Hoppa till huvudinnehållet

Hur kan det komma sig att miljökvalitetsnormer förstör en intakt natur istället för att skydda den?

Publicerad:
78 andra sjöar kommer snart att se ut så här när dammar rivs, skriver signaturen ”En naturälskare”.
78 andra sjöar kommer snart att se ut så här när dammar rivs, skriver signaturen ”En naturälskare”. Foto: privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag skriver för att jag vill uppmärksamma kopplingen mellan Jans sjö, Hagfors naturreservat och hela Värmland.

Genom slussöppningar, har Örbäcken i Hagfors naturreservat mer vatten än vanligt. Möjligheten att reglera vattenföringen i Örbäcken är viktig för bevarandet av naturreservatet. Om några veckor ska dammen vid Västra Görsjön rivas och med det möjlighet till reglering. Fortum själva, SMHI och en annan beräkning kom fram till att när sjövattenståndet är lågt kan vattenflödet torka upp och som resultat har naturreservatet inte längre vatten. Jag är väldigt för naturlighet, men man måste veta vad det innebär när man förstör en jämvikt som byggts upp de senaste 80 åren.

Det finns redan ingenting kvar av paradiset vid Görsjön. Barn kan inte längre glatt hoppa i vattnet under sommarlovet. Det finns nästan inga sjöfåglar kvar. 78 andra sjöar kommer snart att se ut så här. Det är slående att de första dammarna rivs på sjöar som knappt eller inte alls är bebodda. Ingen advokat vill företräda medborgarna i striden mellan David och Goliat. Alla invändningar från invånarna avvisas med ett enkelt nej utan motivering. Och inte bara människor som bor vid sjöarna, utan alla invånare från Värmland kommer att tvingas leva i en miljö som kommer att likna en gravplats mer än ett paradis.

Per Skoog, som ska utföra dammrivningarna, sa: ”Ja hoppas att det blir så att alla blir nöjda.” Men om inte? När ingen är nöjd? Det finns ingen returknapp. Tillståndet kan aldrig återställas. De som berörs lyssnas inte på och man vill inte heller se dem under nedmonteringsåtgärderna. Alla förslag slängs helt enkelt för att det ännu inte finns någon övergripande lösning, hur dammen kunde blir kvar utan Fortum. Höga naturkrav förhindrar detta, även om dessa egentligen syftar till att skydda naturen Vårt livsområde, fritid, turism, brandbekämpning, vattenförsörjning och så vidare.

Det finns en passande fras som säger: ”Never touch a running system!” (Rör aldrig ett system som körs)

För tillfället är alla glada och nöjda som det är. Det gäller bara att hitta en gemensam lösning för att hålla det så. Om dammarna rivs förlorar man möjligheten till reglering och därmed kontroll!

Tack för att du läser mina rader, det var första gången jag blev lyssnad på.

En naturälskare

Artikeltaggar

DammarDjur och naturFortumHagforsSjöar och havSMHIVärmlands länVästra Görsjön