Hoppa till huvudinnehållet

Trots stjärnans frånvaro – här är flera av hemmahoppen inför Karlstad GP

Publicerad:
Från vänster: Sara Forssell, Melwin Lycke Holm, Emilia Kjellberg, Hanna Karlsson, Olivia Weslien, Lova Perman, Emilia Malmehed och Emma Palmgren på plats på Sola arena.
Från vänster: Sara Forssell, Melwin Lycke Holm, Emilia Kjellberg, Hanna Karlsson, Olivia Weslien, Lova Perman, Emilia Malmehed och Emma Palmgren på plats på Sola arena. Foto: Simon Hennix

Förhandsfavoriter, potentiella personbästan och ungdomlig entusiasm.

IF Göta kommer till Karlstad GP med blandat startfält – och olika målbilder.

Profilerna riktar kritik – och oroar sig inför Karlstad GP: ”Det vore en mardröm”Bakslaget – värmländske storstjärnan kan missa Karlstad GP: ”Kommer inte riskera något”Drömbeskedet: Världsstjärnan kommer till Karlstad för spektakulära tävlingen

Karlstad GP är runt hörnet och under måndagen hölls en pressträff på Sola arenas löparbana med stor uppslutning av representanter från IF Göta.

En som dock inte fanns på plats – och som missar Grand Prix på onsdag – är stjärnan Henrik Larsson.

Efter söndagens Diamond League i Stockholm fick sprintern en känning ner mot knävecket och under tisdagen meddelade han att det inte blir någon start på Sola Arena.

Hur tungt är det för IF Göta, både som klubb och arrangör, att Henrik missar Karlstad GP?

– Det är jättetråkigt, men allra mest synd är det om publiken och Henrik själv.

Lokalt guldhopp

Även fast 23-åringen inte kommer till start, finns det fortsatt andra intressanta hemmahopp.

Bland andra förhandsfavoriten på damernas 1 500 meter, Olivia Weslien.

– Formen känns bra. Jag sprang i England för två dagar sedan och gjorde då min tredje bästa tid, 4.18,03. Men nu vill jag att det lilla extra ska släppa. Det blir inte jättestor konkurrens, men vi får se lite hur loppet utspelar sig, säger hon.

Löperskan har två färska klubbrekord i bagaget med 4.17,13 som personbästa. Om nu inte konkurrensen väntas bli av det tuffare slaget, hoppas hon att publiken kan ligga till grund för ett nytt klubbrekord även på hemmaplan.

– Det är alltid kul att springa på hemmaplan. Det blir inte så ofta man gör det, ungefär en gång per år. Så oavsett hur loppet blir, vill jag vinna och inviga arenan på bästa sätt.

– Jag hoppas att får upp bra fart redan från början och att jag kan få med mig några som vill springa snabbt.

När konkurrensen inte är på topp, betyder det mycket att då ha en hemmapublik som pushar lite extra?

– Ja, absolut! Jag får med mig bekanta och släkt från olika ställen som åker hit. Det ska bli superroligt att få springa inför dem. Vi får se hur det blir med väder och så också.

Risk för oväder

Som det ser ut just nu undviker vi åtminstone regn på onsdag. Däremot finns det stor risk för vind, vilket kan påverka friidrottarna.

– Vinden är något som kan påverka när man springer 1 500 meter. Jag är inte så känslig för om det är lite kallt, kan till och med tycka det är lite skönt ibland. Men är det skyfall påverkar det, skrattar Weslien.

Sara Forssell och Emma Palmgren som tävlar i slägga, är två andra som kan få vädret emot sig.

– Vädret påverkar väl inte jättemycket, det är lika för alla. Det är bara att köra på och göra sitt bästa, säger Palmgren och får medhåll från klubbkamraten.

– Vi såg att själva ringen var lite strävare här inne, det går då lite långsammare. I så fall är det bara bra om det regnar. Sen gäller det mest att hålla grejerna torra. Bara man håller handsken torr blir det bra.

”Inte vana”

Med 66,91 respektive 59,24 meter som personbästa är pallplatserna inte det primära målet för tjejerna. Framför allt inte när startfältet kryllar av 70-meterskastare.

