Hoppa till huvudinnehållet

Efter storhetstiden – Nykroppa folkets park går mot ny vår: ”En samlingsplats”

Publicerad:
Det är på scenen i Folkets hus som uppträdandena i Nykroppa folkets park sker numer. Styrelsemedlemmarna Leif Edkvist, Britt Fredriksson och Karina Andersson är några av dem som har hållit liv i parken.
Det är på scenen i Folkets hus som uppträdandena i Nykroppa folkets park sker numer. Styrelsemedlemmarna Leif Edkvist, Britt Fredriksson och Karina Andersson är några av dem som har hållit liv i parken. Foto: HP Skoglund

Den har varit nära att få slå igen flera gånger. Men i dag är Nykroppa folkets park i allra högsta grad levande.

– Det blir nog aldrig som i fornstora da´r. Men vi siktar på att kunna få hit större artister och skapa folkfester även framöver, säger Britt Fredriksson i styrelsen för Nykroppa folkets hus förening.

Vi befinner oss i slutet av 1950-talet. På scenen i Nykroppa folkets park står Gösta ”Snoddas” Nordgren och i publikhavet sjunger 1 500 personer med i Flottarkärlek. Ett oslagbart rekord.

– Nu för tiden bor det hälften så många i samhället Nykroppa. Det är en jämförelse som ger perspektiv på hur stort intresset var för att besöka parken på den tiden. Det kom folk från hela Värmland, säger styrelseledamot Leif Edkvist.

Parken ska upprustas

I dag är glansdagarna sedan länge förbi och Nykroppa folkets hus förening har fått kämpa för att hålla i gång parken och hålla efter dess faciliteter. Men efter många års jobb i det tysta anser styrelsen, som tillträdde 2014, att framtidsutsikterna är ljusare än på länge.

– Vi har fått ekonomin i balans och vi har laget ner ett hårt jobb med att restaurera byggnaderna. Dansbanan har renoverats, vi har lagt ett nytt tak på serveringshuset samt byggt en trappa dit. Även Folkets hus har fått ett nytt tak samt bergvärme installerat, säger Leif Edkvist.

Just nu är sommarjobbarna Philip Johansson och Måns Bruun i full färd med att måla nöjeslokalen och efter det ska fasaden på Folkets hus fixas till.

– Målet är att upprusta hela parken. Det stora sorgebarnet är utescenen som både kommer att vara dyr och jobbig att få ordning på, säger Britt Fredriksson.

De senaste åren har det lagts mycket tid och arbete på att renovera parken. Ideella arbetaren Jan-Olov Morén och Leif Edkvist sitter på trappan som byggts till serveringshuset.
De senaste åren har det lagts mycket tid och arbete på att renovera parken. Ideella arbetaren Jan-Olov Morén och Leif Edkvist sitter på trappan som byggts till serveringshuset. Foto: HP Skoglund

Drag på dansbanan

De arrangemang som hålls äger rum i Folkets hus och i dansbanan som för närvarande får ses som parkens kronjuvel. Den moderniserade lokalen är fräsch, rymlig och stilfull där en kupol i mitten skapar extra festkänsla.

– Där har lokala föreningar kalas med jämna mellanrum och Ferlinskolan i Filipstad arrangerar varje år en bal för sina avgångselever, säger Britt Fredriksson.

Just att organisationer hyr in sig i lokalerna är en viktig inkomst för parkens förening.

– Det tillsammans med olika bidrag gör att vi går runt ekonomiskt, säger Britt Fredriksson och berättar att fotbollsklubben Nykroppa AIK ska använda stället för festligheter den 22 juli.

Dansbanan och dess kupol får ses som parkens kronjuvel. Där hyr olika föreningar in sig för att svänga sina lurviga.
Dansbanan och dess kupol får ses som parkens kronjuvel. Där hyr olika föreningar in sig för att svänga sina lurviga. Foto: HP Skoglund

En bra publiksiffra

Även om de privata arrangemangen utgör mycket av verksamheten har de traditionella folkparksevenemangen aldrig upphört, oavsett hur kärvt läget har sett ut.

