Hoppa till huvudinnehållet

Sveriges äldsta vattenskoterförare finns i Värmland – 91 år gammal

Publicerad:
Sedan 1 maj förra året måste den som ska köra vattenskoter ha fyllt 15 år – och ha förarbevis.
Sedan 1 maj förra året måste den som ska köra vattenskoter ha fyllt 15 år – och ha förarbevis. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Snittåldern för vattenskoterförare i Sverige är 45 år. Men i Värmland finns landets äldsta innehavare av förarbevis för farkosten: 91 år gammal.

Sedan förra året krävs förarbevis för att få köra vattenskoter i Sverige, och i början av sommaren hade 2 324 länsbor skaffat ett sånt. Det visar siffror från Transportstyrelsen. Totalt har knappt 103 300 svenskar förarbevis.

Värmland sticker inte ut när sett till förarintyg per invånare. Här har tio per 1 000 personer över 15 år skaffat intyget. Flest förarbevis finns i Norrbotten – 20 per 1 000 invånare – och mest glest är det i Skåne, där bara fyra per 1 000 skaffat beviset.

Sveriges äldsta vattenskoterförare finns i Värmland, hen är 91 år gammal enligt Transportstyrelsens statistik. Snittåldern är annars 45 år – ungefär som i riket i stort. Männen dominerar bland vattenskoterförarna – i Värmland är 17 procent kvinnor. I riket som helhet är ungefär var femte kvinna.

Kravet på förarbevis gäller sedan 1 maj i fjol, och den som ska köra vattenskotern måste ha fyllt 15 år. Utbildningen ska vara på minst 15 timmar och innehålla både teoretiska och praktiska moment. I Värmland erbjuds utbildning i tre av 16 kommuner, Forshaga, Hammarö och Karlstad.

Av de drygt 2 300 som skaffat förarbevis i Värmland hade 517 genomgått den särskilda utbildning som krävs. Resten har fått sitt förarbevis på “gamla meriter”, det vill säga att de redan hade exempelvis ett förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg eller manöverintyg för högfartsbåt, och har ansökt om att få förarbevis även för vattenskoter.

Martin Olsson, Newsworthy

Artikeltaggar

KarlstadMartin OlssonNewsworthyNorrbottenSCBSkola och utbildningStatistikTransportstyrelsenUtbildningVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.