Hoppa till huvudinnehållet

Bygger om väg i naturområde – boende rasar mot kommunen: ”Funderar på att flytta”

Publicerad:
I höst ska Rackendammen rivas och bron ersättas med en valbågstrumma, Dordi Westerlund och Therése Oldenvik vill i stället se att området bevaras och blir till ett naturreservat.
I höst ska Rackendammen rivas och bron ersättas med en valbågstrumma, Dordi Westerlund och Therése Oldenvik vill i stället se att området bevaras och blir till ett naturreservat. Foto: Peter Bäcker

Sedan 2018 har några av de boende i Rackstad drivit på för ett naturreservat längst Viksälven i Arvika. Till deras stora besvikelse har kommunen nu startat arbetet med att riva ut dammen och bygga en ny vägsträcka där älven ska passerar genom en valvbågstrumma.

– Det är en stor sorg. Nu funderar jag på att flytta någon annanstans, säger Dordi Westerlund, som engagerat sig i frågan.

Under 2019 fattade Arvika kommun beslutet att riva Rackstaddammen, anledningen var att Länsstyrelsen ansåg att dammen inte längre var säker och behövde renoveras, även den bro som trafiken nu går över behövde underhållas. I stället för att renovera dammen vill kommunen riva den och ersätta bron med en valvbågstrumma.

Det här är något som de närboende Dordi Westerlund och Therése Oldenvik är kritiska till när VF besöker dem.

– Man flyttar ju hit för naturen, om de ska bygga en vägbank anpassad för tung trafik här kan man lika gärna bo kvar i Stockholm, säger Dordi Westerlund.

Bortanför dammen finns en industri vilket gör att vägen trafikeras av tung trafik. Dordi Westerlund och Therése Oldenvik vill hellre att den tunga trafiken tar en annan väg.
Bortanför dammen finns en industri vilket gör att vägen trafikeras av tung trafik. Dordi Westerlund och Therése Oldenvik vill hellre att den tunga trafiken tar en annan väg. Foto: Peter Bäcker

Än finns dammen kvar, men det är bara en tidsfråga, för arbetet med provtagningar inför vägbygget är redan igång. Planen är att dammen ska tappas av sakta under sommaren, för att ombyggnaden av vägen ska kunna starta i september.

– Den 13 juni damp det ned ett brev i postlådan där det stod att de skulle påbörja arbetet den 14 juni. Jag antar att de skickade brevet så nära inpå för att de inte ville att vi skulle höja våra röster och protestera, säger Dordi Westerlund.

Kräver naturreservat

Dordi Westerlund och Therése Oldenvik menar att beslutet att riva dammen, och framförallt att bygga om vägen, går rakt emot den rapport som Skogsstyrelsen gjorde efter en naturvärdesinventering 2014.

– Skogsstyrelsen menade att naturvärdet var så högt att hela området mellan Racken och Arvikas centrum längst med Viksälven borde bli ett naturreservat. Vi lämnade in ett medborgarförslag, men som kommunen röstade nej till.

Kommunen menar att riva dammen ger en miljönytta i form av att återskapa möjligheten till fiskvandring.

– De framställer det som ett miljöprojekt men det blir en lögn när de samtidigt vill bygga en väg rakt igenom området.

Sångsvanarna som nu lever i dammen kommer att få behöva hitta en annan plats att leva på.
Sångsvanarna som nu lever i dammen kommer att få behöva hitta en annan plats att leva på. Foto: Peter Bäcker

Det går att spåra att det funnits en damm på samma plats ända tillbaka till 1700-talet, och den vattenspegel som skapas menar Therése Oldenvik är viktig för de närboende.

– Det här är en väldigt vacker plats, och vi anser att här dammen är ett kulturminne. Dammen berättar historien om kvarnarna och sågverken som funnits här.

