Hoppa till huvudinnehållet

Carl hämtade ut sitt nya pass – men fick helt fel uppgifter: ”Enda som stämde var bilden”

Publicerad:
Reporter Annica Buvik
Annica Buvik
annica.buvik@vf.se
Det felande passet
Det felande passet Foto: Privat

Carl Hyensjö fick en rejäl överraskning när han hämtade ut sitt nya pass.

Det var feltryckt.

– Det var både fel namn och personnummer. Det enda som stämde var bilden, säger han.

Det var i torsdags som Carl Hyensjö hämtade sitt pass hos polisen i Karlstad. Men döm om hans förvåning när hans far upptäckte att uppgifterna i passet var felaktiga.

– Jag var jätteglad att jag hade fått passet, jag hade väntat länge. Jag skickade nämligen en bild till farsan och det var han som märkte det här, säger han, och fortsätter:

– De kollade ju på mitt gamla pass när jag fick det nya, och då tänkte jag att allt var klart.

Nytt pass

I passet står både fel namn och personnummer. Enligt passet skulle Carl Hyensjö vara född 2005, i stället för 2002.

– Jag blev tre år yngre. Och om det är någon som har fått mitt pass kan ju den personen gå till systemet och allt möjligt. Det känns konstigt, säger han och fortsätter:

– Det känns allvarligt att sådant här kan hända.

Carl som fortfarande satt på parkeringen vid polishuset, när felet uppdagades, gick omedelbart in för att rätta till felet.

– De blev chockade och visste inte riktigt vad de skulle säga. Jag fick vänta i kanske tjugo minuter för de visste inte vad de skulle göra. Men sedan fick jag ta en ny bild och ordna med ett nytt pass.

Och på bara ett dygn fick Carl ett nytt pass. Med en stundande resa till Wien i Österrike var han nöjd att han hann få det i tid. Klockan 20 i kväll lyfter nämligen planet.

– Det var stressande, jag visste inte hur lång tid det skulle ta att få ett nytt eller hur det skulle bli när det blev fel. De sade att det skulle ta två till tre dagar att få ett nytt, och att jag borde få det innan resan. De prioriterade säkert mig också när jag sade att jag skulle resa, för det tog bara en dag.

”Enskild händelse”

På polisen i Karlstad ser man allvarligt på det inträffade.

– Det här händer väldigt sällan, det här är en enskild händelse och beror på den mänskliga faktorn, säger Ulrika Sundström, lokalpolisområdeschef hos polisen i Karlstad.

Polisen har skrivit en avvikelserapport, och kommer också att ta kontakt med den person vars uppgifter stod i passet.

– Vi kommer att ringa den här personen och berätta att det här har hänt men det är inget som drabbat honom, och Carl kan också vara lugn. Det är ingen som går runt med hans uppgifter. Det är helt enkelt siffrorna som på något sätt har blivit inlagda fel, och då uppenbarligen har det blivit en annan persons personnummer. Framförallt har det här missats av oss, men också att Carl inte upptäckt det här när han skriver på, säger hon, och fortsätter:

– Vi uppskattar och är tacksamma att Carl uppmärksammade oss på det inträffade direkt – så att vi också kunde rätta till det som hänt.

Artikeltaggar

KarlstadOroligheterParkeringSamhälleStressWienÖsterrike

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.