Hoppa till huvudinnehållet

Känslosamt derby för Palovaara – som tvingas till ny operation: ”Får härda smärtan”

Publicerad:
Victor Palovaara hoppas att Solkatterna kan ta säsongens första seger i hemmamötet med Valsarna.
Victor Palovaara hoppas att Solkatterna kan ta säsongens första seger i hemmamötet med Valsarna. Foto: Peter Bäcker

Solkatterna rustar för publikfest efter att det första derbymötet i Hagfors ställts in.

Samtidigt kämpar Karlstadslagets storstjärna Victor Palovaara med att hitta formen efter att ha brutit två ben i handen.

– Jag kommer behöva opereras efter säsongen, säger hemmaföraren.

Beskedet: Onsdagens derby ställs in – Antonio Lindbäck missar matchen i Karlstad

Som ung tonåring satt han alltid på långsidan precis efter målgången när Solkatterna körde sina hemmamatcher på Kalvholmen.

Några år senare skulle Victor Palovaara växa ut till en av Sveriges bästa förare och nu är det bara timmar kvar till säsongens stora match där Solkatterna tar emot Valsarna.

– Det ska bli jättestort, speciellt när det verkligen är hemmaplan i laget jag vuxit upp med mot ett lag som jag kört för i många år. Jag minns hur mycket folk det var på matcherna när jag var en liten grabb. Kommer vi i närheten av det på torsdag, hade det varit hur kul som helst.

”Mycket som står på spel”

Palovaara har vid två tillfällen tidigare i sin karriär mött Hagforsklubben i allsvenskan, dels med Team Rapid och även med Piraterna.

Men i allsvenskan har han mestadels tillhört Hagforsklubben, där han förra säsongen fick lyfta pokalen som lagkapten.

Och i år har värmlänningen fått se sin förra klubb storma mot slutspel samtidigt som Solkatterna alltjämt jagar sin första seger.

– Det är mycket som står på spel, gör vi en bra match och kan få några segrar på raken, har vi alla chanser att blanda oss in i kampen om slutspel. Men då gäller det också att vi steppar upp några procent.

Ser du er säsong som ett misslyckande hittills?

– Ja, det får man väl ändå säga med tanke på att vi har tillräckligt bra förare för att kunna prestera bättre. Men vi har haft oflyt med skador och att Gustav Grahn nu tagit en paus från sporten gör förutsättningarna inte lättare.

– Han var väldigt bra förra året och hade varit viktig för oss, men det har inte heller klaffat för oss andra som är tänkta att ta massa poäng. Jag själv har inte kommit upp i den nivån jag ville vara på, mycket har nog att göra med skadan jag fick i våras. Den har satt sina spår och tärt på självförtroendet.

Det lär bli ett fartfyllt derby på Kalvholmen i Karlstad.
Det lär bli ett fartfyllt derby på Kalvholmen i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

29-åringen från Hammarö syftar på handledsbrottet efter en krasch i april som höll honom borta i tre veckor.

Men efter en magnetkameraundersökning tidigare i sommar visade det sig att det inte bara var handleden som GP-meriterade Palovaara hade brutit.

– Jag har tydligen brutit båtbenet och ett annat ben i handen, det är därför jag fortfarande har ont. Det har satt sig mentalt under matcherna och när jag inte visste vad felet var började jag få hjärnspöken. Jag behöver operera handen till hösten, tills dess får jag härda smärtan.

– Som tur är så är skadan redan skedd, det kan inte bli värre.

Ville bryta kontraktet

Att säsongen i Sverige varit som i berg- och dalbana har påverkat Palovaaras position i hans polska klubb.

– Jag har inte fått åka så mycket som jag önskat och kanske som jag själv tycker att jag förtjänar... Det har blivit något heat här och där och vissa gånger har jag bara fått titta på.

Victor Palovaara och Jesse Mustonen var lagkamrater i fjol.
Victor Palovaara och Jesse Mustonen var lagkamrater i fjol. Foto: Olle Persson

Har du funderat på att bryta kontraktet?

– Vi har pratat om det men de vill inte släppa mig någon annanstans. Jag får ta det här året i Polen för vad det är och fokusera på att göra en bra avslutning här hemma i Sverige.

I säsongens första Värmlandsderby saknar Valsarna skadade Antonio Lindbäck, positivt är dock att finländske nyförvärvet Timi Salonen gör debut.

Solkatterna får klara sig utan brittiske nyförvärvet Tom Brennan som tävlar i England.

– Det hade varit jättekul att få köra mot Antonio, han är enormt duktig så det är jättesynd att han inte kan vara med. Men är det någon som jag nu ser fram emot att möta lite extra är det Jesse Mustonen, det är en skön kille som jag lärt känna väldigt bra. Det blir skoj att se många av mina gamla lagkamrater igen, avslutar Palovaara.

Laguppställningar

Solkatterna

1) Victor Palovaara

2) Erik Persson

3) Eddie Bock

4) Fraser Bowes

5) Jonathan Grahn

6) Adrian Bergqvist

7) Hugo Lundahl

Valsarna

1) Jesse Mustonen

2) Erik Bachhuber

3) Steven Goret

4) Lasse Fredriksen

5) Timi Salonen

6) Jonathan Ejnemark

7) Aleks Lundquist

Artikeltaggar

Antonio LindbäckJesse MustonenSolkatternaSpeedwayValsarnaVictor Palovaara

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.