I stället handlar mycket om att tävla mot sig själv och njuta av stunden hetta.

– Vi har en bit upp till toppen, men det är bara att göra sitt bästa. Presterar vi vårt max vet vi att det går att sluta bättre än förväntat. Om det nu även regnar kan alla reagera olika på det, säger Sara Forssell.

– Men det ska bli väldigt speciellt att få tävla på innerplanen och vara med att inviga Karlstad GP på Sola arena, konstrar Emma Palmgren.

Sara Forsell.
Sara Forsell. Foto: Privat

Forssell fyller på:

– Vi brukar vara utanför arenorna på planer man inte brukar bry sig om så mycket. Det är alltid kul att få komma in på arenorna och kasta och ha publik även på våra tävlingar. Det är vi inte särskilt vana vid, skrattar hon.

”Inte supertaggad”

Men det var inte bara götister på plats under måndagseftermiddagen. Värmländske jättelöftet, och Kils AIK:s Melwin Lycke Holm, deltog också som en av de lokala hoppen.

Men med söndagens blöta tävling i närminnet, som blev ett stort misslyckande för många höjdhoppare, är det med en försiktig taggning han tänker på Karlstad GP.

– Just i dag är jag kanske inte supertaggad efter gårdagens tävling. Jag känner mig lite trött och sliten, men det blir säkert bättre när det väl drar igång.

Sveriges nya stjärna på 400 meter häck, Hanna Karlsson, jagar formen.
Sveriges nya stjärna på 400 meter häck, Hanna Karlsson, jagar formen. Foto: HP Skoglund

Konkurrenten ser ut att bli tuff med bland annat Bohdan Bondarenko som en av motståndarna. Ukrainaren som för övrigt varit med även på Stefan Holms tid. Nu ställs veteranen återigen mot nya generationen Holm.

– Jag har faktiskt mött honom tre gånger innan, och vunnit en gång. Det är kul, han har bland annat vunnit VM. Men varje gång jag mött honom har jag varit småkrasslig, så nu hoppas jag slippa det, skrattar Lycke Holm.

Nytt personbästa?

18-åringen lägger allt fokus på höjdhoppet och står över veckans längdhoppstävling.

– Jag var sugen på att hoppa längd också, men pappa var inte lika taggad på det. Det är nog ett smart beslut, även om jag efter höjdtävlingen i går inte var mindre sugen på längdhopp, skrattar han.

Finns det egenskaper inom längdhopp som går att nyttja även till höjdhoppet?

– Det tror jag nog. Längdhopp handlar mycket om att behålla fart och det är något jag haft lite problem med på höjden. Jag tror också att det är skönt att få ha en annan gren att tänka på. Det tror jag kan gynna i längden, men tyvärr inget på onsdag.

Hur ska det bli att vara tillbaka i Karlstad och tävla?

– Det ska bli kul, det stora minnet jag har är min första SM-medalj från 2019 på Tingvalla. Jag hoppas att vädret blir bra och att folk tar sig hit, för det här är trots allt hemma för mig, säger Melwin med tron på att nytt personbästa är en rimlig chans på onsdag.

– Det har känt bra på träningarna där jag legat på höjder som känts nästan bättre än någonsin. Skulle jag bara få ihop det på tävling, och vädret tillåter mig det, är känslan att något bra ändå kan vara på gång.

Några av de värmländska hemmahoppen

• Emilia Malmehed, kula, Kaiza Karlén, längdhopp, Emilia Kjellberg, do, Sara Forssell, slägga, Emma Palmgren, do, Olivia Weslien, 1 500 meter, Lova Perman, 800 meter, Hanna Karlsson, 400 meter häck, Arvid Ryberg, höjdhopp.

Profilerna riktar kritik – och oroar sig inför Karlstad GP: ”Det vore en mardröm”Bakslaget – värmländske storstjärnan kan missa Karlstad GP: ”Kommer inte riskera något”Drömbeskedet: Världsstjärnan kommer till Karlstad för spektakulära tävlingen

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonIF GötaJohan EngbergKarlstad GPKils AIKMelwin Lycke HolmOlivia Weslien

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.