Hoppa till huvudinnehållet

Profilerna riktar kritik – och oroar sig för Karlstad GP: ”Det vore en mardröm”

Publicerad:
Reporter Simon Hennix
Simon Hennix
simon.hennix@vf.se
Demonstrationen i samband med söndagens Diamond League i Stockholm har fått stor uppmärksamhet.
Demonstrationen i samband med söndagens Diamond League i Stockholm har fått stor uppmärksamhet. Foto: Fredrik Persson / TT

Diamond League i Stockholm fick ett dystert slut när miljöaktivister stormade in mitt under pågående tävling.

Nu finns risk att samma sak händer på Karlstad GP om två dagar.

– Kunde de inte hindra det i Stockholm, har jag svårt att se hur vi ska lyckas med det, tyvärr, säger Tävlingsgeneralen Johan Engberg.

Läs också

Det har blivit allt vanligare på sistone att miljöaktivister tar sig in på stora evenemang för att demonstrera för sin åsikt.

Det senaste exemplet fann vi under söndagens Diamond League-gala i Stockholm.

Mitt i slutspurten på herrarnas 400 meter häck tog sig tre personer in på löparbanan och förstörde upploppet.

Skriverierna blev många och frågetecken har väckts när det nu återstår dagar fram till onsdagens Karlstad GP på Sola arena.

Johan Engberg håller tummarna för att Karlstad GP slipper demonstration.
Johan Engberg håller tummarna för att Karlstad GP slipper demonstration. Foto: Johan Ekberg

Tävlingsgeneralen Johan Engberg har naturligtvis följt skandalen, men menar på att några drastiska åtgärder inte går att göra för att garantera att det inte sker även i Karlstad.

– Vi har pratat med funktionärer och ska även prata med publikvärd om det. Men det kommer inte gå att sätta upp något hinder för att stoppa dem. Det allra viktigaste blir i stället att det inte orsakar någon kollision och att ingen kommer till skada om det väl sker, säger IF Göta-ledaren.

Är du oroad över att det kan hända på onsdag?

– Min oro är för de aktiva, och aktivisterna själva för den del. Får man ett knä i hög hastighet kan det göra rejält ont. Funktionärerna löste det bra i går, men det är katastrof att det överhuvudtaget sker. Det är dåligt för sporten och alla hemma i tv-soffan som köpt för att se friidrott.

– Jag tycker även det är helt fel forum att framföra ett sådant budskap när det dessutom hotar de aktivas hälsa. Jag har full respekt att man demonstrerar, men fler och fler tycker bara att det är konstigt hur de håller på.

”Jätteirriterande”

Och någon lösning på problemet verkar inte tagits fram om det skulle uppstå igen.

– Jag vet inte hur det skulle se ut i så fall, det har jag ingen bra idé på. Kunde de inte hindra det i Stockholm, har jag svårt att se hur vi ska lyckas med det, tyvärr.

En som fanns på plats i går – men som hade hunnit åka hem när det skedde – var Melwin Lycke Holm.

Han följde i stället dramat i bilen via mobiltelefonen.

– Det är såklart jätteirriterande att det händer. Jag förstår att folk vill stå upp för sin åsikt, men att göra det genom att sabotera för personer som tränat hela sitt liv för detta är dumt. Det är inte bra för någon, säger höjdhoppstalangen.

Löperskan Olivia Weslien är en annan som såg miljöaktivisternas demonstration:

– Jag blev riktigt irriterad när jag såg det. Det är såklart rätt att protestera och det är säkert för en bra sak, men man ska inte göra det genom att förstöra för andra. Vissa kanske har rest väldigt länge, andra kanske är på väg mot sin livs tid. Man lägger ner sjukt mycket arbete, och sedan händer något sånt. Det är inte alls okej, säger hon.

Hur ser du på att det kan ske även på onsdag och att du är i farozon?

– Jag har aldrig ens tänkt på att det kan hända när jag springer, men nu kan det såklart hända. Det är egentligen inget att fokusera på. Det går inte lika fort på 1 500 meter som på 100 meter eller 400 häck, så man har förhoppningsvis lite mer tid att hinna reagera. Men det vore ju en mardröm om det hände.

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare, Stefan Olsson.
Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare, Stefan Olsson. Foto: EMMA WALLSKOG

På Facebook valde även Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare, Stefan Olsson, att yttra sig om söndagens händelse:

”Med all rätt buade publiken ut de miljöaktivister som tog sig in för att sabotera under häckloppet. Bra hanterat av arrangörerna och Stadionpersonalen och förstås helt förkastligt men också omöjligt att helt värja sig emot! Publikens reaktioner och buanden visad tydligt vad alla på plats tyckte. Det fanns en viss oro innan och visade sig tyvärr befogad samtidigt som den spontana känslan är att budskapet nästan blir ”kontraproduktivt” när framförs på det här sättet! Med det sagt; Svensk Friidrott jobbar med hållbarhet på alla plan inklusive miljömässiga aspekter”, skrev han under söndagskvällen.

Läs också

Artikeltaggar

Diamond LeagueFriidrottIF GötaJohan EngbergKarlstad GPMelwin Lycke HolmOlivia WeslienStefan OlssonSvenska friidrottsförbundet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.