Hoppa till huvudinnehållet

Överenskommelse om Nato klar: Turkiet redo att säga ja

Publicerad:
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och statsminister Ulf Kristersson tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg (mitten) inför ett möte i Vilnius.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och statsminister Ulf Kristersson tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg (mitten) inför ett möte i Vilnius. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige och Turkiet har nått en uppgörelse om ett svenskt Natomedlemskap.

– Vi tar ett mycket stort steg mot den formella ratificeringen, säger statsminister Ulf Kristersson på en pressträff i Vilnius.

Statsministern är mycket nöjd efter mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Natos generalsekreterare Jens Stoltberg i Vilnius.

Jag är väldigt glad över att vi tre har skakat hand, säger Kristersson.

Enligt Kristersson har Sverige inte gått med på några nya krav, däremot har man kommit överens om att fortsätta det arbete som inleddes förra året i Madrid.

Det har varit en bra dag för Sverige, säger Kristersson.

Redo att ratificera

Stoltenberg presenterade nyheten om att Turkiets president gett klartecken för ett godkännande i det turkiska parlamentet.

Erdogan har varit tydlig med att Turkiet är redo att ratificera Sverige, säger han.

Exakt när ratificeringen, som krävs för att Sverige ska bli fullvärdig medlem, kommer att ske är oklart. Men det ska ske "så snart som möjligt".

Det är inte upp till mig att kommentera tidsplanerna för olika institutioner i Turkiet, men han (Erdogan) har gjort det väldigt tydligt att det kommer att ske så snart som möjligt, säger Stoltenberg.

Stoltenberg säger att det var "ett konstruktivt möte" med statsminister Ulf Kristersson och Erdogan.

Överenskommelse

Länderna har enats om flera punkter, bland annat att Sverige ska intensifiera bekämpning av terrorism och att även Nato ska stärka arbetet mot terrorism.

Sverige ska också aktivt verka för att väcka liv i Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU. Något som Erdogan överraskande kastade in som ett nytt krav tidigare på måndagen.

Stoltenberg förklarar vidare att Sveriges inträde i Nato kommer att vara gynnsamt i "denna kritiska tid".

Turkiet och Ungern är de enda av de 31 Natoländerna som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen. Ungern har flera gånger lovat att inte stå i vägen för Sveriges medlemskap.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Linnéa Wannefors/TT

Artikeltaggar

Jens StoltenbergNatoPolitikRecep Tayyip ErdoganTurkietUlf KristerssonVilnius

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.