Hoppa till huvudinnehållet

Man våldtog sovande och berusad kvinna – döms till flerårigt fängelsestraff

Publicerad:
En man döms av Värmlands tingsrätt till över tre år i fängelse efter att ha våldtagit en kvinna som han tidigare haft en relation med.
En man döms av Värmlands tingsrätt till över tre år i fängelse efter att ha våldtagit en kvinna som han tidigare haft en relation med. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots att kvinnan var berusad och sa att hon inte ville ha sex fortsatte mannen sina närmanden. Han våldtog henne vaginalt, analt och oralt och döms nu till över tre år i fängelse.

Mannen och kvinnan hade varit tillsammans i flera år – och fortsatt umgås som vänner även efter förhållandet tagit slut i början av förra året. Vid ett par tillfällen har de haft sex även efter att deras kärleksrelation varit över.

Men efter en festnatt i Arvika tidigare i år passerade mannen en gräns. Kvinnan har berättat att hon somnade när de kommit hem från krogen och att hon lite senare vaknat av att mannen lagt sig bredvid henne och börjat ta på henne. Trots att kvinnan sa att hon inte ville ha sex och trots att hon försökte värja sig fortsatte mannen förgripa sig på henne – mannen våldtog henne vaginalt, analt och oralt. Morgonen efter vaknade hon av att mannen återigen förgrep sig på henne.

Efteråt våndades kvinnan över att anmäla mannen. Hon har beskrivit att hon tycker att han är en fin person och att hon aldrig tidigare sett honom så som hon gjorde den natten och morgonen. Att hon trodde att hon ändå inte skulle bli trodd.

Mannen har å sin sida bestridit att han skulle ha våldtagit kvinnan. Han menar att det inte inträffat några sexuella handlingar under den aktuella natten, och att de sexuella handlingar som inträffade på morgonen skett med kvinnans samtycke.

Tingsrätten håller inte med. Mannen döms för våldtäkt till tre år och fyra månader i fängelse. Han ska också betala skadestånd till kvinnan om 240 000 kronor.

Värmlands tingsrätt
Värmlands tingsrätt Foto: Tommy Andersson

Artikeltaggar

ArvikaBrott, lag och rättFängelseVåldtäktVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.