Hoppa till huvudinnehållet

Filip och Kirill bakar pizza för Ukraina: ”Sett hur kriget påverkat honom”

Publicerad:
Kirill Nilsson har bott i Sverige drygt 10 år. Tillsammans med Filip Hjert bakar han pizza för hemlandet Ukraina.
Kirill Nilsson har bott i Sverige drygt 10 år. Tillsammans med Filip Hjert bakar han pizza för hemlandet Ukraina. Foto: Maja Wiik

På lördag kommer man kunna köpa pizza och samtidigt ge en slant till krigsdrabbade i Ukraina, på en popup-pizzeria i Årjäng.

Pengarna går oavkortat till ändamålet.

– Vi håller på så länge det finns deg!

Vännerna Filip Hjert och Kirill Nilsson hade länge delat intresset för napolitansk pizza. När Ryssland invaderade Ukraina kände Filip Hjert att han ville göra något för att hjälpa de krigsdrabbade.

– Kirill är från Ukraina, och det var väldigt tydligt för mig hur mycket kriget påverkade honom. Eftersom han har ett stort nätverk kring Kiev föddes idén att sälja pizzor för välgörenhet, som ett sätt att kunna skicka pengar direkt till de som befinner sig där, säger Filip Hjert.

De har byggt upp sin popup-pizzeria en gång tidigare, då gick pengarna till organisationer som levererade mat och vatten till pensionärer i områden kring Kiev.

– Vi har inte bestämt exakt var pengarna kommer gå denna gång, vi får se var behovet är som störst, säger Filip Hjert.

Salamipizza från popup-pizzerian i Årjäng
Salamipizza från popup-pizzerian i Årjäng Foto: PRIVAT

100 000 kronor

Senast sålde de 100 pizzor, och samlade ihop 15 000 kronor som gick oavkortat till Ukraina. Och med hjälp av bidrag från privatpersoner och lokala företag landade hela slutsumman på 100 000 kronor.

– Ica här i Årjäng har sponsrat med ingredienser, och vi har fått låna en proffsugn av Arvika näringslivscentrum. Det öppnar upp för fler möjligheter att samla pengar nu när näringsverksamhet gått in. Det blir absolut fler tillfällen framöver!

Filip Hjert hälsar alla välkomna på lördag klockan 12, då pizzorna börjar bakas på Gamla Riksvägen 14. Man kan även förbeställa sin pizza, via en länk på Facebook-sidan Stödpizza.

– Vi håller på så länge det finns deg!

Kanske i dubbel bemärkelse.

Flera olika pizzasorter finns att beställa, även veganska alterntiv.
Flera olika pizzasorter finns att beställa, även veganska alterntiv. Foto: PRIVAT

Artikeltaggar

ÅrjängEkonomiFacebookIcaKievNöje/KulturOrganisationerUkrainaVälgörenhetVatten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.