Hoppa till huvudinnehållet

Driver två gym, solarium och köpt fastighet – nu prisas Rickard, 32: ”Ärofyllt”

Publicerad:
Rickard Byström utsågs till Årets företagare i Munkfors 2023, bland annat för sitt entreprenörskap och hur han vågar satsa i en liten ort.
Rickard Byström utsågs till Årets företagare i Munkfors 2023, bland annat för sitt entreprenörskap och hur han vågar satsa i en liten ort. Foto: Företagarna Munkfors

En entreprenör som vill och vågar.

Så avslutar Företagarna Munkfors motiveringen till varför mångsysslaren Rickard Byström, 32, får utmärkelsen Årets företagare i kommunen 2023.

– Det känns speciellt, ärofyllt, säger han.

Oktober 2018. Rickard Byström visar runt i lokalerna och berättar om sina planer. Bendingbars gym24 har varit igång sedan sommaren och konceptet med ett dygnet runt-öppet gym hade fått rejäl snurr och det som då kom till som något av en slump har med åren blivit varaktigt.

Nu har fem år gått. Gymmet har han kvar, han har förvärvat ytterligare ett och driver ett solarium.

Och har precis gett sig in på nästa bransch när vi försöker synka våra kalendrar för att få till intervjun.

– Jag har köpt en fastighet med fem lägenheter i, det är ett jättestort hus, förklarar han och tillägger att fyra av dem är uthyrda i dagsläget och beskriver hur han avser att renovera den femte innan den får hitta en hyresgäst.

– Sedan letar jag också mer fastigheter, men jag kan inte göra allt på en gång. Jag får börja med att renovera nu så att det blir fräscht.

Jobbar heltid också

Till vardags jobbar han på ”Jala” och han tycks ha hittat sätt att maxa sina dygnstimmar när vi summerar ihop allt Rickard Byström företar sig.

Hur hinner du med allt?

– En får ta sig tid, lägga upp det bra och inte vara rädd för att leja bort det man kan leja bort. Men det är svårt för en vill ju gärna vara med och styra även där.

Är du duktig på att be om hjälp?

– Egentligen inte, men vissa saker har man verkligen inte tid med och då måste en helt enkelt göra det.

Fakta

Nybliven 32-åring

Namn: Rickard Byström

Ålder: ”Har jämt fyllt 32”

Bor: På västra sidan av älva, Munkfors

Familj: Förlovad, ett barn och två bonusbarn

Rickard Byström är alltså en av alla entreprenörer som både prisas och uppmärksammas av intresseorganisationen Företagarna varje år. Munkforsbon fick det bland annat med motiveringen att han vill och vågar, och just det sistnämnda kan vara nog så viktigt när han blickar mot grannkommunen.

– Jag är intresserad av att öppna ett gym i Hagfors. Det har jag varit jätteintresserad av länge, men det är svårt att få tag i en lokal som är vettig, säger han och berättar hur han bland annat tittat på handelslokalerna där Ica och nu senast Premix har flyttat ut.

– Sedan har jag också lämnat förslag på att få ha ett mindre gym i Deje i det nya badhuset. Men vi får se, de verkade intresserade av det i alla fall.

Hagfors har ju redan en del gym och träningsanläggningar, finns det plats för ett till?

– Det finns det, det finns en viss genre som skulle passa och då får man göra så att det passar alla. Men det skulle inte bli något träningscenter som typ Styrkan, utan mer ett allroundgym med fokus på styrka.

Inneboende rastlöshet

Exakt varifrån han har fått sin entreprenörsanda är lite oklart. Han tror inte det är från sina föräldrar åtminstone. Kanske ger det uttryck i en inneboende rastlöshet, spekulerar han.

– Sedan tycker jag om att ha många bollar i luften och att hålla ordning. Jag är inte nöjd med att bara gå till ett 7-16-jobb, det måste finnas något mer och jag kan inte bara stänga av allt som många andra kanske gör. Men jag kanske tycker det är gôrgôtt om 20 år...

Varför tror du att just du får den här utmärkelsen i år?

– Ja du... det har jag inget bra svar på. Jag gör ju ingen skillnad nu mot förut mer än att siffrorna kanske blir bättre och bättre och det är väl ett visst antal kriterier man ska klara för att ens få chansen. Men det är väl att jag fortsätter kämpa och fortsätter framåt.

LISTA: Årets företagare 2023

De är utsedda till Årets företagare i din kommun

Arvika-Eda: Lars Sundin, Rackstad Bil & Delar AB

Forshaga: Heléne Dahlberg, Studio Bläck

Kristinehamn: Jenny Engström, Engströms Handelsträdgård

Hagfors: Martin Carmesten, Emperor Pipe (Empe Rör AB)

Hammarö: Dan Hedgren, Skeppa rederi AB

Karlstad: Linda Jonsson, Stefan Berg och Mikael Engström, Advant

Munkfors: Rickard Byström, Munkfors training center AB

Sunne: Henric Persson och Marcus Bergsjö, Werma AB, samt Felicia Carlsson på Bellessa som utsågs till Årets unga företagare

Säffle: Gerone, Joakim och Kristin Fransson, Gerone Fransson maskin AB

Torsby: Carl-Johan Sahlström och Gustav Berglund, CarlGustav Solutions AB

Källa: Företagarna Värmland

Artikeltaggar

AdvantCarlGustav Solutions ABEdaFastigheterFelicia CarlssonFöretagarnaGymHagforsLars SundinLinda JonssonMänskligtMotion och hälsaMunkforsNäringslivUtmärkelser

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.