Hoppa till huvudinnehållet

Ny festival i Björneborg: ”Kanske kan vi få tillbaka en del av folkparkskulturen”

Publicerad:
Fredrik Åkerberg, Stefan Viksten, Felicia Thomsen, Saga Karlsson, Alessandro Monforte, och Pernilla Monforte är några ur Gäddan musik och konsts styrelsegrupp.
Fredrik Åkerberg, Stefan Viksten, Felicia Thomsen, Saga Karlsson, Alessandro Monforte, och Pernilla Monforte är några ur Gäddan musik och konsts styrelsegrupp. Foto: Marcus Wilén

”Återställ folkparker” skulle kunna vara Gäddans motto.

På fredag är det premiär för kulturfestivalen Live i parken på Folkets park i Björneborg, och arrangörerna hoppas att detta är starten på en årlig tradition.

– Förhoppningsvis dyker folk upp i helgen och visar att det går att göra, säger Alessandro Monforte.

Bakom Björneborgs nya festival står kulturföreningen Gäddan musik och konst, vilken startade hos ordförande Alessandro Monforte som en konstnärlig samlingspunkt.

– Gäddan är den gamla husbeteckningen på mitt hus här i Björneborg, där allt började. 2020 byggde vi om mitt gamla trägarage till en liten scen med ett klubbhus, så att folk hade nånstans att uppträda under pandemin, säger Alessandro Monforte.

”Jag har väl egentligen alla möjliga roller i föreningen, vi är en liten grupp som jobbar hårt” säger Alessandro Monforte, ordförande i Gäddan.
”Jag har väl egentligen alla möjliga roller i föreningen, vi är en liten grupp som jobbar hårt” säger Alessandro Monforte, ordförande i Gäddan. Foto: Joakim Magnusson

Hur ser programmet ut i helgen på Live i parken?

– Klockan 16.00 på fredag drar vi igång, då med en konstvernissage som kommer vara öppen under hela festivalen, med nio olika konstnärer. Sedan kommer banden spela ungefär varannan timme med start klockan 18.00, så man kan gå runt i parken och kika på konst och kanske käka något mellan spelningarna. Då kommer det vara 18-årsgräns, vi riktar oss till en vuxen publik. Vi öppnar med Farbror fylla, styrelsens band. Det är trubadurmusik med vuxenhumor kan man säga.

Finns det programpunkter för yngre målgrupper?

– Ja, på lördagen öppnar vi igen 12.00, med en graffiti-workshop. Det kommer finnas graffitikonstnärer på plats, och en stor vägg för alla som vill testa. Och klockan 16.00 kör bandet Blooming, ett gäng unga killar som spelar 90-talsrock. Vi tror stenhårt på dem. Det kommer även finnas en öppen scen, där man är välkommen att uppträda med all form av kultur, det är bara att dyka upp.

Delar av Gäddan musik och konst på plats i Björneborgs Folkets park
Delar av Gäddan musik och konst på plats i Björneborgs Folkets park Foto: Marcus Wilén

Kvällen fortsätter sedan med namn som Belleville, Viktor Green och Lina Hytry från Dandelion Gold.

Parken drabbades av vandalisering och inbrott i juni, hur har det varit?

– Det är jättetråkigt, men det har gått ganska bra ändå. Vi kommer ha folk på plats hela tiden under festivalen som håller koll.

Tror du Live i parken kan bli en tradition framöver?

– Vårt mål är att lyfta den här parken, det är en så fin plats. Abba har ju spelat här en gång i tiden, tillsammans med många andra stora artister. Vi hoppas på en årlig installation för trakten, där vi får möjlighet samlas och ha kul tillsammans. Så förhoppningsvis dyker folk upp i helgen och visar att det går att göra, kanske kan vi få tillbaka en del av folkparkskulturen.

Stefan Viksten, Saga Karlsson, Felicia Thomsen, Pernilla Monforte, Fredrik Åkerberg, och Alessandro Monforte
Stefan Viksten, Saga Karlsson, Felicia Thomsen, Pernilla Monforte, Fredrik Åkerberg, och Alessandro Monforte Foto: Marcus Wilén

Artikeltaggar

AbbaBjörneborgFestivalerFolkets parkKonstMusikNöje/KulturParkerSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.