Hoppa till huvudinnehållet

Dramatiska scener av djur väckte mig ur min lur

Publicerad:
Ovanliga händelser har utspelat sig för krönikören.
Ovanliga händelser har utspelat sig för krönikören. Foto: Paul Kleiven

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En hök som dök och en trast som flydde i all hast är två extraordinära djurhändelser som har etsat sig fast i mitt minne.

Möten med djur är ofta fängslande och eftersom jag gärna beger mig ut på cykelturer i lantlig miljö sker det titt som tätt att jag råkar på räv, bäver, grävling, älg och rovfåglar.

Men den senaste veckan var jag med om två ovanligare händelser.

Den första inträffade när jag tog min vanliga cykeltur mot bildsköna Borgvik. När jag kom farande vid Segmon störtade plötsligt en stor varelse med vingar ner på vägen etthundra meter framför mig. Jag blev paff, men framför allt hänryckt, och ökade farten för att snabbt komma närmare. När jag bara var tiotalet meter ifrån fågeln flög den fort upp bland träden igen. Mitt lekmannaöga uppfattade det som en duvhök.

Den andra händelsen inträffade 05.30 på lördagsmorgonen. Helt plötsligt vaknade jag av en duns mot sovrumsfönstret. Jag gick yrvaket upp för att kolla, men såg ingenting. Jag tänkte att jag kanske bara hade drömt, men den funderingen kom på sniskan när jag hörde skator skräna den värsta kakofonin. Med en andra koll såg jag dramatiska scener utspela sig. En koltrasthona alternativt koltrastunge hade flugit in i fönstret och skadat sig så illa att den inte kunde flyga. Tre skator hoppade runt koltrasten likt gamar som väntade på en festmåltid. Jag såg en haltande trast försvara sig medan den flydde i all hast. Efter att jag schasat bort skatorna gick jag och lade mig igen. Hur dramat slutade vet bara huvudrollsinnehavarna i djurens värld.

Artikeltaggar

BorgvikDjurDjur och naturGomorronMiljöSegmon