Hoppa till huvudinnehållet

FBK-nyförvärvet hyllas: ”En av de mest spännande värvningarna något SHL-lag gjort”

Publicerad:
Carl Lindbom, sittandes i mitten mellan Lucas Forsell och Victor Ejdsell, kan mycket väl bli Färjestads förstemålvakt kommande säsong, tror Hockeysveriges Uffe Bodin.
Carl Lindbom, sittandes i mitten mellan Lucas Forsell och Victor Ejdsell, kan mycket väl bli Färjestads förstemålvakt kommande säsong, tror Hockeysveriges Uffe Bodin. Foto: Lisa Olaison

SM-guld 2022 – men uttåg redan i kvarten som tabelltrea i våras.

Färjestad laddar om och Hockeysveriges Uffe Bodin tror 23/24 blir en ny fajt i tabelltoppen.

Silly season-special: Analys om alla lag i SHL – så har de värvat inför säsongen

Trea i grundserien, men därefter uttåg i en sjunde och avgörande kvartsfinal i en högoktanig kvartsfinalserie mot Frölunda.

Där tog Färjestads tid som regerande svenska mästare slut, något nytt SM-guld blev det inte.

– Hade det inte varit för alla skador är jag övertygad att det blivit mer än bara kvartsfinal, säger Bodin och fortsätter:

– Man hade en extremt lång säsong innan, den tärde lite för mycket på laget som inte är något ungdomsgäng. Det är man inte i år heller med 27,6 i medelålder. Nu har man fått en längre sommar – och jag tycker det finns intressanta komponenter.

Längst bak är det totalrenoverat med Matt Tomkins och Dennis Hildeby ut – till sist Max Lagacé och Carl Lindbom in.

– Max Lagacé må ha NHL-meriter, men jag kan inte undgå att titta på Carl Lindbom och undra om det inte är han som till sist tar den där förstaspaden ändå med tanke på hur bra han var i Djurgården i fjol. Under ”Maskens” ledning finns det förutsättningar att surfa vidare på den vågen – och göra det bra i SHL också. Han är en av de mest spännande värvningarna något SHL-lag gjort i sommar, sett till hans potential

”Genombrottskandidat”

På backsidan är såklart Theodor Lennström det stora tappet med Magnus Nygren, Carl Dahlström och Jonathan Andersson som nytillskotten.

– Dessutom har de Joel Nyström som jag ser som en av de stora genombrottskandidaterna i SHL den här säsongen. Jag tyckte stundtals han glimtade till i fjol, visade att ”där finns det något mer”. För en sån spelare handlar det bara om att göra det mer konsekvent – match efter match. Det känns skitspännande att se vad han kan åstadkomma med mer muskler och sommarträning i benen.

Joel Nyström står inför en synnerligen ljus framtid, tror Uffe Bodin.
Joel Nyström står inför en synnerligen ljus framtid, tror Uffe Bodin. Foto: Tommy Andersson

Hur ser du på backtillskotten?

– Jonathan Andersson tycker jag är en bra komplementsback, som kan gå in i andra PP och vara femte- sjätteback och ge laget mer djup. Han är ingen som själv kommer ta FBK till nästa nivå, men har mycket rutin. En bra breddvärvning.

– Carl Dahlström kanske är orättvist att jämföra med Ville Pokka. För det känns som han är lite mer renodlad i sin defensiva roll, Pokka såg jag mer som en tvåvägsback men han blev aldrig den där riktiga fullträffen. Dahlström är mer enkel i sin spelstil vilket jag tror kommer passa bra – en bättre version av Mattias Göransson som vet vad han är där för att göra.

Bodin fortsätter:

– Han kommer inte tro att han är Paul Coffey. Utan han kommer döda utvisningar, han kommer spela mot motståndarnas bästa kedjor.... Inget snack om saken. Jag tror det blir bra för rollfördelningen att få in en sån back.

Tror på Kellman

Offensivt är Daniel Viksten och Remi Elie de meriterade tappen – David Tomásek, Joel Kellman och Liam Öhgren nyförvärven.

– Kellman kom aldrig riktigt till sin rätt i Växjö, men man vet vad som finns där sett till vad han visade både i Brynäs men även i landslaget. Han kan bli allt från en förste- till en tredjecenter beroende på hur man disponerar laget. Mer offensiv ska det definitivt finnas i honom än han visade upp i Växjö.

– Tomásek vet jag väldigt lite om, men bra att få in en ny högerskytt när Viksten försvann och som bör kunna vara ett bra komplement till de förväntade toppspelarna.

Liam Öhgren?

– Svårt att veta vad man ska förvänta sig av honom i SHL. Men det är en kille med bra driv som säkert kan knacka på dörren till att vara en topp-sex spelare – men jag tror han får börja i en tredjekedja och försöka klättra uppåt.

27,6 i medelålder, börjar Färjestad bli ett gammalt lag?

– Både ja och nej. För jag tycker det finns unga spelare som kommer kunna vara med och bidra. Vi såg mot slutet av förra säsongen vad som hände med Lucas Forsell och får Oscar Lawner bara vara frisk så kan han vara en spelare som tar kliv också.

Marcus Westfält överraskade på Uffe Bodin förra säsongen.
Marcus Westfält överraskade på Uffe Bodin förra säsongen. Foto: Tommy Andersson

– Marcus Westfält var över förväntan redan förra säsongen, en spelare att bygga vidare på. Jag gissar tanken från början var just den, att han skulle ta kliv under de första två åren och i bästa fall bli en landslagsspelare under säsong tre av treårskontraktet.

Bodin fortsätter:

– Jag gillar ändå mixen. Och även om Linus Johansson hunnit bli 30, Victor Ejdsell är 28... Det känns ändå som det finns mer att hämta från såna killar. Michael Lindqvist, kan han studsa tillbaka? ”Lilliz”, kan han hitta mer av en roll?

Mitell en av SHL-topparna

Summa summarum: Färjestad blir ett topplag även i vinter, det är Uffe Bodin övertygad om.

– Det råder ingen tvivel om att det finns bra potential. Om det kommer räcka hela vägen till SM-guld? Det är mycket som ska studsa rätt då med tanke på att konkurrensen kommer vara stenhård. Men jag är övertygad om att Färjestad kommer vara ett topp sex-lag som ska vara med och nosa på topp fyra. Jag är mer optimistisk än pessimistisk kring deras chanser att ta sig längre än till kvartsfinal den här gången.

En anledning till det: Han som styr i båset – Tomas Mitell.

– En riktigt smart och duktig coach. Jag tror Frölundaserien grämt honom mycket, för den borde Färjestad tagit hem och under lite mer gynnsamma skadeförhållanden tror jag de hade gjort det. Jag tror Mitell nu kommer vrida på alla stenar för att hitta vägar framåt.

– Tränare är alltid svåra att ranka, men jag ser absolut Mitell som en av topptränarna i SHL. Han är smart – hans pokeregenskaper är väldokumenterade och de tycker jag kommer till sin rätt i hans coachande.

Läs mer: Uffe Bodins analyser om alla övriga 13 SHL-lag – så har de värvat

Artikeltaggar

Carl LindbomDavid TomášekDjurgårdenFärjestadFärjestad BK HerrFrölunda HCIshockeyJoel KellmanMarcus WestfältNHLSHLSportTomas MitellVäxjö

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.