Hoppa till huvudinnehållet

Fem nyckelmatcher för Degerfors – som får tillbaka stjärnduon: ”Då är jag nöjd”

Publicerad:
Reporter Jonas Griberg
Jonas Griberg
jonas.griberg@vf.se
Tobias Solberg har en full trupp att tillgå mot Sirius.
Tobias Solberg har en full trupp att tillgå mot Sirius. Foto: Jonas Griberg

Fem poäng upp till sjuan Norrköping.

Sex poäng ner till nästjumbon IFK Göteborg.

Degerfors har nu fem raka matcher där man ställs mot lagen man har tätt intill sig i den allsvenska tabellen.

– Det känns inspirerande, säger tränaren Tobias Solberg.

Campos tillbaka i träning efter landslagsäventyret: ”Kommer med bra självförtroende”

Efter segern mot Brommapojkarna senast ökade Degerfors avståndet till nedflyttningsplatsen – och nedflyttningsstrecket.

Det har också märkts under träningsveckan att vinsten i Stockholm förra helgen gav en energiboost till laget.

– Det är klart att det blir enklare att komma till jobbet och kunna skratta och ha roligt, men samtidigt finns det alltid saker som både kan bli bättre och sämre. Det gäller att inte slå sig till ro för mycket. Vi njöt av segern en dag eller två, sedan har vi fokuserat på att göra bra träningar och komma så bra förberedda som möjligt till nästa match, säger Tobias Solberg.

Rasmus Örqvist är tillbaka efter avstängning.
Rasmus Örqvist är tillbaka efter avstängning. Foto: Jonas Griberg

Lagom till hemmamötet med IK Sirius på lördagen, där Stora Valla förväntas bli fullsatt, får värmlänningarna också tillbaka Rasmus Örqvist från avstängning. Dessutom är Diego Campos redo för spel efter sitt utlandsäventyr med Costa Rica i Golden Cup.

Det betyder att brukslaget har en helt skadefri trupp, bortsett från Nikola Djurdjic som fortsatt rehabiliterar sin korsbandsskada.

– Jättebra, det ger oss möjlighet att laborera och ta ut det bästa laget för just den här matchen. Kul också att Diego kommer tillbaka från ett lyckat äventyr där han fick göra mål. Även Rasmus kommer bli viktig för oss med sin energi.

Sommarnyförvärven Pashang Abdulla, Douglas Bergqvist och Johan Mårtensson får även de lovord.

– De har visat att de är skickliga individuellt och har kvalitéer som gör att andra spelare också lyfter sig, det är en underskattad egenskap. Det kanske inte alltid är dem själva som skiner, men de gör att vi får ut mer av varandra som lag. Tre fantastiska killar, säger Solberg.

Behöver en poäng i snitt

Sirius, Norrköping, Brommapojkarna, IFK Värnamo och IFK Göteborg. Där har ni Degerfors fem kommande motståndare.

Det intressanta är att samtliga lag befinner sig i närheten av 13:e-placerade DIF som tillsammans med framförallt Göteborg, Sirius och Värnamo är de som allra mest är inblandad i den negativa streckstriden.

Man brukar tala om att cirka 32 poäng räcker för att klara sig kvar i allsvenskan utan att kvala. Just nu står Rödvitt på 14 poäng efter 15 omgångar.

– Då är det lite mer än en poäng i snitt som behövs nu då. Vi är ett gäng lag som tampas om viktiga poäng för att hamna på rätt sida sträcket när säsongen ska summeras. Men om poängen kommer mot Göteborg, Värnamo eller BP spelar ingen roll – så länge vi tar tillräckligt mycket är jag nöjd.

– Sedan ska man nog inte måla upp matcher som ”ödesmatcher” eller ”extra viktiga”, då är det lätt att det låser sig. Vi inser allvaret vi befinner oss i, men är väldig taggade på att möta Sirius först och främst.

Det 13:e-placerade laget senaste fem åren och antal poäng som krävdes för att undvika kval

2022: Degerfors, 31 poäng

2021: Degerfors, 34 poäng

2020: Östersund, 33 poäng

2019: Falkenberg, 25 poäng

2018: IK Sirius, 30 poäng

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerfors IF HerrDiego CamposFotbollRasmus ÖrqvistTobias Solberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.