Hoppa till huvudinnehållet

Tilda, 17, och Ikran, 16, agerar pigor i sommar: ”Skeptisk till en början”

Publicerad:
Isabelle Karlsson
isabelle.karlsson@vf.se
Ikran Said Abdullahi och Tilda Bergman Sandqvist iklär sig rollerna som pigor på sitt sommarjobb i Marieberggskogen.
Ikran Said Abdullahi och Tilda Bergman Sandqvist iklär sig rollerna som pigor på sitt sommarjobb i Marieberggskogen. Foto: Peter Bäcker

Troll-säsongen är i full gång. Fram till och med augusti är barn välkomna till Mariebergsskogen för årets trollvandringar.

Vid sin sida har barnen med sig ”pigorna” Ikran och Tilda.

– Ett väldigt annorlunda sommarjobb, säger de.

”Skogens troll har bekymmer och behöver hjälp av människobarnen”.

Så lyder början på föreställningsbeskrivningen för de trollvandringar som kommer äga rum i Mariebergsskogen under juli och augusti månad.

Två tjejer som hjälper människobarnen genom trollskogen, i jakt på den lilla nissens försvunna julklapp till tomten, är Ikran Said Abdullahi, 16, och Tilda Bergman Sandqvist, 17.

Det är deras allra första sommarjobb.

– Det känns väldigt roligt och spännande, säger Ikran Said Abdullahi.

”Över förväntningarna”

Varken Ikran Said Abdullahi eller Tilda Bergman Sandqvist hade förväntat sig att de i sommar skulle jobba i arbetskläder som tagna ur en historiebok.

Men så blev det efter att ha tackat ja till erbjudandet om att jobba som scenlotsare.

– Jag sökte en del feriearbeten via kommunen, sedan blev jag bara tilldelad det här jobbet. Det var ingenting jag valde själv så jag var ganska skeptisk först, säger Tilda Bergman Sandqvist.

Vad gjorde dig skeptisk?

– Jag kände att teater inte var min grej och jag har inte heller så mycket erfarenhet av att jobba med barn, förutom att vara barnvakt då och då till syskonbarn och bekanta. Men det blev ju över förväntan.

Ikran Said Abdullahi fyller i:

– Jag kände mer att det var spännande att testa något nytt, så jag var spänd på att se vad jag skulle kastas in i.

Att inta en ny roll

Under tre veckor ska Ikran Said Abdullahi och Tilda Bergman Sandqvist sommarjobba i Mariebergsskogen. Än så länge har dagarna sett mer eller mindre likadana ut.

– Vi börjar förmiddagen nere på Sätervallen i någon timme. Där plockar vi fram grejer och håller koll på djur och barn. Efter lunch gör vi oss redo för föreställningen och går till platsen där alla samlas, säger Tilda Bergman Sandqvist.

Arbetskläder och stålhätteskor byts ut till huckle och klänning, och samtidigt går tjejerna från sommarjobbare till pigor på gården.

Ikran Said Abdullahi och Tilda Bergman Sandqvist lotsar barnen genom trollskogens föreställningar i sommar.
Ikran Said Abdullahi och Tilda Bergman Sandqvist lotsar barnen genom trollskogens föreställningar i sommar. Foto: Peter Bäcker

– Vi spelar pigor båda två, så vi går in i en roll av att vi bor och jobbar här och försöker vara väldigt söta mot barnen, säger Ikran Said Abdullahi.

Pigorna scannar biljetter, hälsar alla välkomna och håller en liten introduktion till teatern. Därefter leder de ut alla barn och föräldrar till skogen där skådespelarna tar vid.

”Oväntade kommentarer”

En av de största utmaningarna under trollvandringarna berättar sommarjobbarna är att barn inte alltid är den mest förutsägbara publiken.

– Barn kan säga lite vad som helst, man vet aldrig riktigt vad dem har för sig. Barnen gillar exempelvis att springa fram till trollen och då kan det bli svårt för dem att göra sin föreställning. Det gäller att hålla koll, säger Tilda Bergman Sandqvist.

Ikran Said Abdullahi instämmer. Med fyra småsyskon är hon van med att allt kan hända när det finns barn med i bilden.

– Det kan hända att barn exempelvis berättar att de är lite rädda för trollen, då finns vi här för att berätta att trollen är snälla. Om de vill håller vi också deras hand när vi går genom skogen, säger hon.

Responsen från vuxna har varit positiv.

– Bland det bästa med det här jobbet är att få feedback från besökare. Många har tyckt att föreställningarna har varit bra och professionellt gjorda, och att vi har gjort ett bra jobb som tar hand om barnen, säger Ikran Said Abdullahi.

Lärdomar till hösten

När Ikran Said Abdullahi och Tilda Bergman Sandqvist återvänder till skolan efter sommaren kommer de ta med sig erfarenheter från sommarjobbet som scenlotsare.

Ikran Said Abdullahi ska börja första året på Karlstads globala gymnasium, sam-beteende, och Tilda Begman Sandqvist fortsätter i tvåan på Sundsta-Älvkullegymnasiets teknikprgram.

– Jag är kanske inte den som gillar att prata inför folk, särskilt inte när det gäller just teater där man måste gå in i någon slags annan roll, men jag tycker nästan det har varit enklare att prata inför folk när man har varit utklädd och fått spela en annan person, säger Tilda Bergman Sandqvist och fortsätter:

– Så att hålla i presentationer och prata inför klassen kommer nog vara enklare att göra nu när jag kommer tillbaka till gymnasiet.

Ikran Said Abdullahi nickar instämmande. Även i ett framtida arbetsliv kommer lärdomarna från trollvandringarna vara till användning.

– Jag vill jättegärna plugga till socionom när jag blir äldre. Jag gillar att hjälpa människor och prata med människor. Här har jag fått träna på det.

Artikeltaggar

BarnFöreställningarKarlstadMariebergsskogenNöje/KulturSkogSundsta-ÄlvkullegymnasietTeaterUnga i karriären

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.