Hoppa till huvudinnehållet

En röst kan ha avgjort fastighetsaffären – han pekas ut som jävig: ”Har diskuterat saken”

Publicerad:
Industrifastigheten skulle säljas, men köparen drog sig ur köpet i samband med att det politiska beslutet blev att återremittera ärendet.
Industrifastigheten skulle säljas, men köparen drog sig ur köpet i samband med att det politiska beslutet blev att återremittera ärendet.

Med en rösts marginal återremitterades ärendet och företaget drog sig ur köpet av den kommunala industrifastigheten.

Frågan är om en av ledamöterna var jävig vid beslutet.

– Hade det varit jag så hade jag tagit mig en funderare, säger kommunalrådet Peter Jonsson (S).

– Vi har diskuterat saken, det finns inget jäv, säger Mats Broberg (DO!T).

Efterspelet kring hur fastighetsförsäljningen gick i stöpet i och med att ärendet återremitterades i kommunfullmäktige fortsätter.

Ett företag verksamt i västra Värmland skulle köpa den väldiga industrifastigheten i Sysslebäck för 2,6 miljoner kronor för en expansion av sin förhållandevis nystartade verksamhet, men drog sig ur affären på grund av känslan av att vara ovälkommen när ärendet återremitterades.

Det gjordes med blott en rösts marginal, och en av dem anklagas för att eventuellt ha varit jävig i sitt deltagande.

Mats Brobergs bolag Mats Broberg AB finns nämligen bland de fem företag som presenteras på mäklarens lista över intressenter.

Fog för jäv? Kanske, tycker Peter Jonsson.

– Men det är väldigt mycket upp till den enskilda politikern, säger han och påpekar hur han också vid två tillfällen ställde frågan om huruvida det fanns någon jävig i fullmäktigeförsamlingen under sammanträdet för ett par veckor sedan.

– Jag tycker att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och anmäler alltid jäv om jag själv känner att jag befinner mig nära gränsen.

Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby, är fortfarande besviken över hur fastighetsförsäljningen gick i stöpet.
Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby, är fortfarande besviken över hur fastighetsförsäljningen gick i stöpet. Foto: Daniel Olausson

Mats Broberg berättar att han har förklarat läget för kommunstyrelsen tidigare och ser sig inte som jävig i frågan. En mejlkorrespondens med mäklaren visar att han visserligen anmält intresse, men det förklarar han beror på att få ställa frågor till mäklaren och att han då har gjort det som förtroendevald för De oberoende i Torsby.

– Sedan ringde jag till honom och förklarade att jag inte är intresserad av fastigheten över huvud taget, utan att jag bara har hört av mig som politiker, säger han.

– Däremot var jag och tittade på fastigheten i juni 2022, då var jag intresserad av den. Men jag meddelade Lars Lundberg (kommunens fastighetschef) i augusti att jag inte var intresserad.

Det råder därmed ingen intressekonflikt, enligt Mats Broberg. Och frågan är hur stor roll det hade spelat i slutändan. Hade han anmält jäv skulle DO!T kunna ta in en ersättare som hypotetiskt kunde ha röstat på samma sätt.

– Ja, och jag hade ju en ersättare som satt alldeles bredvid mig, säger Mats Broberg.

– Men hade han anmält jäv i sista sekunden så hade hans röst nog fallit bort helt, beroende på hur partiet hade hanterat det, säger Peter Jonsson fortfarande besviken över hur affären gått i stöpet.

– För en bygd som behöver varenda arbetstillfälle och hur man än vrider och vänder på det så blev det här sämsta möjliga, plus att vi har våra kostnader kvar. Det är också därför vi har varit så kritiska, jag har väldigt svårt att förstå hur de har tänkt.

Kommer inte överklaga

Det alternativ som återstår nu är att överklaga fullmäktiges beslut för att få jävsituationen rättsligt prövad.

– Men det skulle bara dra ut plågan för företaget, så det har aldrig varit aktuellt. Det viktigaste nu är att det blir bra för företaget, säger Peter Jonsson.

LÄS OCKSÅ:

Försäljningen stoppades – nu drar sig köparen ur: ”Känner sig inte välkomna”

Artikeltaggar

FastigheterJävKommunstyrelsenMäklareMats BrobergPeter JonssonPolitikSocialdemokraternaSysslebäckTorsbyVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.