Hoppa till huvudinnehållet

Man frias för mordbrand hos tidigare kompis

Publicerad:
Trots DNA-spår kan Värmlands tingsrätt inte fastslå att 35-åringen startade mordbranden.
Trots DNA-spår kan Värmlands tingsrätt inte fastslå att 35-åringen startade mordbranden. Foto: Helena Karlsson/Arkiv

En 35-årig man åtalades för att ha startat en mordbrand hos en före detta vän. Nu frias han av Värmlands tingsrätt.

Det var i april förra året som en brand anlades vid ett hus i Rottneros i Sunne kommun. Eldsvådan startades genom att en gärningsman dränkte in en tygtrasa i diesel och tände på vid fasaden. Husägaren som sprang ut och lyckades släcka branden sa i polisförhör att gärningsmannen liknade 35-åringen. Han åtalades i slutet av juni på sannolika skäl för mordbrand. Bland bevisen fanns att mannen lämnat sitt dna på tygtrasan som användes vid branden.

Mannen har hela tiden nekat till brott. Han säger att han och brottsoffret var kompisar i 15-20 års tid, men att de tappade kontakten för tre år sedan. När branden anlades ska han enligt egen utsago befunnit sig på en annan plats.

Bevisen räcker inte

Tingsrätten friar mannen eftersom den anser att det inte finns tillräckliga bevis mot honom. Rätten konstaterar att dna-spåret på tygtrasan kan ha lämnats vid ett tidigare tillfälle då männen umgicks med varandra och bland annat underhöll båtar tillsammans. Rätten tar hänsyn till att brottsoffret inte med säkerhet kunnat identifiera att det var 35-åringen som befann sig vid huset. Även två nära vänner till honom intygade under ed att de var tillsammans med honom vid tiden för branden. Dessutom spårades mannens mobiltelefon till en annan plats än den där brottet ägde rum.

Tingsrätten medger att det finns omständigheter, framför allt dna-spåret, som är till 35-åringens nackdel. Men dessa räcker inte för en fällande dom.

Överklagan kan göras senast den 3 augusti i år.

LÄS OCKSÅ:

Artikeltaggar

ÅtalBränderBrottBrott, lag och rättMordbrandRottnerosSunne kommunVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.