Lennart ”Lellis” Albinsson är en av Gammelvalas eldsjälar. Han har gjort 60 år i evenemangets tjänst – lika många år som jubilaren själv som firar 60-årsjubileum i år.
I år inviger han evenemanget, och tänder milan.
– Det är hedersamt utan dess like. Det trodde jag ju aldrig, säger han.
Lennart sitter på en av parkbänkarna i närheten av självaste kolmilan, som håller på att göras i ordning. Han berättar om det hedersamma uppdraget, som han aldrig tvekade att ta.
– Styrelsen frågade mig och jag tackade ja. Jag tvekade aldrig, säger Lennart, och fortsätter:
– Jag kommer att hålla i invigningstalet, och då tänkte jag berätta om Gammelvala genom åren och hur jag har upplevt det. Sedan efter det går jag bort till milan ackompanjerad av spelmännen, och tänder milan. Då är Gammelvala i gång.
Första gången
Men något tal har han ännu inte börjat skriva på.
– Nej, det sitter i nacken, säger Lennart skrattande.
– Jag kommer ihåg mycket ändå. När vi startade fanns här bara tre hus, eller fyra med den gamla ladugården. Sen har det byggts upp under 60- och 70-talet. Där vi sitter var det môsse förr.
I dag finns här ett 30-tal byggnader på området. Lennart berättar om storstugan, drängstugan, stolpboden och den gamla Handelsboden – som byggdes på 1870-talet, och flyttades till hembygdsgården 1968 från Edane.
– Det var Bergqvist första skoaffär. När jag var liten pôjk, då köpte man gympaskorna där. De var blåa, med tunna tunna sulor. Man kände varenda sten.
Här finns också verksamheter året runt som i smedjan och krukmakeriet.
– Det är en öppen hembygdsgård, och nu har vi fått hit Vildhjärta också. Där har du en ny attraktion. Det är ju jätteroligt, man vill ha en levande hembygdsgård. Inte bara att det ska vara en servering på helgerna.
Lennart, som växte upp i Edane, minns tillbaka till första gången han satte sin fot på Gammelvala. Då var han 15 år, nu är han 75.
– Ordförande Elof Persson frågade mig om jag ville hjälpa Gunnar i Grôttum, som vi kallade honom, och sälja biljetter. Vi skulle stå vid en skolbänk, vid flaggstången. Ja, det kan jag göra sade jag, och på den vägen är det, säger han, och fortsätter:
– Och nu har jag gjort det här i 60 år, det trodde jag inte. Jag har sett hela utvecklingen, det är otroligt egentligen.
”Vi träffs, vi trivs”
Gammelvala, som betyder ”den gamla världen”, startar den 22 juli och pågår under sex dagar. I år kommer 60-årsjubileet firas med bland annat en utställning om åren som gått och ett nytt bygdespel.
Vad betyder Gammelvala för dig?
– Det betyder mycket för mig, säger Lennart, och fortsätter:
– Vi träffs, vi trivs på Gammelvala. Den slogan sade jag till Sven i Fjôske en gång, och sedan blev det så.
Vad är det som driver dig?
– Gemenskapen. Du träffar gamla skolkamrater och du träffar gamla bekanta som flyttat ut från bygden, och som kommer hit under de här dagarna. Och jag träffar sådana som jag spelat ishockey med. Det är jätteroligt.
Efter en stund går Lennart fram till självaste kolmilan. Han berättar hur den fungerar, och hur han under lördagen kommer att tända den tillsammans med kôlerpôjkera – som även har uppdraget att vakta milan under Gammelvala.
– Den är gjord så att den ska brinna alla dagar som vi har öppet, säger han.
Den första milan tändes 1964, och den består i regel av björkmassaved. Här produceras sen grillkol som används under nästkommande år, men även till försäljning. Lennart plockar upp en gammal kolbit från backen. En rest från fjolårets mila.
På Gammelvala kan man även prova på de värmländska matspecialiteterna så som klengås eller nävgröt med fläsk. Det sistnämnda är Lennarts favorit, som han äter en portion i veckan.
Och har du ätit nävgröt med fläsk någon gång vet du säkert att det är ganska mäktigt, och Lennart minns tjejerna från Göteborg som testade den värmländska gröten.
– Den ena åt tre portioner. Grattis sade jag när magen börjar på att arbeta i Mellerud, och han skrattar gott åt minnet.
Familjetradition
För att kunna driva runt det stora evenemanget krävs många ideella krafter. Varje dag jobbar här ca 350 personer, och det är lite av en familjetradition.
Lennarts föräldrar har varit delaktiga, så även hans barn.
– Det är lite av en familjegrej, det är många som följer med mor och far. Min pojk kommer hem från Linköping och säljer korv. Dottern är inte med så mycket, men lite grann ändå. Och så barnbarnen.
Lennarts roll brukar vara den som ser till att allt flyter på under veckan, han är den som vet hur allting fungerar. Han är den enda aktiva som är kvar sedan starten.
Nu gör du ditt sextionde Gammelvala, men det är väl inte ditt sista antar jag?
– Nej, lever jag nästa år så är jag med då också. Det går så länge det går. Det är så roligt.