Fiskevårdsföreningen: ”Dammen måste bort”

Anders Ljunggen som bor i närområdet och är ordförande för Rackens fiskevårdsområdesförening, säger att han förstår både argumentet om att dammen är ett kulturminne, och argumentet om att dammen bör rivas för att bygga en säkrare väg.

– Om jag ska tala för fiskevårdsföreningens intresse, då är det riktigt bra att dammen rivs. För dammen har stängt in ett svagt bestånd av både öring och flodpärlmusslor under en lång tid. Rivs dammen kan olika bestånd komma i kontakt med varandra. Vill man förbättra möjligheten för flodpärlmusslor - då ska den dammen bort, säger Anders Ljunggren.

”Odemokratiskt rakt igenom”

Gruppen som motsätter sig rivningen av dammen och som har skrivit medborgarförslaget om kravet på naturreservat är mellan tio till femton personer. De har också valt att överklaga Arvika kommuns beslut till miljödomstolen i Vänersborg, samt till högre instans, men utan lycka.

Men än har grannarna inte gett upp, och de riktar stark kritik mot hur Arvika kommun har skött frågan.

– Det har varit odemokratiskt rakt igenom och de tar ingen hänsyn till de som bor här. Innan beslutet fattades hade de ett möte som de framställde som en möjlighet för oss boende att tycka till. Men när vi var där så lyssnade de inte på oss, de gav oss bara information om vad de tänkt göra, säger Dordi Westerlund.

Foto: Peter Bäcker

– I det här området finns redan grillplatser och vandringsleder, och vi tror att vårt förslag med ett naturreservat som börjar nere i centrum skulle vara något helt unikt som skulle gynna medborgarna och turismen mycket mer, säger Therése Oldenvik.

Trafikfara

Dordi Westerlund och Therése Oldenvik vill helst att kommunen ser över möjligheten att leda om den tunga trafiken.

– Det är barn som går längs vägen och används för motion genom löpning och cykling, samtidigt som vi har den tunga trafiken. Därför har vi kommit med förslag för en alternativ väg.

– Vi vill se att den andra vägen som går till industrin huvudsakligen används, för där bor mindre folk. Det är en väg som redan går förbi ett industrialiserat landskap med stenkross och motorcrossbana. Vi vill att industrin ska hålla sig där, inte bredas ut över områden med höga naturvärden, säger Therése Oldenvik.

Arvika kommun: ”De boendes röster har blivit hörda”

VF har varit i kontakt med biträdande kommundirektör Anna Wikstand som beskriver bakgrunden till att beslutet fattas:

– Det här var ett sammanvägt beslut, det togs av hänsyn till bland annat vattenmiljön i älven, framtida driftkostnader och behov av åtgärder vid vägavsnittet. Vi vägde fördelar mot nackdelar, och jämförde med kostnader för att dra om vägen.

Mark- och miljödomstolen lämnade 2019 tillstånd för Arvika kommun att riva ut befintlig dammanläggning och anlägga en valvbågsstrumma.

– I den här domen som ju är på 53 sidor, finns de boendes synpunkter väl redovisade och är väl kända. Förutom domen har medborgarförslag och information besvarats och delgetts.

Hur ser ni på några av de närboendes kritik av hur processen förts?

– Ett antal boende har framfört kritik, och kommunen har förståelse för att förändringarna medför oro. Men de boendes röster har blivit hörda i processen.

Några av de boende är kritiska till att man i konsultrapporten som använts till beslutsunderlag inte pratat med de närboende och saknar förståelse över att områdets används som ett friluftsområde, hur ställer ni er till det?

– Konsultrapporten är en del av kommunens underlag för beslut, och kommunen har förståelse för att området används i rekreationssyfte, säger biträdande kommundirektör Anna Wikstrand.

Anna Wikstrand är biträdande kommundirektör för Arvika kommun.
Anna Wikstrand är biträdande kommundirektör för Arvika kommun. Foto: Helena Söderqvist

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunDammarDjur och naturMiljöNaturreservatÖverklagandenRackenSkogsstyrelsenTrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.