Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningar vill till Medelhavet trots värmebölja: ”Tycker inte att det märks av”

Publicerad:
Reporter Olivia Larsson
Olivia Larsson
olivia.larsson@fryksdalsbygden.se
Foto: Marko Säävälä/TT

Delar av södra Europa lider av temperaturer över 40 grader, men att värmlänningarna skulle avskräckas för att resa till Medelhavet, det finns det inga tecken på.

– Att det är varmt i Europa är ingenting som folk pratar om när de bokar en resa, säger Lena Hällström på resebyrån Tickets lokala kontor i Karlstad.

Värmeböljan som drabbat Europa har döpts till Kerberos efter ett helvetes monster i grekisk mytologi. Värmen har framförallt slagit hårt mot Italien, Spanien och Grekland. I Aten stängdes Akropolis tillfälligt under fredagen för att skydda besökare från den extrema värmen som rådde.

Hur märks Europas extremvärme när folk vill köpa resor?

–Jag tycker inte att det märks av, eftersom att det under den här perioden är mycket sol- och badresor. Det är ju väldigt varmt om man vill gå runt i en stad, men de resorna planerar oftast resenärerna till vår och höst.

Europa har drabbats av flera extrema värmeböljor under 2000-talet, och forskare menar att bli allt fler och intensivare på grund av den globala uppvärmningen. Några förändrade trender i hur värmlänningar bokar sommarresor utomlands har dock inte Lena Hällström kunnat märka av.

– Jag tycker att folk bokar lika mycket resor fortsatt på sommaren, och speciellt nu efter pandemin vill folk ut och resa mer.

Hur ser den värmländska resetrenden ut i sommar?

– Resenärerna vill åka till platser dit det finns lokala avgångar från Karlstad. Därför har Kroatien varit populärt nu under sommaren när det funnits avgångar dit. Från början av augusti startar avgångar till Rhodos och Mallorca, de resorna har det också varit högt bokningstryck på, säger Lena Hällström.

Artikeltaggar

DopEuropaKarlstadKerberosMedelhavetRhodosSolVindVäderVärmebölja

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.