Hoppa till huvudinnehållet

Amanda och Elliot, 21, fast på Rhodos – evakuerades från lågorna: ”Folk har slagits”

Publicerad:
Amanda Fredriksson och Elliot Mossberg fick evakuera från Kiotari, Rhodos, när branden tog sig allt närmre.
Amanda Fredriksson och Elliot Mossberg fick evakuera från Kiotari, Rhodos, när branden tog sig allt närmre. Foto: Privat

I fredags natt landade Amanda Fredriksson och Elliot Mossberg på Rhodos, utan vetskap om att den södra delen av ön stod i lågor.

På lördagen evakuerades de akut från området de befann sig i – och nu vet de inte när de får komma hem till Sverige igen.

– Vi vet ingenting, säger Amanda.

När VF når Amanda Fredriksson befinner hon sig, tillsammans med sambon Elliot Mossberg, hos en familj i de norra delarna av Rhodos.

I fredags förlovade de sig men helgen blev inte så romantisk som de hade hoppats på. I stället fick de promenera över en mil i gassande sol för att undkomma branden som hade spridit sig till dem i Kiotari (sydöstra Rhodos, reds. anm.).

Elliot och Amanda förlovade sig på fredagen. På lördagen fick de fly hotellet de hade checkat in på.
Elliot och Amanda förlovade sig på fredagen. På lördagen fick de fly hotellet de hade checkat in på. Foto: Privat

Amanda berättar att de inte hade en aning om att det brann på Rhodos innan de reste och att resebolaget Tui inte på något sätt hade informerat om det. Ditresan gick precis som planerat och det var först efter lunch i lördags de blev införstådda i situationen.

– Klockan 13 började evakueringen, säger hon.

Amanda och Elliot befann sig då på hotellets strand och hade precis börjat få aska i håret.

– Då ska branden ha varit ungefär en kilometer från oss. Först då fick vi reda på att det redan hade brunnit i tre-fyra dagar.

Svimfärdig

Till fots skulle alla i området Kiotari bege sig till en strand där båtar skulle möta upp.

– Vi gick en till en och en halv mil, säger Amanda och fortsätter:

– Vi hann inte duscha eller någonting, utan vi gick i badkläder. Jag har blåsor på innerlåren och på fötterna och Elliot på axlarna, efter att ha burit på ryggsäcken.

Solen gassade under hela promenaden och för att kunna orka fortsätta fick Amanda och Elliot stanna längs vägen och skölja av sig med vattenslangar.

– Jag var helt svimfärdig. Vi bara gick och gick i värmen.

”Jag har aldrig sett något liknande”, säger Amanda om lågorna.
”Jag har aldrig sett något liknande”, säger Amanda om lågorna. Foto: Privat

När de väl kom fram till stranden varifrån båtarna skulle ta dem vidare uppstod kaos.

– Folk var hysteriska. De har slagits och dragit varandra i håret och... ja, jag vet inte vad. Alla tänkte ”nu dör vi”. Alla ville med den där båten.

Under hela tiden de väntade såg de lågorna bakom dem.

– När det var mörkt såg man eldlågorna så väl. Jag har aldrig sett något liknande! säger Amanda.

Lämnade packning

Resväskorna som Amanda och Elliot hade packat i panik på hotellet fick till slut lämnas på stranden när de till slut, äntligen, fick plats på en båt. De allra nödvändigaste sakerna packades i kassar innan de steg på.

– Hellre en person extra än en resväska, säger Amanda.

Nu bor hon och Elliot hos en familj som öppnade upp sitt hem för de evakuerade – men när de får komma hem har de ingen aning om.

– Jag förstår inte heller varför båten inte körde till fastlandet, i stället för en annan del av ön. Det blåser verkligen jättemycket här – det är det som gör att branden sprider sig så snabbt – så jag är lite rädd för att det ska komma hit också.

På torsdag ska de, enligt bokningen, få komma hem. Men eftersom inga svar ges från Tui är Amanda och Elliot nu oroliga för att så inte kommer att bli fallet.

– Vi vet ingenting. Jag ringer hela tiden och undrar, men vi får inga svar. Jag har ringt Tui, svenska ambassaden, försäkringsbolag och allt möjligt – men vi får inte hjälp av någon, säger Amanda.

– Vi vill verkligen bara hem nu.

”Berätta var ni är”

Adam Györki, Tui:s presschef, säger att de jobbar för fullt med att få hem sina resenärer från Rhodos.

– Läget är tufft – det är runt 20 000 personer som har evakuerats till norra ön, så det finns egentligen inga hotellrum. Det gör det hela väldigt svårt, säger han.

Han säger också att deras prioritering är resenärerna antingen ska få just ett hotellrum i de norra delarna eller ett flyg hem så fort som möjligt.

Hur kommunicerar ni med kunderna?

– I alla olika kanaler. Sms, bland annat, men det fungerar fram och tillbaka eftersom telefonnäten ligger nere emellanåt. Vi kommunicerar också via personal på plats, och med hjälp av grekiska myndigheter.

De vi har pratat med hävdar att er personal inte har synts till överhuvudtaget, och att de inte får några svar från er.

– Vi har kunder utspridda över hela ön, så det viktiga är att man skriver till oss, hör av sig till oss, och berättar var man finns. Vet vi det kan vi lättare plocka upp dem eller instruera dem till hotell eller flygplats.

Adam Györki säger att Tui under söndagsmorgonen stoppade alla resor till Rhodos för att lägga all fokus på att få hem folk. Innan det var trafiken igång som vanligt.

– Det finns ingen avrådan från att flyga till Rhodos, varken från svenska eller grekiska myndigheter. Vi valde ändå att stoppa trafiken dit.

Det här flyget landade natten till fredagen – och då hade det redan brunnit i några dagar. Du tycker inte att ni kunde ha stoppat trafiken lite tidigare då?

– Det är alltid lätt att vara efterklok. Jag konstaterar bara att vi har agerat utifrån vad vi tycker är bäst och så snabbt vi kunnat.

Artikeltaggar

BåtarBränderEvakueringOlyckor och katastroferRhodos

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.