Hoppa till huvudinnehållet

Många utmaningar för nya försvarsdirektören: ”Går in i en helt ny tid”

Publicerad:
Linn Ekholm är försvarsdirektör på länsstyrelsen sedan april.
Linn Ekholm är försvarsdirektör på länsstyrelsen sedan april. Foto: Peter Bäcker

Krig i närområdet, ett Nato-medlemskap som hänger i luften, klimatförändringar som ger mer extremväder – det saknas inte utmaningar för Linn Ekholm, relativt nytillträdd försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Värmland.

– Vi har gått in i en tid som är helt ny, säger hon.

17 april tillträdde Linn Ekholm som försvarsdirektör, en post som förr hette beredskapsdirektör, för Länsstyrelsen i Värmland. Tidigare har hon suttit på samma post i Dalarna, men sedan lockade de gamla hemtrakterna igen.

– Jag är uppvuxen i Töcksfors och har bott mycket i Karlstad och kände att jag ville tillbaka till Värmland, säger hon.

Och för en försvarsdirektör finns det onekligen saker att hugga tag i, med krig i Ukraina och ett troligt inträde i Nato har kartan ritats om ordentligt under de senaste åren.

– Vad gäller Natomedlemskapet så har vi redan ett tätt samarbete med Norge vad gäller krisberedskap och blåljus, som jag är övertygad om kommer att stärkas ytterligare och innefatta också totalförsvaret, säger Linn Ekholm.

Exakt vad ett Natomedlemskap kommer att innebära för Värmland är svårt att sia om, men att det kommer märkas råder inga större tvivel om.

– Som värmlänning kommer man nog se fler militära fordon och så på våra vägar när det blir mer övningar.

Röster har hörts om att tågtrafiken kommer behöva utvecklas, exempelvis mellan Stockholm och Oslo. Linn Ekholm vill inte spekulera i om upprustning av järnvägen som kommer Värmland till del kan bli en realitet när Sverige till slut blir medlem i Nato.

– Men Nato använder mycket järnväg för förflyttning av trupp och materiel, men hur det kommer påverka investeringar i järnvägsstrukturen vågar jag inte uttala mig om. Men jag kan tänka Trafikverket tittar på de här delarna, både vad gäller järnväg och vanliga vägar.

Att Sverige blir säkrare i Nato är Linn Ekholm övertygad om.

– Ja, det skulle jag säga., Men Nato blir också starkare med Sverige som medlem.

Linn Ekholm är uppväxt i Töcksfors men kommer närmast från länsstyrelsen i Dalarna.
Linn Ekholm är uppväxt i Töcksfors men kommer närmast från länsstyrelsen i Dalarna. Foto: Peter Bäcker

Det svenska totalförsvaret började rustas upp igen efter Rysslands annektering av Krim 2014. För lekmannen kan det ibland kanske känna att det går trögt, men Linn Ekholm håller inte riktigt med om det.

– Det är ett väldigt stort maskineri som ska byggas upp. Vi ska bygga förmågor på bred samhällsskala, och det är klart att det tar tid. Jag tycker nog att det går ganska fort, även om det gärna skulle få gå ännu snabbare.

Det totalförsvar som Sverige en gång hade var starkt, men det är inte bara att återbygga gamla strukturer eftersom samhället förändrats i grunden.

– Vi behöver tänka om och tänka nytt. Näringslivet behöver till exempel vara med på ett annat sätt än tidigare då mycket var statligt ägt. Och jag måste säga att näringslivet verkligen är på tårna och har enorm drivkraft och vilja att bidra.

För länsstyrelsen och Linn Ekholm handlar krisberedskapen mycket om analyser och att titta på olika scenarion. Även om kriget numera seglat upp i topp på listan över tänkbara kriser för landet saknas inte direkt andra orosmoln på himlen. Vi har till exempel nyligen tagit oss igenom en pandemi.

– Och det var sannolikt inte den sista. Vi vet inte när eller hur den kommer se ut, men att vi kommer att drabbas av nya pandemier framöver är högst sannolikt, säger Linn Ekholm.

Och klimatförändringarna då, vars effekter märks av allt mer i hela världen – så också i Värmland.

– SMHI har tagit fram scenarion för det sedan ett antal år tillbaka. Men i generella drag så kommer extremväder att bli vanligare, både vad gäller torka och värmeböljor men också genom skyfall. De är kanske lättare att förstå sig på, eftersom vi har erfarenheter. Men de långsammare förändringarna som förskjuter gränserna är tuffare att hantera, det är svårt att veta när brytpunkterna kommer, säger Linn Ekholm och ger ett exempel:

– Vintern blir kanske kortare och våren längre och växtsäsongen blir längre. Och så länge växtsäsongen pågår så fylls våra vattenmagasin i mindre grad. Det är någonting man redan sett spår av i södra Sverige. Så går vi mot ett varmare klimat kan man behöva värna mer om sina vattenresurser än vi gör idag.

Det lär med andra ord inte bli svårt att få arbetsdagarna att gå för Linn Ekholm framöver, och arbetsbördan kunde nog få en och annan att rygga tillbaka. Så dock inte försvarsdirektören.

– Det är väldigt spännande. Vi går in i en tid som är helt ny för Sverige. Jag tror att det är många som känner ett driv till att bidra till att stärka beredskapen i Sverige, som känner att Sverige är värt att försvara. Så var det kanske inte under ”den eviga fredens” tid. Jag tycker det är fint att människor engagerar sig och det tycker jag vi ska ta hand om på bästa sätt, säger Linn Ekholm.

Artikeltaggar

JärnvägKarlstadKlimatKrigMiljöNatoNorgePandemiSamhälleSMHITrafikverketVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.