Hoppa till huvudinnehållet

Tuffa utmaningar för Karlstad CCC: ”Personal och hyra de stora kostnaderna”

Publicerad:
Karlstad CCC:s vd Mattias Nord kan blicka tillbaka på ett strålande 2022 och ser fram emot ett bra 2023. Men därefter ser det tuffare ut.
Karlstad CCC:s vd Mattias Nord kan blicka tillbaka på ett strålande 2022 och ser fram emot ett bra 2023. Men därefter ser det tuffare ut. Foto: Lisa Olaison

2022 blev ett kanonår för Karlstad CCC och 2023 ser ut att gå mot ännu ett plusresultat.

Men därefter ser det tuffare ut för kongressanläggningen.

– Vi ser ju stora kostnadsökningar, precis som alla andra, säger Mattias Nord, vd på Karlstad CCC.

Kongressanläggningen vid Klarälven har haft en rad tuffa perioder bakom sig, inte minst under pandemin, då fysiska möten var något av det första som organisationer placerade på väntelistan. Den väntelistan var sannolikt starkt bidragande till att 2022 blev ett så bra år för Karlstad CCC, medan 2023 i sin tur blivit något mer av ett normalår.

– Vi gjorde en rivstart efter pandemin och hade ett fantastiskt fint 2022. 2023 ser också ut att bli ett relativt bra år, där vi i nuläget ser ut att gå med ett litet plus. Vi har en ganska stadig kurva uppåt och vårt val att alltid ha de stora kongresserna som huvudmarknad fungerar bra. Det är en stabil huvudmålgrupp och vi vet att vi har en anläggning som man gärna återkommer till, säger Mattias Nord.

Höjda hyror

De lite tyngre molnen vid horisonten handlar alltså inte om anläggningens popularitet eller förmåga att locka till sig konferenser och kongresser, utan snarare om att kostnaderna hela tiden ökar.

Nu dessutom i en väldigt hög takt.

– Våra hyror följer konsumentprisindex och förra året ökade KPI med 10,85 procent, vilket gav oss en hyreshöjning på 860 000 kronor. Nu får vi se vad KPI blir i höst, men våra beräkningar är att den kommer att landa på 6,5 procent kanske och då blir det ytterligare 5-600 000 kronor i hyreshöjning. Då är vi uppe i nästan 1,5 miljoner på två år och det är klart att en sådan smäll påverkar resultatet, säger Mattias Nord.

Karlstad CCC är en av landets populäraste kongressanläggningar. Men utmaningar finns.
Karlstad CCC är en av landets populäraste kongressanläggningar. Men utmaningar finns. Foto: Håkan Strandman

”En utmaning”

Lägg därtill ökad inflation, ökade priser och en lönerörelse som gav löneökningar på 7,2 procent över två år.

– Personal och hyra är de stora kostnaderna som vi har, så när de ökar så här mycket så blir det en utmaning för framtiden, konstaterar Mattias Nord.

Går det inte att täcka de ökade kostnaderna med höjda priser då?

– Till viss del går det naturligtvis, men det är svårt att täcka det fullt ut. Höjer vi priserna för mycket så riskerar det att påverka våra kunder och deras betalningsvilja, så det är en balansgång det där.

Så vad kan ni göra för att möta de ökade kostnaderna?

– Det är ju inte 2024 än så vi har tid på oss att tänka över hur vi ska hantera det här. Kanske förändra organisationen på något vis, jobba lite smartare i vissa delar och att finna nya produkter. Det är en spännande utmaning.

Nya produkter, vad skulle det kunna vara?

– Jag har ju alltid drömt om att vi ska hitta någon sommarproduktion på något sätt. Det är synd och skam att vi ännu inte hittat någon affärsmässig verksamhet under juni, juli, augusti, så det är en sådan möjlighet som vi kikar på. Kanske en konsertserie eller ett krogshowsformat, eller att använda bryggan på något vis. Det är sådant vi får titta på.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiEvenemangInflationKarlstad CCCKlarälvenMattias NordOrganisationer

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.