Hoppa till huvudinnehållet

Ymer stängs av i 18 månader för dopningsbrott

Publicerad:
Mikael Ymer i en Davis Cup-match i mars i år. Arkivbild.
Mikael Ymer i en Davis Cup-match i mars i år. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenske tennisstjärnan Mikael Ymer stängs av 18 månader för att ha brutit mot dopningsreglerna, efter beslut av Idrottens skiljedomstol (Cas).

Därmed är han borta från tennisen till 2025 – och missar OS.

”Beslutet är orättvist", skriver Ymer på Twitter.

Tennisikonen bemöter stjärnans spetsiga uttalande: ”Ville ha mer betalt”

Ymer uppger att han 2021 missade tre dopningstester, vilket bryter mot Internationella tennisförbundets (ITF) antidopningsregler.

"Jag överklagade domen i ett förhör och frikändes av juryn med tre skiljedomare i juni 2022", skriver Ymer på Twitter.

Överklagade

ITF valde därefter att överklaga domen till Idrottens skiljedomstol (Cas), som nu stänger av Ymer i 18 månader.

"I går fick jag veta att skiljedomstolen stänger av mig från professionell tennis i 18 månader, trots att jag har aldrig använt förbjudna substanser. Jag finner därför deras beslut att döma mig orättvist. Utöver det har jag svårt att förstå att de bedömde 18 månaders avstängning vara ett rättvist straff", skriver Ymer som är 51:a på världsrankningen.

I Cas-domen står det att utfrågningen med Ymer skedde den 25 april i år. Därefter tog Cas-juryn beslutet att stänga av svensken.

"Spelaren misslyckades med att säkerställa att han följde antidopningsreglerna. Han gjorde det genom att inte förklara var han befann sig när testerna skulle göras".

Missar OS

Det var i januari 2022 som ITF anklagade Ymer för att ha brutit mot dopningsreglerna, efter att ha missat tre rapporteringar av vistelse.

Sverigeettan spelade nyligen grand slam-turneringen Wimbledon och slog amerikanen Taylor Fritz. Men i den tredje omgången tog det stopp för Ymer.

Han har tackat nej till veckans ATP-turnering i Båstad.

18 månaders avstängning betyder att Ymer kommer missa resten av året och hela 2024 – vilket även inkluderar Paris-OS. Han är fri att spela igen i början av 2025.

Cas beslut kan överklagas till en domstol i Schweiz.

TT har varit i kontakt med Åsa Hedin, ordförande i Svenska tennisförbundet, som har bett om att få återkomma.

Artikeltaggar

ATP-tourenMikael YmerTennis

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.