Hoppa till huvudinnehållet

55-årige mannen åtalas: ”Använt frysen även för andra ändamål”

Publicerad:
Reporter Micael Thernström
Micael Thernström
micael.thernstrom@vf.se
Den 55-årige mannen hade den döda sambon i en frysbox under flera år.
Den 55-årige mannen hade den döda sambon i en frysbox under flera år. Foto: Tommy Andersson

Idag åtalas den 55-årige mannen i Årjäng som haft sin döda sambo i frysen. Mannen åtalas nu för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

– Mannen har lagt kvinnan i en frys efter att enligt egna uppgifter ha anträffat henne död i bostaden, säger kammaråklagare Linda Karlsson, som är förundersökningsledaren i målet.

Mannen var tidigt misstänkt för mord men då inget i vare sig utredningen eller obduktionen kunnat visa på att något sådant skett.

– Vi har inte kunnat fastställa någon dödsorsak och då kan jag heller inte påstå att det är ett mord.

Däremot så tyder utredningen på att mannen använt någon typ av hjälpmedel eller haft hjälp av någon annan att flytta kvinnans kropp. Polisen fann vid husrannsakan att någon borrat hål i taket för att, vad de misstänker, sätta en fästpunkt för att kunna flytta kroppen till frysboxen.

När bekanta till mannen ska ha frågat om kvinnans hälsotillstånd ska han vid ett tillfälle hävdat att kvinnan satt sig i en taxi och åkt hem till Norge.

Dölja annan brottslighet

Enligt mannen ska han ha haft kvinnan i frysen för att begrava henne på tomten. Åklagare Linda Karlsson är övertygad om att syftet var något annat.

– Skälet till att han gjort det här är för att dölja annan brottslighet i form av de gärningar som han också är åtalad för.

Mannen är åtalad för att att använt kvinnans identitet för att köpa och sälja närmare tio olika fordon. Han är även misstänkt för grovt bedrägeri, då han genom att inte anmäla kvinnans död kunnat tillgodogöra sig hennes pension och skatteåterbäring. Detta till ett värde på 1,2 miljoner norska kronor.

– Han har köpt och sålt bilar i hennes namn och det har skett en mängd överlåtelser, också i hennes namn.

Den frys mannen ska ha förvarat kvinnan i.
Den frys mannen ska ha förvarat kvinnan i. Foto: Polisen

Nyköpta matvaror intill kroppen

Närmast kroppen längs ned i frysen låg en förpackning med pasta samt ett korvpaket, dessa hade förpackningsdatum som innebar att de köpts 2021 samt 2022. Vilket tyder på att mannen använt frysen under den period som kvinnans kropp befunnit sig i frysen.

– Kroppen har varit hel. Under brottstiden har mannen använt frysen även för andra ändamål vilket jag menar gör att den avlidnes gravfrid kränkts varje gång mannen öppnat och stängt frysen och utgör en försvårande omständighet. Matvarorna är såklart en del i bevisningen för det.

De matvaror mannen köpt under tiden kvinnans kropp funnits i frysen.
De matvaror mannen köpt under tiden kvinnans kropp funnits i frysen. Foto: Polisen

Att mannen låtsats att kvinnan fortfarande var vid liv ser Linda Karlsson även det som en försvårande omständighet då kvinnans familj levt i ovisshet under den tid kvinnan varit försvunnen.

– Han har även hållit skenet uppe för familj och vänner att kvinnan fortfarande varit i livet vilket gjort att det måste ha varit mycket påfrestande för familj och vänner att på detta sätt få veta att kvinnan varit död en längre tid.

Domstolsprocessen mot mannen inleds på tisdag nästa vecka.

Artikeltaggar

BedrägerierBrottBrott, lag och rättLinda KarlssonÅrjängÅtal

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.