Hoppa till huvudinnehållet

Fler blev av med körkortet i Värmland under första halvåret

Publicerad:
Reporter Oskar Sandström
Oskar Sandström
oskar.sandstrom@nwt.se
Fler blev av med körkortet i Värmland under första halvåret jämfört med förra året. Ökningen har skett i nästan alla kategorier, från fortkörning till rattfylla.
Fler blev av med körkortet i Värmland under första halvåret jämfört med förra året. Ökningen har skett i nästan alla kategorier, från fortkörning till rattfylla. Foto: Fredrik Karlsson

Antalet indragna körkort har ökat i nästan alla kategorier sedan förra året. Det visar nya siffror från Transportstyrelsen för januari till juni 2023. Och män är kraftigt överrepresenterade i statistiken.

Den vanligaste anledningen till indraget körkort är ”allmän överträdelse”, vilket brukar innebära fortkörning, att man kört mot rött eller inte hållit avstånd. Under det första halvåret 2023 blev 243 personer av med körkortet på grund av det, en liten ökning med fjolårets 238 personer.

– I de flesta fall beror ett återkallat körkort på någon typ av trafikbrott. Att bryta mot de regler som finns kopplade till trafiken innebär att man utsätter både sig själv och andra för risker. Att körkortet återkallas är i grund och botten en trafiksäkerhetsåtgärd, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Fördelningen mellan manliga och kvinnliga körkortsinnehavare är nästan jämnt fördelad. 52 procent är män och 48 procent är kvinnor. Men av de totalt 19 080 indragna körkort som Transportstyrelsen fattat beslut om i år så var 81 procent män. Myndigheten skriver att en delförklaring är att män generellt sett kör mer på vägarna än kvinnor, cirka två tredjedelar av alla körda kilometer. Men snedfördelningen i indragna körkort är större än så.

– Man kan inte säga att kvinnor kör bättre än män, men siffrorna talar för att kvinnor kör säkrare än män. En tolkning är att kvinnor inte är benägna att utsätta sig för risker på samma sätt som män gör och det återspelas i statistiken, säger Mikael Andersson.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFortkörningKörkortStatistikTrafikTransportstyrelsenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.