Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadseleverna flyr friskolorna – och till och med då får kommunen betala

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se
Fler elever vid den Internationella Engelska skolan i Karlstad än vanligt, vill byta till en kommunal skola i höst.
Fler elever vid den Internationella Engelska skolan i Karlstad än vanligt, vill byta till en kommunal skola i höst. Foto: HP Skoglund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Får man kanske skylla sig själv som elev eller förälder till elev, om lockropen från friskolorna visade sig vara just det, bara lockrop? Nej, det funkar ju inte.

Elever vill bort från Engelska skolan: ”Flera av de kommunala skolorna är redan fulla”

Nästan hundra elever från friskolorna i Karlstad vill lämna sin friskola för en kommunal skola efter sommarlovet. Efter försommarens praktskandal då en anställd häktades för barnpornografibrott och det avslöjades att skolledningen verkade ha gjort sitt allra bästa för att sopa detta under mattan så länge som möjligt, är det väl begripligt nog främst elever och deras föräldrar på Engelska skolan i Karlstad som vill överge vad man uppenbarligen upplever är ett sjunkande skepp.

Statistik de senaste månaderna, publicerade i NWT nyligen, visar att strömhoppen från friskolorna fortsätter och det är ju inte utan att man undrar hur nästa kull elever och deras föräldrar påverkas av dels vårens avslöjande om Engelska skolan, Skolinspektionens fleråriga kritik mot Thorén framtid i Karlstad och hur den allt intensivare debatten om och kritiken mot skolmarknaden påverkat elever och föräldrar i praktiken.

Det är lustigt”, menar en läsare som på Facebook kommenterar nyheten att fler friskoleelever i Karlstad kommun än vanligt vill byta till en kommunal skola. ”Folk vill ha privata alternativ till kommunala verksamheter, det må gälla skola, barnomsorg eller äldrevård. Men när dessa brakar ihop av en eller annan anledning, vilket ju händer då och då, kräver man att kommunen ska stå där med öppna famnen och lösa alla problem.”

Precis så är det ju – och det är egentligen bara ett problem när man som i dag låtsas att det dels är rimligt att driva friskolor som aktiebolag, dels att det inte är någon skillnad på kommunens uppdrag och friskolornas – och därför ger friskolorna lika mycket betalt för ett betydligt mindre ansvar. Och än värre; inte ger kommunen resurserna som krävs för det extra ansvaret det innebär att alltid tvingas vara redo att ta emot alla elever som vill gå i kommunal skola och inte, likt friskolorna, kunna stänga dörren och hänvisa till att ”skolan är full”.

Som inte heller ger kommunerna resurserna som krävs för det ansvar det innebär att inte, likt friskolorna, kunna sortera ut eleverna som kostar extra på grund av exempelvis stödbehov eller anpassning.

När antalet friskoleelever som önskar byta till kommunal skola ökar, exponerar det ännu fler av skolmarknadens alldeles för många brister. Det är inte heller utan att man undrar över vad konsekvenserna blir nu för elever och kommun.

Det är inte som att Karlstad kommun förberett denna lilla anstormning genom att lämna bänkar tomma i klassrummen av den händelse att dessa skulle behövas för avhoppande friskoleelever. Det skulle ju kosta oerhört mycket pengar så länge bänkarna är tomma.

Men här har vi ju ytterligare ett bevis på en sjuk skolmarknad där kommunerna alltid tvingas ta höjd för att friskolorna ska göra sina elever besvikna. Ändå ligger det nu på kommunen att fixa en skolplats för alla elever som vill ha en i augusti.

Det är klart att kommunen fixar det, som skoldirektören i Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad kommun, Maria Kjällström, försäkrade oroliga elever och lärare i VF häromdagen. Men man kan inte räkna med att få plats på den skola man helst vill.

– Flera av de kommunala skolorna är redan fulla och det krävs att en elev lämnar sin plats för att en annan elev ska kunna få en plats där, betonar Maria Kjällström i VF.

För kommunen är det ändå viktigt att friskoleeleverna som nu byter skola känner sig nöjda med den kommunala skolan de nu tilldelas – annars finns ju risken att de om ytterligare en termin eller två byter tillbaka igen …

Artikeltaggar

Engelska skolanFacebookFriskolorKarlstadLärareMaria KjällströmSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorSkolskandalen