Hoppa till huvudinnehållet

Här ska du undvika att bada – om du inte vill bada i kobajs

Publicerad:
Bakterier frodas i vattnet vid Brattfors badplats, vilket gör att Filipstads kommun avråder allmänheten från bad. Genrebild.
Bakterier frodas i vattnet vid Brattfors badplats, vilket gör att Filipstads kommun avråder allmänheten från bad. Genrebild. Foto: Johan Nilsson / TT

Allmänheten avråds från att bada vid Brattfors badplats efter att provtagningar visat att bakterier frodas i vattnet.

Anledningen tros vara kobajs.

Filipstads kommun avråder från bad vid Brattfors badplats, efter att spår av tarmbakterier, bland annat E. Coli bakterier, har hittats i vattnet.

Kommunen tar prover flera gånger per säsong på de badplatser som är kommunala, för att se att vattnet håller en bra kvalitet.

– Det är ganska ovanligt att våra mätningar ger utslag. Oftast har vi inga anmärkningar på proverna som tas under ett år, säger Hendrikje Kruse, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Filipstads kommun.

Men nu har mätningarna alltså gett utslag, och bovarna i dramat tros vara nötkreatur.

– Ibland när det regnar mycket åker fågelbajs och annan avföring med regnvattnet, rinner ner i sjön och förorenar vattnet. Jag tror det är avföring som har hamnat i vattnet.

Längs med sjöns kant betar nämligen ett par kor. De har fri tillgång till sjön och kan röra sig ner i sjön för att dricka.

– Då är det högst sannolikt att de släpper avföring i vattnet också. Dessutom har det regnat mycket, så vattnet från kohagen har spolat med sig oönskade bakterier i sjön.

Efter den senaste provtagningens resultat tas nya tester en gång i veckan. Förhoppningen är att vattnet snart ska vara mindre förorenat, och att badplatsen åter ska lämpa sig för just bad.

Vattendrag renar sig själva när vattnet rinner genom exempelvis vass. Att det kommer in nytt, rent vatten hjälper också till att få ner bakteriehalterna.

– Vi kan tyvärr inte göra något speciellt från kommunens sida, utan bara hoppas att det blir bättre, säger Hendrikje Kruse.

Vad händer om man ändå badar i vattnet?

– Man kan bli sjuk av vattnet om man får i sig en klunk. Och ingen vill väl bada i avföring, så därför rekommenderar vi att man inte gör det just där.

Artikeltaggar

BadplatserBakterierBrattforsFilipstads kommunVäderVatten

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.