Hoppa till huvudinnehållet

Unik disponentvilla med snickarglädje: ”Häftigaste huset jag någonsin sålt”

Publicerad:
Den gamla disponentvillan i Edsvalla är till salu.
Den gamla disponentvillan i Edsvalla är till salu. Foto: Bjurfors

Vill du ha ett hus som garanterat kommer att få vissa ögonbryn att höjas så finns det ett objekt ute nu. Den gamla disponentvillan i Edsvalla är nämligen ingen dussinvilla.

– Det är det häftigaste huset jag någonsin har sålt, säger mäklaren Adam Hertzberg på Bjurfors i Karlstad.

Den gamla disponentvillan intill Edsvalla bruk lär en gång i tiden ha byggts ute på Hisingen och sedan plockats ned och byggts upp i Edsvalla. Om den historien är sann eller inte kan inte mäklaren Adam Hertzberg svära på, men att det är en annorlunda kåk med anor råder det ingen tvekan om.

– Den ska ha stått där sedan 1893, men det finns misstankar om att delar av huset eventuellt har byggts tidigare. Men det som slår en är ju utseendet, med mycket snickarglädje, säger han.

”Mycket för pengarna”

Det är mycket snickarglädje i huset från sent 1800-tal.
Det är mycket snickarglädje i huset från sent 1800-tal. Foto: Bjurfors

En annan sak som är speciell är storleken. 15 rum och kök innebär ett rejält tilltaget boende.

– Ja, där får man plats. Det är verkligen mycket hus för pengarna om man jämför med vad man får betala för en vanlig villa i Karlstad.

Speciell stil

Prislappen ligger på knappa 4,5 miljoner kronor för huset med 530 kvadratmeter boarea och närmare 10 000 kvadratmeter tomt.

– Det har varit en riktigt flott trädgård en gång i tiden, som sträcker sig ned mot ravinen, så den går att återställa, Sedan är det möjlighet till både fiske och bad i Norsälven, säger Adam Hertzberg.

Somliga rum har en stil som onekligen sticker ut.
Somliga rum har en stil som onekligen sticker ut. Foto: Bjurfors

Tittar man igenom bilderna på huset så kan man även slås av att det dels finns en hel del gamla detaljer kvar, dels att mycket är nyrenoverat. Men också att vissa av rummen onekligen sticker ut.

– Ja, det är en lite speciell stil i en del av rummen, det får man säga. Den nuvarande ägaren har bott där i tre år och har lagt ned en hel del jobb på huset, säger Adam Hertzberg.

Många rum, som badrummet, är nyreonverade i modern stil.
Många rum, som badrummet, är nyreonverade i modern stil. Foto: Bjurfors

Huset har tidigare legat ute till försäljning, men ligger nu ute igen.

– Vi hoppas kunna hitta rätt köpare. Det är många som redan har visat intresset, både sådana som bor i liknande objekt idag, men också flera stycken hemvändare som vill ha ett lite annorlunda boende för en ok peng.

Artikeltaggar

BjurforsBostad och byggenEdsvallaFastigheterFörsäljningKarlstadMäklareVillor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.