Hoppa till huvudinnehållet

S-styret sabbar vägarna

Publicerad:
S-styret halverar underhållet till vägarna de närmaste åren. Det kommer leda till stora problem för alla i hela kommunen, skriver den borgerliga alliansen på dagens debatt och insändarsida.
S-styret halverar underhållet till vägarna de närmaste åren. Det kommer leda till stora problem för alla i hela kommunen, skriver den borgerliga alliansen på dagens debatt och insändarsida. Foto: VF arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För några veckor sedan vann S-styrets budget i Karlstad och den halverar underhållet till vägarna de närmaste åren. Hål i vägen diskriminerar inte, det drabbar såväl ambulansen, elbilen och bussen. Det kommer leda till stora problem för alla i hela kommunen.

Den nuvarande situationen för tankarna till senast Socialdemokraterna och Miljöpartiet styrde Karlstad. Då struntade de båda partierna systematiskt i underhåll av skolbyggnader till den milda grad att lokaler var tvungna att rivas för att de var i sådant dåligt skick.

Nu börjar de montera ner vägarna. Men behovet för exempelvis färdtjänsten att säkert kunna transportera våra äldre via väg kommer kvarstå oavsett vad. Och vår miljövänliga kollektivtrafik kommer också få problem – dåliga vägar är, trots allt, skadliga även för klimatsmarta fordon.

Kanske resonerar S-styret som så att vägunderhåll inte ger lika mycket beröm och uppmärksamhet i media som att klippa band för nya saker och att det är därför som de väljer att skära ner på infrastrukturen i kommunen. Eller så beror det på att Miljöpartiet har fått detta som ett tuggben som tack för att de möjliggjort Socialdemokraternas maktövertagande. Oavsett anledning har S-styret valt att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att det dröjer tills efter nästa val innan Karlstadsborna uppmärksammar misskötseln.

Till nästa val finns det ett borgerligt alternativ till S-styret som inte kommer halvera ambitionsnivån för våra vägar och det är Karlstads borgerliga allians. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är övertygade om att tuffa ekonomiska tider inte automatiskt innebär att det mest grundläggande, så som fungerande vägar, skola, vård och omsorg, ska behöva stryka på foten. Tvärtom lade vi ett fullt finansierat budgetförslag där välfärden hade kunnat få tiotals miljoner kronor mer och vägunderhållet behållits på tidigare höga nivåer. Vårt förslag till budget skar ner på byråkrati och administration, inte kärnuppdraget.

Vår förhoppning är att S-styret inser sitt misstag innan mandatperioden är slut, för Karlstadsbornas bästa.

För Karlstads borgerliga allians

Alexander Torin (M)

Erik Nilsson (KD)

Niklas Wikström (L)

Artikeltaggar

BudgetarKarlstadKristdemokraternaLiberalernaMiljöpartietModeraternaOmsorgSocialdemokraternaValVårdVård och omsorg