Hoppa till huvudinnehållet

Förskolebarnens trädgård öppnar upp för nya samtal: ”En inspirationsresa”

Publicerad:
Barnens köksträdgård har funnits sedan 2014 i Mariebergsskogen. Nytt för i sommar är lanseringen av guidade turer som kommer äga rum i juli och augusti, samt en permanent utställning.
Barnens köksträdgård har funnits sedan 2014 i Mariebergsskogen. Nytt för i sommar är lanseringen av guidade turer som kommer äga rum i juli och augusti, samt en permanent utställning. Foto: Tommy Andersson

I sommar lanseras en nyhet i Mariebergsskogen som är tänkt att passa hela familjen.

Det handlar om guidade turer och en permanent föreställning i Barnens köksträdgård.

– Vi vill få igång kretsloppstankarna, säger en av skaparna av trädgården, Christer Johansson.

Mitt i Mariebergsskogen, innanför ett rött staket, hittar vi massvis med odlingar och blommar på en total yta av cirka 500 kvadratmeter.

Här har trädgårdsmästarna Jessica Nyström och Pernilla Fokine, med hjälp från Ica-handlaren Christer Johansson, använt sina gröna fingrar för att skapa en inbjudande plats för såväl stora som små.

Trädgården, som är full av lekfulla detaljer, påhittiga namn och busiga fågelskrämmor, avslöjar att några mindre fingrar också har hjälpt till att så, odla och skörda.

Nämligen fingrar tillhörande ett gäng förskolebarn.

– Odlingsområdet är uppdelat i olika fält med varsin fågelskrämma som bär på en skylt tillsammans med rolig information som ska uppmuntra till samtal om grönsaker och vad man kan äta, säger Jessica Nyström.

En plats för hela familjen

Barnens köksträdgård, som platsen kallas, har funnits sedan 2014.

Nytt för i sommar är lanseringen av tre guidade turer som kommer äga rum i juli och augusti, samt en permanent utställning.

– Det har varit ett långt samarbete som funnits länge, men nu ska man kunna ta del av alla delar, säger Christer Johansson.

Jessica Nyström, Christer Johansson och Pernilla Fokine har samarbetat i många år med Barnens köksträdgård.
Jessica Nyström, Christer Johansson och Pernilla Fokine har samarbetat i många år med Barnens köksträdgård. Foto: Tommy Andersson

Till trädgården har förskolebarn fått komma på våren för att så och odla, och till hösten planeras att barnen återvänder lagom till skördedags.

– Det känns roligt att barnen får vara här med sin klass och odla, för att sedan komma tillbaka och se vad som har hänt efter sommaren, säger Christer Johansson.

Det som skördas tas noggrant till vara på. Antingen i aktiviteter med förskolorna eller i Naturums kafé.

– Vi vill få igång kretsloppstankarna, säger Christer Johansson.

”Vill att barnen ska förstå”

Idén bakom projektet, att utbilda fler om naturens kretslopp, växte fram ur en känsla av att det finns en bristande kunskap bland barn i dag om maten vi äter och hur den blir till.

– Det märks att barn har mindre koll nu för tiden, vissa kan till exempel inte dra kopplingen mellan en potatis och pommes frites. Målet med den här trädgården är att öka kunskapen, säger Maria Nyström, kommunikatör för projektet.

Även Christer Johansson håller med och menar att trädgården är en utmärkt plats för att lära sig om livsmedel, däribland hållbarhet.

– Vi vill att barnen ska förstå att en krokig morot är lika god som en rak morot. Ju tidigare barnen får lära sig det här om bäst-före eller sista förbrukningsdag desto bättre, säger han.

Barnens köksträdgård är fylld med flertal undervisande inslag, bland annat en snurr-maskin som berättar om åtta olika grödor.
Barnens köksträdgård är fylld med flertal undervisande inslag, bland annat en snurr-maskin som berättar om åtta olika grödor. Foto: Tommy Andersson

Brygga mellan generationerna

Responsen från omgivningen har varit positiv. Det är tydligt att det finns ett odlingsintresse hos både vuxna och barn.

Framförallt i en tid då vi behöver tänka och leva mer hållbart.

– Köksträdgården skapar samtal mellan äldre och yngre, lite som att bygga en brygga mellan generationerna, säger Jessica Nyström.

Jessica Nyström och Pernilla Fokine intygar om att odlingsintresset är jättestort. Både de som är helt nya till odling och de som vill ta sin odling till en ny nivå är välkomna.
Jessica Nyström och Pernilla Fokine intygar om att odlingsintresset är jättestort. Både de som är helt nya till odling och de som vill ta sin odling till en ny nivå är välkomna. Foto: Tommy Andersson

Trots att de små trädgårdsmästarna bara är mellan 4 och 5 år gamla är många mottagliga för att lära sig om processen från frö till färdig gröda.

– De kan ta till sig mycket mer än vad man tror, det är kul att se, säger Penilla Fokine.

Nu ska barnens kunskap få passera vidare till allmänheten genom bokningsbara aktiviteter.

Det kommer handla om allt från olika odlingar, till kompostering och vinterförvaring.

– Det blir en happening, säger Christer Johansson.

Artikeltaggar

Christer JohanssonGrönsakerHus och hemIcaMariebergsskogenMat och dryckOdlingTrädgårdUtställningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.