Hoppa till huvudinnehållet

Över 800 såg Goops succé – tog femte kuskchampionatet i Arvika

Publicerad:
Björn Goop vann med The Eagle i Arvika.
Björn Goop vann med The Eagle i Arvika. Foto: Elin Larsson

Det blev som väntat Björn Goop som vann flest lopp på Arvikatravet under 2023 och blev därmed kuskchampion.

Det var Björns femte kuskchampionat i Arvika och efter fyra segrar sista tävlingsdagen blev sex segrar totalt på banan.

– En kanondag där jag hade fina hästar som hade lämpliga lopp.

– Några hästar behövde autostart så det var passande lopp, sa Björn efter att ha vunnit sitt andra lopp för dagen.

Han gjorde det med The Eagle som enkelt plockade ner den andra försöksvinnaren Felix Light i finalen värd 50 000 kronor.

– The Eagle var bra men den norska hästen fick en tuff första runda så han fick nog mjölksyra, analyserade Goop med all rätt för Ove Bakkevold Reime utnyttjade verkligen inte det faktum att han valde springspår för det blev tappstart och det kostade att komma till spets.

Björn Goop efter segerloppet med The Eagle. Här tillsammans med Jessica Jonsson som även sköter världsstjärnan San Moteur.
Björn Goop efter segerloppet med The Eagle. Här tillsammans med Jessica Jonsson som även sköter världsstjärnan San Moteur. Foto: Elin Larsson

Goop inledde championstriden på bästa sätt genom att vinna det första loppet som var ett försökslopp till finalen med The Eagle som avgjorde säkert från dödens.

I det andra försöksloppet blev det ingen chans för Goop-seger då han med bara minuterna till start strök Lucky Flevo för hälta vilket gjorde att Felix Light blev en gigantisk storfavorit på streckspelet vilket han med Ove Bakkevold-Reime löste efter ett lopp utvändigt om Loke Lovebite.

Julia Nilsson fick ett bra lopp med Frosta i draget bakom norskduon Snuppa H.B och S.K´s Bukefalos som körde för tufft vilket gjorde att Julia kunde vänta med attacken till det korta upploppet där det nioåriga stoet kunde fixa sin tredje seger i karriären på 60 starter.

Goop andra seger kom med Joint Chef som efter en lugn inledning körde till kilometern från mål och försvann sedan från de övriga och vann med halva upploppet på ett sätt som visar att han efter sitt långa skadeuppehåll kommer att klättra i klasserna. Jacques Mearas är en annan fyraåring från stall Goop som inte heller han har gjort så många starter. Nu kom första segern i det tredje försöket sedan Björn när väl valacken travat i sig forcerade till spets och vann sedan åkandes med fem längder.

Carl Johan Jepson, som vann kuskligan på Arvika i fjol, var inför det sjätte loppet på den sista tävlingsdagen ännu utan seger men via en snygg kuskinsats spräckte ”Calle” segernollan. Att Jepson är en av Sveriges bästa kuskar, inte minst i voltstart, visade han då han med Anders Elehns Massitj från bricka tolv snabbt hade tog spets varifrån han sedan avfärdade alla konkurrenter fram till lätt seger med krafter kvar.

Gunnar Austervoll prickade fint från springspår med Hovsrappen som sedan höll undan för Gran Eld och Vidarson V.A. Niclas Benzon fick helt bestämma tempot efter eget behag med Mister A i långloppet över 2 900 meter eftersom motbudet Brilliantsky galopperade i första kurvan. Väldigt lågt tempo där alla fanns på innerspår gjorde att det räckte för Benzon att lätta på tömmarna sista halvvarvet för att vinna säkert före Brilliantsky som kom tillbaka starkt efter sin markförlust.

Slutligen: 804 personer kom för att se championatet avgöras på torsdagen.

Artikeltaggar

ArvikaArvikatravetBjörn GoopKarriärTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.