Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Gratisaktiviteter för unga – kommun för kommun

Publicerad:
Klara Thorell berättar att ungdomarna i Filipstad fortfarande har många sommaraktiviteter att ta del av.
Klara Thorell berättar att ungdomarna i Filipstad fortfarande har många sommaraktiviteter att ta del av. Foto: Göran Persson/Arkiv

Mycket av sommarlovet har passerat. Men fortfarande finns massor av gratisaktiviteter att göra för länets ungdomar.

Filipstads kommun har medvetet satsat på ett varierat utbud, uppger turismsamordnaren Klara Thorell.

– Vi vill att alla unga ska komma tillbaka till skolan och berätta att de har gjort något skoj, säger hon.

Cirka tre veckor återstår av sommarlovet och många aktiviteter har hunnit avverkas i de värmländska kommunerna. Men flera av dem har fortfarande sysslor kvar för lediga barn – VF har sammanställt en lista som finns längre ned i texten.

Filipstads kommun erbjuder allt från att prova på motocross till att baka och väva på gammaldags vis.

– Motocross är en anrik sport här i stan och jag hoppas på ett stort intresse när det ska bakas och vävas. Den aktiviteten hålls på Nordmarks hembygdsgård och allt som arrangeras där brukar locka många ungdomar, säger Klara Thorell.

Sysslor på stadsfestival

Under sommaren ges barnen många alternativ för att de ska kunna hitta något som passar.

– Det är ett sätt att få in dem i olika föreningar. Vi vill bidra till att barnen ska få en positiv uppväxt och ha någonting att göra.

Fiskeföreningen SFK Filip sätter ut 150 kilo regnbåge i Skillerälven. Fisken är till för att fiskas upp under sommaren.

– Och nästa vecka är det stadsfestival. Under festivalen kommer det under två dagar att hända mycket för våra unga. De blir bland annat graffitimålning, workshops och lek med uppblåsbara hinder, säger Klara Thorell.

Filipstads bibliotek har uppfunnit många saker att göra. Besökarna kan till exempel gå en poesipromenad eller ta sig an olika quiz runt om i staden.

– Biblioteket är väldigt påhittiga för att få barn att läsa mer, säger Klara Thorell.

Titta! Detta kan du göra gratis resten av sommaren

Arvika: Spelsommar på Arvika bibliotek (31/7-11/8).

Eda: Lilla Tallmoloppet (26/8).

Filipstad: Barn- och ungdomsdagarna i Filibjurveckan (24-25/7), Prova på motocross (3/8), Baka och väva på gammaldags vis (7/8), Sommarlovsfiske (pågår till 27/8), Poesipromenad med Filipstads bibliotek & låna poesibokpåsar (pågår fram till skolstart), Läsjakten (pågår till 31/7).

Forshaga: Fotboll- och basketspelande (19/7), Fritidsgården håller öppet (21-22/7), Aktivitetsdag Älvkroksvallen i Deje (26/7), Aktivitetsdag Skivtjärns badplats (29/7).

Karlstad: Kockläger (26-28/7, (1-4/8 och 8-11/8), Bakningsläger (26-28/7, 1-4/8 och 8-11/8), Graffitiläger (31/7-4/8 och 7/8-11/8), Läger gaming och hälsa (26-28/7, 31/7-4/8 och 7-11/8), Simskola (Pågår till 28/7).

Grums: Sommarklubben på biblioteket (25/7).

Hagfors: Aktiviteter på järnvägsmuseet (pågår fram till skolstart).

Hammarö: Aktivitetsdagar med Fritidsbanken (pågår till 11/8), Sommarbasket (pågår till 11/8).

Kil: Inga gratisaktiviteter återstår.

Kristinehamn: Spray- och bubbelmålning (27/7), Djurkul (31/7-3/8), Textiltryck - mönster och måleri med Hilma Nordén (2/8), Sommarboken hjältar och superhjältar (9/8), Miniutställning Lilla Alfons (Pågår till 26/8), Skaparverksta´n Konstasken (pågår fram till skolstart).

Munkfors: Läsfrukt på sommarlovet (pågår till 29/7), Färgläggning pågår (pågår fram till 29/7), Prova-på rollspel (29/7), Prova spraya graffiti (5/8, Läsjakten (pågår fram till 14/8).

Storfors: Sagotältet i ravinen (3/8), Boda Borg vid Alkvetterns badplats (7/8), Aktivitetsdag i Strandparken (9/8), Drop-in-utställning (11/8), Frågepromenad (pågår fram till skolstart), Läsjakten (pågår fram till skolstart).

Sunne: Sommarkul (pågår fram till 4/8).

Säffle: Ingen uppgift.

Torsby: Läsjakten (pågår fram till 31/8).

Årjäng: Inga gratisaktiviteter återstår.

Artikeltaggar

ArvikaBibliotekEdaFilibjurveckanFilipstadFiskeForshagaFritid och livsstilFritidsbankenGamingGrumsHagforsHammaröKarlstadKilKristinehamnMunkforsNordmarks hembygdsföreningSFK FilipStorforsSunneSäffleTorsbyÅrjäng

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.