– Förra sommaren hade vi besök av Titti Sjöblom, Värmlandsteatern och The Hebbe Sisters. Vi var nöjda med dem vi fick hit, säger Britt Fredriksson.

Eftersom inte utescenen kan användas är Folkets hus skådeplats för uppträdena. När The Hebbe Sisters spelade kom etthundra personer.

– Med dagens mått är det en jättebra publiksiffra. Men det finns plats för 250 personer och vi får se om vi kan fylla hela den lokalen framöver, säger Britt Fredriksson.

Till för några år sedan visades biofilmer i Folkets hus, men det fungerar inte längre.

– Utrustningen är inte gjord för det digitala filmformatet som finns i dag. Vi behöver byta ut den för att kunna köra i gång igen, säger Leif Edkvist.

Förra sommaren lockade The hebbe sisters etthundra personer till Folkets hus vars fasad väntar på en uppfräschning.
Förra sommaren lockade The hebbe sisters etthundra personer till Folkets hus vars fasad väntar på en uppfräschning. Foto: HP Skoglund

En svunnen storhetstid

Nykroppa folkets hus förening bildades 1918. Sju år senare började parken att byggas. Först ut var Folkets hus och på 1930-talet uppfördes dansbanan i sin nuvarande form. År 1945 fick utescenen tak över tiljorna. Tio år senare tillkom den sista lokalen, serveringssalen.

– På 40- och 50-talet upplevde parken sina storhetstid. Då var det runt 15 evenemang per år och det var mycket folk på allihop. Då bodde det cirka 2 500 människor i byn, säger Leif Edkvist.

På 40- och 50-talet upplevde parken sina storhetstid.
Leif Edkvist

Förutom Gösta ”Snoddas” Nordgren njöt publiken av estradörer som Edvard Persson och traktens egen trollkonstnär Inge Pedro.

– Det var när tv:n kom i början av 1960-talet som besöksantalet började att gå ner, säger Leif Edkvist.

Men alltjämt drog stora svenska artister och band fortfarande många åskådare under 60- och 70-talet. Abba, Sven-Ingvars, Monica Zetterlund och Little Gerhard har alla stått på scen.

– Det är häftiga artister vi har fått hit. När Abba var här hade de visserligen inte slagit igenom i världen och hette fortfarande Festfolket, men det är ändå en merit att de har spelat hos oss, säger Leif Edkvist.

Under 80- och 90-talet blev dippen av antalet besökare än mer påtaglig och de stora artisterna uppträdde alltmer sällan.

– Kring millennieskiftet hade folkparkerna förlorat sin attraktionskraft och det var inget undantag för oss. Sedan dess har intresset aldrig riktigt kommit tillbaka, men vi försöker få upp det igen, säger Edkvist.

Har ni varit nära att ge upp?

– Ja, när det varit mycket jobb har jag tänkt tanken flera gånger. Men så har det aldrig blivit och tur är väl det. Nykroppa folkets park har varit viktig för bygden ända sedan starten och vi vill fortfarande att det ska vara en samlingsplats.

Leif Edkvist berättar att Gösta ”Snoddas” Nordgren, Edvard Persson och traktens egen trollkonstnär Inge Pedro stod på scen under parkens storhetstid.
Leif Edkvist berättar att Gösta ”Snoddas” Nordgren, Edvard Persson och traktens egen trollkonstnär Inge Pedro stod på scen under parkens storhetstid. Foto: HP Skoglund

Kallar parken vackrast

En vägvisare om att folkparken har en central betydelse i Nykroppas historia är alla trafikskyltar i samhället som leder besökaren dit.

– Nästan alla som kommer säger att det är väldigt fint hos oss. Därför tycker vi ha oss rätt att kalla Nykroppa folkets park för Värmlands vackraste folkpark, säger Britt Fredriksson.

Nästan alla som kommer säger att det är väldigt fint hos oss.
Britt Fredriksson

Om det stämmer låter vi vara osagt, men visst är det enkelt att charmas av det lummiga, lättnavigerade området där varje byggnad har sin egen historia och syfte. Även själva entrén skapar en känsla av gemytlighet.

