Hoppa till huvudinnehållet

Han vill bli Miljöpartiets nya språkrör: ”Behöver bli bättre på att få ut våra åsikter”

Publicerad:
Reporter Stefan Mitander
Stefan Mitander
stefan.mitander@vf.se
Torbjörn Nilsson, språkrör för Miljöpartiet i Värmland, kandiderar till att bli partiets manliga språkrör nationellt.
Torbjörn Nilsson, språkrör för Miljöpartiet i Värmland, kandiderar till att bli partiets manliga språkrör nationellt. Foto: HP Skoglund

Torbjörn Nilsson, språkrör för Miljöpartiet i Värmland, kandiderar till att bli partiets manliga språkrör nationellt. Det avslöjade han i en debattartikel i onsdagens VF.

– Jag har lika god chans som någon annan, säger han.

I juni meddelade Per Bolund att han avgår som språkrör för Miljöpartiet efter kongressen i november. Märta Stenevi behöver således, såvida inte partiet beslutar att i framtiden bara ha ett språkrör, en kollega.

En som kan tänka sig att ta posten som manligt språkrör är Torbjörn Nilsson, som förutom språkrör i länet också är medlem av partistyrelsen sedan 2019.

När beskedet om att Per Bolund tacka för sig väcktes tankarna hos Torbjörn Nilsson. Efter ett par veckors funderande hade han bestämt sig.

– Jag tror att jag skulle kunna vara bra på att föra ut Miljöpartiets åsikter. Jag har också fått höra att jag är duktig på att uttrycka mig enkelt i debatter, säger han.

En annan aspekt Torbjörn Nilsson, boende i Ulvsbytrakten, lyfter är att han har sin hemdress på landsbygden.

– Vi behöver komma ifrån synen på oss som ett stadsparti, och då tror jag det är bra att ha ett språkrör som faktiskt bor på landsbygden.

Intresset för politik började tidigt för Torbjörn Nilsson. Redan på mellanstadiet, när han bodde i Roslagen, väcktes engagemanget.

– Då, 1976, var det mycket kärnkraftsfrågan som engagerade. Och de ville också lägga ner en järnvägslinje vilket jag var emot.

Partipolitiskt hamnade han först i Centerpartiet. 1996 byttes dock C mot MP.

– Jag upplevde att det fanns mer ett driv att förändra och göra världen grönare i Miljöpartiet. I Centern var det väldigt många som kommit med av olika skäl, men inte i första hand viljan att förändra världen, säger Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson (MP) jobbar till vardags på länsstyrelsen, dit han återvänt efter några år som heltidspolitiker.
Torbjörn Nilsson (MP) jobbar till vardags på länsstyrelsen, dit han återvänt efter några år som heltidspolitiker. Foto: HP Skoglund

Det har skrivits en del om att det i MP finns två syner på hur partiet ska bedriva sin politik – med fullt fokus på miljö och klimat eller bredare med visioner för hela samhället. Torbjörn Nilsson tonar ner meningsskiljaktigheterna, och menar att

– Miljöpartiet har aldrig varit ett enfrågeparti och ska inte bli det heller. Jag är övertygad, precis som Märta Stenevi, att vi kan bli bättre på att lyfta sociala frågor också. Vi ska vara offensiva i båda typerna av frågorna.

Relationen till Märta Stenevi beskriver Torbjörn Nilsson som god, de känner varandra väl från partistyrelsen.

– Jag tycker att hon gör ett jättebra jobb!

Att sitta på högsta posten i Miljöpartiet är en ansatt plats, enligt Brottsförebyggande rådet var partiet 2022 det mest utsatta vad gäller hat och hot av alla riksdagspartier.

Skulle du orka med den positionen?

– Det måste man ju tro när man kandiderar, men det är inget man kan veta med säkerhet.

Vad ser du för möjligheter för MP att vända opinionstrenden?

– Vi behöver bli bättre på att få ut vad vi tycker och varför vi tycker det.

Hur stort skulle MP kunna bli?

– Det beror på tidsperspektivet. Det är inte så relevant att diskutera, utan det viktigaste är att göra sitt bästa. Men åtta procent nästa val, kanske, och 16 procent valet efter det.

Varför har det varit så svårt för MP att lyfta?

– En del av svaret är väl att vi inte lyckades bra med kommunikationen runt 2016, när vi tappade mycket. En annan förklaring är att vi har väldigt starka krafter emot oss. Det finns ekonomiska intressen som inte vill ha oss i riksdagen för att det då blir lättare att bilda högermajoritet.

När inte Torbjörn Nilsson pysslar med politik jobbar han på länsstyrelsen, ett jobb han återvände till efter valet 2022 efter några år som heltidspolitiker. På fritiden är naturen ett stort intresse, men också musicerande. Flera av Torbjörn Nilssons egenskrivna låtar finns att hitta på Youtube.

I vilken mån det nu blir kampanjande återstår att se.

– Jag har inte tid och råd att själv lägga upp någon kampanj, men jag skulle tro att en del av distrikten kommer kalla till utfrågningar och då ska jag försöka åka på dom.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag har lika goda chanser som någon annan.

Vem som blir Miljöpartiets andra språkrör, och om det ens blir något, avgörs på Miljöpartiets kongress i november.

Artikeltaggar

CenterpartietLandsbygdMiljöpartietPolitikSamhälleTorbjörn NilssonValVärmlands länYoutube

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.