Hoppa till huvudinnehållet

Nu kan du köpa en egen ö i Vänern: ”Haft internationella spekulanter”

Publicerad:
Sju hektar, en kilometer strandlinje, sommarstuga, pir och egen brygga väntar nya ägaren av Getön.
Sju hektar, en kilometer strandlinje, sommarstuga, pir och egen brygga väntar nya ägaren av Getön. Foto: Johan Kvarfordt - Ekeby Mäklare

Den som har några miljoner till övers kan lägga det på 44 kvadratmeter i Stockholms innerstad, eller för samma pris bli ägare till en hel ö på 7 hektar i Vänern.

– Öar i denna storlek i en av Sveriges vackraste sjöar Vänern, som dessutom är bebyggd och kan nyttjas som bostad, är idag unikt.

Getön i Byviken utanför Säffle är till salu för 6 miljoner kronor. På några minuters båttur från fastlandet når man den sju hektarmeter stora ön, med bostadshus och över en kilometers privat strandlinje.

– Öar i denna storlek i en av Sveriges vackraste sjöar Vänern, som dessutom är bebyggd och kan nyttjas som bostad, är idag unikt. Vi har sedan publicering haft förfrågningar både från Sverige och övriga Europa, men även spekulanter längre bort har kontaktat oss, skriver mäklaren Johan Kvarfordt på Ekeby Mäklare, till VF.

Huset från 1979 har tre sovrum och utsikt över Vänern
Huset från 1979 har tre sovrum och utsikt över Vänern Foto: Johan Kvarfordt - Ekeby Mäklare

Öns bostad har obehindrad utsikt över Vänerns vatten, samt den egna piren med brygga. Johan Kvarfordt berättar om sin upplevelse av platsen.

– Den svenska drömmen. Ön har både med sin placering och kuperade natur många fina kvaliteter. Framstående är även den dramatiska vattenlinjen med sina många vikar med badklippor och stränder. En utmärkt möjlighet att skapa sitt egna lilla paradis.

Ägaren till ön kan njuta av fritt fiske i Vänern
Ägaren till ön kan njuta av fritt fiske i Vänern Foto: Johan Kvarfordt - Ekeby Mäklare

Köparen blir ägare till hela ön, och kan disponera den fritt. Där finns mycket att upptäcka, förutom skog och bärmarker finns gamla stenlämningar.

Gamla stenlämningar finns att upptäcka på ön
Gamla stenlämningar finns att upptäcka på ön Foto: Johan Kvarfordt - Ekeby Mäklare

– Ön har flera tecken på tidigare bebyggelse, med äldre stenlagda trappor och stenlagd stig runt ön. Nuvarande ägare vet inte den exakta åldern, men troligtvis är de mycket gamla.

Karta från 1930, Lantmäteriet
Karta från 1930, Lantmäteriet

Fastigheten, byggd 1979, säljs som fritidsboende och kan nyttjas året om. I stugan på 70 kvadratmeter finns ett allrum som är öppet till taknock, med eldstad och utsikt i tre väderstreck. Därifrån når man den inglasade verandan, med ytterligare en eldstad. Stugan har tre sovrum, samt ett litet gästhus på gården med våningssäng, bäddsoffa och indragen el.

Den inglasade verandan har utsikt över Vänern och en egen eldstad
Den inglasade verandan har utsikt över Vänern och en egen eldstad Foto: Johan Kvarfordt - Ekeby Mäklare
Sju hektar av klippor, skog och bärmark, med en och en halv kilometer strandlinje
Sju hektar av klippor, skog och bärmark, med en och en halv kilometer strandlinje Foto: Johan Kvarfordt - Ekeby Mäklare
Näckrosor växer längs ena sidan av ön
Näckrosor växer längs ena sidan av ön Foto: Johan Kvarfordt - Ekeby Mäklare
Önaholm, Getöstugan
Önaholm, Getöstugan Foto: Johan Kvarfordt - Ekeby Mäklare

Mer information och 50 bilder finns hos Ekeby Fastighetsmäklare.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDjur och naturFastigheterLantmäterietMäklareSäffleSjöar och havSkogVänern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.