Hoppa till huvudinnehållet

Invånarna vill se att kommunen agerar: ”Barnen ska kunna cykla till skolan”

Publicerad:
Reporter Isabelle Karlsson
Isabelle Karlsson
isabelle.karlsson@vf.se
Några boende i Molkom vill att kommunen jobbar för att det blir en gång- och cykelväg utefter riksväg 63 från Österängsavfarten till Molkom.
Några boende i Molkom vill att kommunen jobbar för att det blir en gång- och cykelväg utefter riksväg 63 från Österängsavfarten till Molkom. Foto: Tommy Andersson

Småbarn ensamma i trafiken är en skrämmande tanke för många föräldrar. Speciellt om vägarna inte är säkra.

Det kan Molkomsborna Martin Larsson och Magnus Johansson instämma om.

– Här vill man ju inte att ens barn ska cykla, säger de.

På Österängarna, strax utanför Molkom, är Martin Larsson och Magnus Johansson bosatta med respektive familj.

Den idylliska platsen önskar småbarnsföräldrarna ska bli en trygg miljö för barnen att växa upp i, men de delar samtidigt en oro om att det kanske inte kommer bli så.

”Det känns inte tryggt”

Det är enkelt att förstå vad oron bottnar i. På den intilliggande riksvägen utan vägren susar tung trafik förbi i hög hastighet var och varannan sekund.

– Vi tycker inte det känns tryggt, säger Martin Larsson pekandes på lastbilarna och fortsätter:

– Du ser ju här, här vill man ju inte att ens barn ska cykla.

Att gå eller cykla längs väg 63 från avfarten till Molkomcentrum kan vara farligt eftersom det är en väg med hög trafik och obefintlig vägren.
Att gå eller cykla längs väg 63 från avfarten till Molkomcentrum kan vara farligt eftersom det är en väg med hög trafik och obefintlig vägren. Foto: Tommy Andersson

Att cykla eller gå på den vältrafikerade vägen för att ta sig in till centrum i Molkom utgör en fara, inte minst för barnen.

Det uttrycker Martin Larsson i ett medborgarförslag till kommunen.

– Det finns småstigar och skogsbyvägar som funkar på sommaren, men det bästa vore ju om det fanns en gång- och cykelväg som underhålls av kommunen, som man vågar släppa iväg barnen på, säger han.

Beroende av bilen

Trots att centrum bara ligger två kilometer bort har avsaknaden av en säker gång- och cykelväg resulterat i att invånarna är mer eller mindre beroende av bilen.

– Det är inga stora avstånd, men det känns ibland som att det är det när man måste ta bilen vid minsta lilla ärende, säger Martin Larsson.

Närmaste cykelväg är belägen cirka 900 meter bort, och vägen dit kan vara både farlig och opraktisk.

För att inte nämna mörkret och bristen på underhåll under vintern.

Småbarnspapporna Martin Larsson och Magnus Johansson hoppas kommunen agerar för en tryggare framtid för barnen.
Småbarnspapporna Martin Larsson och Magnus Johansson hoppas kommunen agerar för en tryggare framtid för barnen. Foto: Tommy Andersson

– Det går ju att cykla genom skogen, det är rätt kul när man kör själv med mountainbike, men mindre kul när man drar en cykelvagn bakom sig med ett barn i och den hoppar. Och på vintern är det typ omöjligt, säger Magnus Johansson.

Nya säkra gång- och cykelvägar mellan avfarten och centrum tänker invånarna inte bara kommer minska risken för olyckor, utan även mängden utsläpp.

Med en namninsamling på över 100 röster håller de nu tummarna för att kommunen lyssnar.

Artikeltaggar

CyklarGång- och cykelvägMolkomTrafikÖsterängarna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.