Hoppa till huvudinnehållet

VF:s äventyrlige ekonomichef blev hjälte på Titanic

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
August Edvard Andersson, bild ur Värmlands Folkblads arkiv
August Edvard Andersson, bild ur Värmlands Folkblads arkiv

Sven-Ove Svensson recenserar Gunvor Nymans bok: Hjälten på Titanic - kampen, kvinnorna, sveken (Votum förlag)

Någon gång i varje journalists liv kommer tanken: ”Detta borde man skriva en bok om”. För Gunvor Nyman hände det då hon läste om August E. Andersson i en fotnot och fick kontakt med hans arkivsamlande barnbarnsbarn Annette Jörgensen.

Gunvor är pensionerad reporter och ledarskribent på Värmlands Folkblad. I dag skriver hon artiklar i Värmländsk Kultur och recensioner i VF. Tidigare har hon gett ut böcker om dansrestaurangen Sandgrund, revykungen Alvar Anil och förra landshövdingen Eva Eriksson.

August E. Andersson, som hon hittade i en fotnot och nu porträtterar i en fin dokumentärroman, var också anställd på VF. I början av förra seklet fick han jobb på tidningen som tryckeriföreståndare, ledarskribent och ekonomichef. Det är en person vars liv måste ha liknat en roman redan när han levde det. Jag blir närmast andfådd av alla förvecklingar. Hade de varit påhittade skulle vi inte trott på dem.

”Jag blir närmast andfådd av bokens alla förvecklingar. Hade de varit påhittade skulle vi inte trott på dem.”
”Jag blir närmast andfådd av bokens alla förvecklingar. Hade de varit påhittade skulle vi inte trott på dem.” Foto: Votum Förlag

Född i Skåne med en pappa som är socialdemokratisk pionjär blir August tidigt radikal ungsocialist. När han som tryckare och skribent hjälper kamraterna i Kalmar att ge ut tidningen Gula Faran - där Oscar II kallas för tjuvarnas kung - tas de 42 kvarvarande exemplaren i beslag och han hotas av åtal. Då hans flickvän Selma blir med barn lämnar han henne eftersom han måste arbeta för den politiska saken. Ibland när han åker runt och agiterar följer publiken honom till tåget efteråt, hurrar och vill hissa honom.

1905 reser han till norska gränsen och uppmanar soldaterna att lägga ner vapnen. I Värmland fortsätter han att äventyra både sin egen och Folkbladets ekonomi och blir inkallad i ett faderskapsmål i Filipstad. Han och VF-kollegan, blivande försvarsministern och landshövdingen Ivar Vennerström, flyttar ihop i en egendomsgemenskap där de delar både skjortor och kalsonger.

När August träffar den radikala folktalaren Kata Dahlström, som är 26 år äldre än honom, blir han hennes älskare. 1912 bestämmer han sig för att emigrera till Amerika, bort från krångliga affärer. Han byter efternamn till Wennerström, båten går under, han blir hjälte, tillbringar några nätter med en ung miljonärska och på första folkmötet där han berättar om förlisningen kommer det 400 åhörare.

”Läs den.”

I Chicago får han hjälp av en ung frälsningssoldat, blir kär i henne, de gifter sig och får sju barn, han lurar till sig jobb som trädgårdsmästare fast han aldrig arbetat i någon trädgård, lyckas bra med det och lever resten av sitt liv i den lilla staden Culver, Indiana. Stabil, betrodd amerikansk medborgare, aldrig mer politiskt aktiv.

Från 1985 till pensionen var författaren Gunvor Nyman medarbetare på VF
Från 1985 till pensionen var författaren Gunvor Nyman medarbetare på VF Foto: Eva Häggdahl

Gunvor Nyman har skrivit en mycket läsvärd och väl researchad berättelse om en vild och spännande person i den svenska och värmländska arbetarrörelsens historia. Läs den.

Sven-Ove Svensson

Artikeltaggar

BerättelserBöckerEva ErikssonFörfattareIndianaIvar VennerströmLitteraturOscar IITidningarTitanicUSAVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.