– Vi gillar hur den ser ut, men även den ska målas om, säger Britt Fredriksson.

Allt arbete sker ideellt och hon skänker en tacksamhetens tanke till dem som bidrar samtidigt som hon gärna hade sett att Filipstads kommun hjälpte till mer.

– Jag önskar att kommunen medverkade till att vi kunde få i gång utescenen så snabbt som möjligt, säger Fredriksson.

Funderingarna finns också angående vilka som ska ta över arbetet när inte de äldre eldsjälarna orkar längre.

– Det är svårt att få folk att jobba ideellt i dag. Men förhoppningsvis kan några av de yngre förmågorna ta vid, säger Britt Fredriksson och syftar bland annat på nyvalda styrelseledamoten Karina Andersson.

”Vi tycker ha oss rätt att kalla Nykroppa folkets park för Värmlands vackraste folkpark”, säger Britt Fredriksson.
”Vi tycker ha oss rätt att kalla Nykroppa folkets park för Värmlands vackraste folkpark”, säger Britt Fredriksson. Foto: HP Skoglund

Festen blir höjdpunkten

Men till dess får föreningen tillhandahålla de lokaler som finns. De passar utmärkt för årets stora höjdpunkt i parken: Familjefesten den 12 augusti.

– Det är tredje gången vi arrangerar evenemanget och förra sommaren kom det 200 besökare, säger Britt Fredriksson och fortsätter:

– Det blir aktiviteter för alla åldrar. I nöjeslokalen kommer vi att ha luftgevärsskytte, pilkastning och snurr med chokladhjul. Det erbjuds ansiktsmålning och så kan besökarna beskåda en A-traktorutställning.

Än så länge är inte någon artist inbokad, men Britt Fredriksson säger att hon hoppas att det blir åtminstone ett uppträdande under hösten.

– Vi siktar på att få hit Värmlandsteatern igen. Sedan vore det roligt att få hit ett band som lockar en yngre publik. Vi har fått förslag på Top Cats.

Hur mycket glädje känner ni över att det fortfarande går att få hit artister som drar publik?

– Det blir en bekräftelse på att vi gör någonting rätt. Målet har hela tiden varit att hålla parken levande och de lyckas vi uppenbarligen med, säger Britt Fredriksson.

Britt Fredriksson hoppas på spelningar i Nykroppa folkets park även i år. Årets höjdpunkt blir i alla fall Familjefesten den 12 augusti. Då spelar nöjeslokalen i bakgrunden en viktig roll.
Britt Fredriksson hoppas på spelningar i Nykroppa folkets park även i år. Årets höjdpunkt blir i alla fall Familjefesten den 12 augusti. Då spelar nöjeslokalen i bakgrunden en viktig roll. Foto: HP Skoglund
Folkets hus har plats för 250 åskådare över två etage.
Folkets hus har plats för 250 åskådare över två etage. Foto: HP Skoglund
Ett gäng arbetare i olika åldrar. Från vänster: Karina Andersson, Leif Edkvist, Jan-Olov Morén, Britt Fredriksson, Ulf Sjöö, Måns Bruun och Philip Johansson.
Ett gäng arbetare i olika åldrar. Från vänster: Karina Andersson, Leif Edkvist, Jan-Olov Morén, Britt Fredriksson, Ulf Sjöö, Måns Bruun och Philip Johansson. Foto: HP Skoglund
Styrelsens mål är att rusta upp hela parken så att den ska förbli en trevlig, varaktig samlingsplats.
Styrelsens mål är att rusta upp hela parken så att den ska förbli en trevlig, varaktig samlingsplats. Foto: HP Skoglund

Läs också

Artikeltaggar

AbbaArtisterEdvard PerssonFilipstads kommunGösta ”Snoddas” NordgrenLittle GerhardMonica ZetterlundNykroppaNykroppa AIKNöje/KulturParkerSamhälleThe Hebbe SistersTitti SjöblomTop catsVärmlands länVärmlandsteaternVärmländska folkparker

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.