Hoppa till huvudinnehållet

Morgan byggde bil i 16 år – nu är den snyggast i Sverige: ”Den är som en rymdraket”

Publicerad:
Morgan Eriksson och frun Annica åkte till Ronneby där priset som Sveriges snyggaste bil mottogs.
Morgan Eriksson och frun Annica åkte till Ronneby där priset som Sveriges snyggaste bil mottogs. Foto: Tommy Andersson

Han har byggt den under 16 års tid. Nu har Torsbybon Morgan Eriksson fått lön för mödan. Hans Chrysler New Yorker från 1957 har blivit vald till Sveriges snyggaste bil.

– Det här är jämförbart med att vinna OS-guld i ishockey, säger 45-åringen.

Chrysler New Yorkern var egentligen inte ens tänkt att hamna i biltokige Morgan Erikssons garage när han letade efter ett nytt veteranåk år 2006.

– Då sålde jag min Desoto-58 kupé och var på jakt efter en Desoto-58 cabriolet, men en sådan gick inte att hitta. Då fick jag ett tips av min kompis Arne Nilsson, som är välkänd inom branschen, att det fanns en Chrysler cabriolet till salu i Veddige i Halland, säger Morgan Eriksson.

Bilen var helt nedmonterad.

– Killen jag köpte den av hade som plan att göra i ordning den. Men han tyckte nog att det tog för mycket tid, säger Morgan Eriksson.

Chrysler New Yorkern från 1957 har fått byggas från grunden. Det tog 16 år att få den färdig.
Chrysler New Yorkern från 1957 har fått byggas från grunden. Det tog 16 år att få den färdig. Foto: Tommy Andersson

En annan färg

Eftersom han var tvungen att sätta ihop varenda del har det även tagit tid för honom att bygga den.

– Jag älskar att ta mig an sådana utmaningar, men hade tänkt att bli klar inom några år, men det tog mig 16, säger Morgan Eriksson och fortsätter:

– Det har sina förklaringar. Jag har bland annat byggt ett stort garage och bildat familj under tiden.

Men han räknar med att han har lagt ner mellan 3 000 och 4 000 timmar på Chrysler New Yorken. Morgan Eriksson gav även bilen en annan färg.

– Från början var den rödlackerad och det tyckte jag var en alldeles för tråkig färg. Jag förstod att skogsgrön skulle passa mycket bättre och lät Stefan Gustavsson i Sunne lackera om den.

Den gröna skönheten fick namnet Smaragden av Värmland. Föga anade han då hur passande det storslagna namnet skulle komma att bli.

Från början var bilen rödlackerad, men färgen ändrades till skogsgrön och gav bilen namnet Smaragden av Värmland
Från början var bilen rödlackerad, men färgen ändrades till skogsgrön och gav bilen namnet Smaragden av Värmland Foto: Tommy Andersson

En förvånad finalist

Efter alla timmars slit, särskilt med att få bilens lister fri från defekter, valde Morgan Eriksson att ställa ut bilen på olika tävlingar. Han vann samtliga, spände bågen ännu högre och anmälde sig till den ansedda tävlingen Sveriges snyggaste bil. Konkurrensen anordnas av branschtidningen Bilsport Classic och samtliga svenskregistrerade bilar får vara med. En jury utser tio finalister och sedan får svenska folket rösta fram vinnaren.

– Vi som deltar får inte reda på hur många som tävlar och röstar. Jag visste att konkurrensen var stentuff och hade som målsättning att vara på den övre halvan.

Förvåningen var därför stor när det förkunnades att han var klar för final.

– Bara att äga en av de tio snyggaste bilarna i landet var en häftig känsla, säger Morgan Eriksson.

Här, på Kollsberg i Torsby togs bilden som förde Morgan Eriksson till final.
Här, på Kollsberg i Torsby togs bilden som förde Morgan Eriksson till final. Foto: Tommy Andersson

Påminner om framtidstron

Men det var inte färdigt där. I början av juli fick 45-åringen tillsammans med sin fru Annica åka på en träff i Ronneby i Blekinge där vinnaren skulle koras.

– Det var en jättehärlig helg där vi blev bjudna på hotell.

Sammankomsten avslutades med en utomhusceremoni där segraren ropades ut.

– Hjärtat tog ett par extra slag när jag hörde mitt namn. Det var helt makalöst. Jag har alltså inte bara den snyggaste bilen i Torsby eller Värmland, utan i hela Sverige, säger Morgan Eriksson.

Tycker du själv att bilen förtjänar förstaplatsen?

– Det finns många snygga bilar, men min är helläcker. Den är som en rymdraket på hjul och ger en påminnelse om den framtidstro som fanns på 1950-talet då människan både skulle ut i rymden och till månen.

Den är som en rymdraket på hjul.
Morgan Eriksson

Sverigekändis sedan segern

Morgan Eriksson säger att han är extra nöjd över att han, till skillnad från flera konkurrenter, faktiskt använder sin bil till vardags.

– Många fraktar den på släpkärra till tävlingar och sedan ställs den in i garaget igen. Jag vill ändå köra bilen när jag har lagt ned så mycket tid på den även om det innebär att jag behöver putsa den efter längre turer.

Priset Sveriges snyggaste bil går bara att vinna en gång. Men på andra sidan Atlanten finns många utställningar som lockar.

– Drömmen är att åka över till USA och tävla. Men i nuläget blir resan för dyr att bekosta på egen hand, i så fall skulle jag behöva en sponsor, säger Morgan Eriksson.

Innan ett eventuellt USA-äventyr får han nöja sig med att ha gjort sig ett namn på hemmaplan. För visst har han blivit en Sverigekändis sedan segern med sin Chrysler New Yorker.

– Tävlingen är stor bland bilfolk. När jag åker på träffar vill folk komma fram och kika på vinnaren. Jag får grattishälsningar vart jag än åker och det uppskattas väldigt mycket, säger Morgan Eriksson.

”Den är som en rymdraket på hjul och ger en påminnelse om den framtidstro som fanns på 1950-talet”, säger Morgan Eriksson.
”Den är som en rymdraket på hjul och ger en påminnelse om den framtidstro som fanns på 1950-talet”, säger Morgan Eriksson. Foto: Tommy Andersson
Sedan segern har både bil och ägare blivit Sverigekändisar.
Sedan segern har både bil och ägare blivit Sverigekändisar. Foto: Tommy Andersson
Till skillnad från många som tävlar med att ställa ut bilar används Chryslern även till vardags. Här glider den fram genom Torsby centrum.
Till skillnad från många som tävlar med att ställa ut bilar används Chryslern även till vardags. Här glider den fram genom Torsby centrum. Foto: Tommy Andersson
Efter att ha vunnit i Sverige drömmer Morgan Eriksson om att tävla i USA.
Efter att ha vunnit i Sverige drömmer Morgan Eriksson om att tävla i USA. Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

ByggprojektChryslerFordonJuryMänskligtPrisutdelningarTorsbyUSAUtställningarVeteranbilVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.