Hoppa till huvudinnehållet

Larsson skadefri – sätter kaxig målsättning: ”Siktar på att slå tre rekord på ett år”

Publicerad:
Reporter Simon Hennix
Simon Hennix
simon.hennix@vf.se
Henrik Larsson tar sikte mot nya svenska rekord.
Henrik Larsson tar sikte mot nya svenska rekord. Foto: Tommy Andersson

Henrik Larsson förbereder sig för sommarens dubbla mästerskap.

Då är det inte otänkbart att ännu en svensk rekordtid kan noteras.

– Jag kommer springa mina bästa tider på VM, konstaterar värmlänningen.

Det blev inget Karlstad GP för hemmasprintern Henrik Larsson, som tvingades kasta in handduken på grund av skada.

Men på plats fanns han trots allt och fick bland annat ta emot både hyllningar från publiken – och en pokal som ny svensk mästare på 100 meter.

– Det var kul, framför allt när man inte kunde tävla men ändå fick känna på publikens engagemang, berättar han ett tag senare.

Henrik Larsson tillsammans med tidigare 100-meters rekordhållaren, Peter Karlsson.
Henrik Larsson tillsammans med tidigare 100-meters rekordhållaren, Peter Karlsson. Foto: Tommy Andersson

23-åringen har sedan skadan från Diamond League haft en lugn – och lyckad – återhämtning.

Två veckors vila, kombinerat med rehab och prehab, har nu hunnit bli två tunga träningspass.

– Kroppen har svarat bra på det, allt har känts normalt. Hade jag varit tvungen att tävla i dagsläget, skulle jag kunna det.

”Tre rekord på ett år”

Om en vecka, 28–30 juli, avgörs friidrotts-SM i Söderhamn.

Henrik Larsson kommer finnas med i startfältet på både 100 och 200 meter, där han är huvudfavorit gånger två. Karlstadskillen går in med en meritlista på totalt tolv SM-guld som senior – och tar nu sikte mot nummer 13 och 14.

– I min position, och när det för den delen vankas mästerskap, är målet i förstahand att ta två guld. Sen vet man aldrig med tiderna eftersom det finns en vindfaktor som, oavsett hur snabbt du springer, kan diska en om det är för mycket medvind.

Men med tanke på att han redan har en rankingplacering på 100 meter som garanterar plats i VM, blir 200-metaren huvudfokuset på SM.

– Eftersom jag inte har sprungit tillräckligt mycket 200 meter, endast två gånger i år, har jag ingen ranking att luta mig mot. Jag kommer därför behöva klara kvaltiden 20,16 för att få springa, säger han och fortsätter:

– Men jag har satt upp ett mål där jag ska sikta på att slå tre rekord, 60, 100 och 200 meter, på ett år.

”Springer bästa tiderna”

Inomhusrekordet på 60 meter fixade han i januari. Fem månader senare var han även rekordman på 100 meter.

Men för att fullborda trippeln krävs det att han slår tiden 20,30, som han i dagsläget är 14 hundradelar i från.

– Det blir mitt mål att klara på SM, säger Larsson, som mellan 19–27 augusti är i Budapest på VM.

Med tanke på VM om en månad, vilken form, från 0–100, är du i på SM?

– Om 100 är toppform, och med tanke på att jag blivit starkare än för en månad sedan, så säger jag 100 på SM och 110 på VM.

Får vi se Henrik Larsson bli rekordman för tredje gången på kort tid?
Får vi se Henrik Larsson bli rekordman för tredje gången på kort tid? Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Hur ser förberedelsen ut för att vara i toppform inför ett mästerskap?

– Jag har haft råd att träna lite hårdare nu eftersom det inte blivit något tävling på ett tag. Veckan inför tävlingsstart lättar man lite på träningsbelastningen, så kommer det se ut inför SM. Och därefter blir det två veckors hårdträning igen innan jag tar det lugnare strax innan VM.

Det låter lättare sagt än gjort?

– Vi har lång erfarenhet av det. I grund och botten sitter det också mycket mentalt. Jag kan vara i exakt samma form i juni på en vanligt träning, som jag är på VM i augusti. Men ändå går det fortare när det börjar betyda något extra. Jag har den egenskapen att kunna höja mig när det är mästerskap. Jag kommer springa mina bästa tider på VM och skulle jag ha vinden på min sida, blir jag förvånad om jag inte snuddar på rekordtid.

Artikeltaggar

FriidrottHenrik Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.