutom väldigt bra, minns Persson.

Efter VM lyckades hon inte lika bra och stundtals var det en kamp mellan tävlingsmänniskan som vägrade ge upp och förnuftet som manade till vila. För chansen att sluta topp tio i sammanlagda världscupen levde då Persson låg sjua efter VM.

– Det gick inte som jag ville efter VM men jag är väldigt glad att jag lyckades skjuta mig till bra placeringar.

Efter säsongen opererades axel, ljumske och dessutom hamnade foten i pjäxa. Efter en sommar som mer än vanligt tillbringats hemma i Värmland är Persson tillbaka i Östersund.

– Det har gått väldigt bra med rehabträningen, jag har kunnat köra som jag vill. Men med någon dag som varit lite lugnare. Det är häftigt att se framstegen jag gör för under en vanlig säsong är det svårt när du redan är på en hög nivå. Jag har nog aldrig varit still i så många veckor som i början av sommaren. Att jag kan springa igen efter ett helt år utan löpträning är väldigt häftigt, det är en effektiv träning och kul för att variera träningen.

Persson med silvermedaljen från distansloppet på VM.
Persson med silvermedaljen från distansloppet på VM. Foto: MATHIAS BERGELD

I maj kom landslagsledningen med beskedet att Persson, som väntat, fick en plats i landslagstruppen. Samtidigt är stödet från landslaget inget hon tar för givet.

Inte minst när hela sommaren och kanske även en del av säsongen ägnas åt rehab.

– Att vara med i en träningsgrupp skiljer sig mot tävlingstruppen – det är två olika saker. För du måste prestera för att få plats på tävlingar med den konkurrens vi har på damsidan. Men visst är det jätteskönt att känna stödet från landslaget, att de står bakom en och tror på en. Även om jag inte varit med så mycket i början.

Vilken fas av din rehab är du i nu?

– Jag har fortfarande inte börjat med rullskidor så det kommer inte bli några sådana tävlingar för mig i år. Sen är det fortfarande svårt att sia om hur det kommer att vara, när jag är frisk och stark nog för att träna fullt ut.

28 augusti åker landslaget på höghöjdsläger i Frankrike – kanske, kanske får Persson då möjligheten att åka med.

– Där vill jag vara med och åtminstone delvis kunna åka rullskidor.

Säsongsstarten i Östersund 25 november–3 december är även det en förhoppning. Men osäkerheten präglar kring hur träningen kommer att gå är stor.

– Förhoppningen är jag ska kunna komma tillbaka till samma nivå jag var på innan och inte känna någon smärta i samband med tävling och träning, säger hon.

Artikeltaggar

Linn PerssonSkidskytte

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.